Analyse van de hockey specifieke risico’s

Tandlestels

De Medische commissie heeft, op basis van een grondige analyse, bedongen om het dragen van een mondbescherming te verplichten aan ALLE hockeyers en dit vanaf seizoen 2015-2016. Afwijkingen hierop kunnen toegestaan worden na goedkeuring van het dossier door de Medische Commissie.

Ondertussen hebben we gezien dat er een halvering van het aantal tandletsels.

Hier kan je meer info vinden over meer hulp bij tandongevallen.

Hartstilstand

In iedere sport komt het voor dat sporters sterven aan een plotse hartstilstand op het veld, dus ook in de hockeysport. De Medische Commissie heeft daarom het advies geformuleerd om aan ieder hockeyveld verplicht een defibrillator te voorzien. Dit advies werd bekrachtigd door de Raad van Bestuur waardoor sinds 1/1/2016 iedere club verplicht is een defibrillator te plaatsen aan het hockeyveld.

Sportletselpreventie

In 2016 hebben we meegewerkt aan een onderzoek van de universiteit Gent inzake de optimalisatie, implementatie en evaluatie ven primaire sportletselpreventie bij jonge hockey spelers in Vlaanderen.

Hieruit is het letselpreventief programma “Get Fit2Hockey” ontstaan welk ook werd geïntegreerd binnen ons opleidingsplan. Dit preventieplan moet het aantal letsels bij jonge hockey spelers/speelsters doen dalen door preventieve oefeningen, welke werden ontwikkeld in de vorm van kijkwijzers, mee te integreren binnen de hockeytrainingen.

Hier kan je de volledige presentatie over het project terug vinden.

Hier kan je de praktijk-fiches terug vinden.

Bekijk hier het promotiefilmpje waarin Pascal Kina te zien is als promotor van dit project.

Part. 1

Part. 2

Handletsels

Uit de analyse van de verzekeringsgegevens kwamen enkele aandachtspunten aan het licht en de situatie van handletsels in het bijzonder zal verder opgevolgd worden.