Powerchair hockey

Powerchair hockey is een teamsport voor spelers die een elektrische rolstoel nodig hebben om te sporten. Het is de enige sport die het mensen met een ernstige fysieke beperking toelaat om in team te spelen.

Tijdens de wedstrijden nemen twee teams van vijf spelers het tegen elkaar op in een veld van 16 op 26 meter. Net zoals ijshockey staan de doelen in het veld en kan iedereen erachter door rijden. Het uit­eindelijke doel is scoren met een lichte gatenbal in een goal van amper 20cm hoog.

Spelers met voldoende kracht houden een floorball stick of handstick vast en proberen te scoren. Ande­ren spelen met een stick die aan hun rolstoel vastzit, een T-stick, en verdedigen vooral. Ook de doelman speelt met een T-stick.

Doordat niet iedere speler evenveel kracht heeft, is het een strategische sport. Dankzij de snelheden, tactiek en het teamwork, is het ook een leuke sport om naar te kijken. Supporters gaan helemaal op in de sport.

Belgische competitie

In België bestaat Powerchair Hockey sinds 1987. De Belgische competitie telt op vandaag 3 klassen met in totaal 16 teams uit 7 clubs, allemaal uit Vlaanderen. Omdat de Nederlandse competitie groter is, spelen ook heel wat Belgische teams en spelers daar mee.

Internationale competitie

De internationale competitie krijgt pas vorm in 1998 met de wereldkampioenschappen in Utrecht. Momenteel wordt Powerchair Hockey gespeeld in Europa, Australië en Canada. Er zijn nationale competities, Regionale Kampioenschappen en Wereldkampioenschappen. Sommige clubs in Europa organiseren ook vriendschappelijke toernooien. In Noord-Amerika spelen ze een variant op onze sport en in andere landen is de sport nog volop in ontwikkeling. Het is nog geen paralympische sport, maar dit is wel het doel.

Onze prestaties

Sinds het ontstaan van de sport is België al op elk groot toernooi aanwezig geweest. Daar konden we perfect ons mannetje staan. In 2012 werden we vice-Europees kampioen en in 2014 vice-Wereldkampioen na een pijnlijk 0-1 verlies in de finale tegen Nederland. Sindsdien grepen we nog driemaal met het kleinste verschil nét naast het felbegeerde goud.

Momenteel bouwen we aan een nieuw team en staan we op de zesde plaats op de wereldranglijst. Om de beste resultaten te behalen, trainen we eenmaal per maand samen. Op vriendschappelijke toernooien proberen we nieuwe tactieken uit en geven we nieuwe spelers groeikansen.

Uitrusting spelers en begeleiders

Zoals elke balsport is er voor Powerchair Hockey een uitrusting nodig voor iedereen in de vorm van tenues, rugnummers, hockeysticks en powerchairs (elektrische sportrolstoelen). Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de sport en zijn snel, wendbaar en zeer krachtig. Om de hele stoel hangt bescherming zodat zowel de stoel als de speler beschermd is.

Interesse?