Outdoor Hockey

Hockey is in België doorgaans synoniem voor outdoor hockey. Zowat alle bij de Koninklijke Belgische Hockey Bond aangesloten spelende leden, spelen in de eerste plaats outdoor hockey. Deze ploegsport wordt in de buitenlucht gespeeld, op een kunstgrasveld van 91,4 m lang en 55 m breed. Er wordt gespeeld met een hockeystick (meestal uit kunststof) en een kleine hockeybal uit hard plastic. Vanaf de Under 10 (U10) categorie, bestaan outdoor teams uit 11 spelers en maximaal 5 wisselspelers, die onbeperkt onderling kunnen gewisseld worden. Iedere ploeg heeft meestal een doelwachter, maar die mag eventueel vervangen worden door een extra veldspeler. Wedstrijden duren 2 x 35 minuten en worden geleid door twee scheidsrechters, die elk een helft van het veld voor hun rekening nemen. Jeugdwedstrijden in de categorieën jonger dan U10 (U7/U8/U9) worden gespeeld op een kwart of half veld, met minder spelers per ploeg, naargelang de categorie. Deze wedstrijden zijn ook korter.

Omdat kunstgrasvelden niet bespeelbaar zijn bij vorsttemperaturen, vindt de competitie plaats van september tot december en hervat ze van februari tot mei. Tijdens de winterstop vindt de indoor hockey competitie plaats.

Spelregels

Bij een sport horen uiteraard spelregels. Hier kan je de huidige spelregels van outdoor hockey downloaden.

Competitie

De competitie telt verschillende niveau’s in de verschillende leeftijdscategorieën (U7/U8/U9/U10/U11/U12/U14/U16/U18/U21, senioren). De hoogste afdelingen van elke categorie vinden plaats op nationaal vlak en worden georganiseerd door de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB). De lagere afdelingen worden georganiseerd door de regionale liga’s, de Vlaamse Hockey Liga (VHL) en de Ligue Francophone de Hockey (LFH). De wedstrijden vinden plaats tijdens het weekend, met uitzondering van de categorieën Gents (min 35 jaar), Ladies (idem) en Junior Ladies (min 30 jaar), die op maandagavond spelen. De programmatie en resultaten van de verschillende competities kan je hier vinden.

Geïnteresseerd?

Wil je outdoor hockey spelen? Dan sluit je je best aan bij één van de vele clubs. Zoek hier een club in je buurt.

Nationale ploegen

Het neusje van de zalm van outdoor hockey zijn onze nationale ploegen, de Red Lions en de Red Panthers.

Toernooien

Er worden in België, maar ook buiten onze landsgrenzen tal van verschillende hockeytoernooien georganiseerd, op elk niveau en voor jong en oud. Hieronder kan je de meeste toernooien terugvinden.

Organiseer je zelf een toernooi? Meld het aan via het invulformulier ‘Toernooi aanmelden’.

Contact

CONTACT

Heb je niet precies kunnen terugvinden waar je naar op zoek bent, kan je ook steeds contact opnemen via e-mail met één van onze medewerkers via het formulier.