De Spelbegeleider U7-U8-U9

Als spelbegeleider ben je scheidsrechter bij jeugdwedstrijden op kleine velden (= ⅛ en ¼ veld) in de categorieën U7 tot U9.

Er is geen specifieke training vereist, je bent in de eerste plaats op het veld om het spel te begeleiden en de kinderen te ondersteunen.

Je moet echter wel een basiskennis van de spelregels hebben zodat je eerlijke en consistente beslissingen op het veld kunt nemen (lees de pictogrammen spelregels en  signalen van de scheidsrechter).

Aarzel niet om meer informatie te vragen bij de verantwoordelijke arbitrage van je club. Zij of hij kan je goed advies geven om je te helpen bij je eerste stappen als scheidsrechter.

Belangrijk om te weten

  • Als je scheidsrechter bent, probeer dan niet tegelijkertijd de spelers te coachen (dat is de rol van de coach), anders loop je het risico dat het lijkt alsof je niet onpartijdig bent, wat een essentiële voorwaarde is voor eerlijk fluiten met respect voor alle spelers.
  • Wanneer je scheidsrechter bent, neem je ook niet de rol van politieagent aan. Je zorgt ervoor dat de regels worden toegepast, maar bovenal sta je in dienst van de spelers en je collega scheidsrechter (als er één is). Het belangrijkste is om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te leiden en ervoor te zorgen dat de wedstrijd op een veilige manier spelers kan verlopen. Positieve en pedagogische communicatie is hierbij essentieel.
  • In de categorieën U7 tot U9 is het niet nodig om altijd voor elke overtreding te fluiten (zie hieronder).
  • In de categorieën U7 en U8 is er maar één scheidsrechter op het veld ; vanaf de categorie U9 zijn er twee scheidsrechters.

Als je na een paar keer proberen het gevoel hebt dat je het onder de knie krijgt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verantwoordelijke arbitrage van je club, die je kan begeleiden in je opleidingstraject als scheidsrechter.

De basisvaardigheden van de scheidsrechter in U7, U8 en U9

In U7, U8 en U9 ben je als scheidsrechter vooral een begeleider van het spel. 

Jouw rol is niet om met autoriteit en overtuiging te fluiten voor elke overtreding die je ziet, maar vooral om een positieve invloed op het spel te hebben door de kinderen van beide teams te begeleiden.

Opgelet, in U7 en U8 is er een zekere mate van tolerantie is als het gaat om overtredingen (kick, backstick, stickslag, enz.) om het spel niet voorgoed te stoppen en de kinderen een zekere mate van vrijheid te geven. Op deze leeftijd is de ontwikkeling van het kind belangrijker dan de toepassing van regels of het aanleren van tactische principes…

Je moet dus niet altijd voor elke overtreding fluiten, behalve voor opzettelijke overtredingen en gevaarlijk spel, die altijd bestraft moeten worden. Als je merkt dat de teams technisch sterk genoeg zijn, kan je strenger beginnen fluiten. Doet dit wel steeds in overleg met je collega of de coaches.

Als je fluit, is het belangrijk om het kind op een pedagogische manier uit te leggen waarom :

Bijv. : « ik heb gefloten omdat de bal gevaarlijk hoog ging en je knie had kunnen verwonden »

BASISVAARDIGHEDEN SCHEIDSRECHTER U7-U8-U9

Kennis van de spelregels

Positionering

Body language

Management

Mindset

Kick en backstick fluiten als ze opzettelijk zijn (in  U9 : ook als ze onopzettelijk zijn)

Dicht genoeg bij de actie zijn (begeleiden)

Duidelijk en hoorbaar fluiten

Vooraf met coach bespreken

Onpartijdig fluiten, respect tonen

Gevaarlijk spel fluiten         (hoge bal, speler op grond, …)

 

Ovetredingen duidelijk aanwijzen (basissignalen)

Uitleggen waarom je fluit

Spelende kinderen ondersteunen

Wanneer moet je fluiten in U7-U8-U9, en wanneer niet?

  • Je moet fluiten wanneer:
    • de wedstrijd begint / eindigt
    • een doelpunt wordt gescoord
    • een tegenstander zich minder dan 3 meter afstand van de bal bevindt bij een vrije slag
    • de bal boven de scheenbeschermer komt (ook richting goal)
    • een opzettelijk overtreding gemaakt wordt
    • enkel in U9 : bij onopzettelijke kick of backstick
  • Je MOET NIET fluiten wanneer:
    • de bal buiten het veld is geweest
    • enkel in U7 en U8: bij onopzettelijke kick of backstick, behalve als dit een belangrijk impact heeft op het spel ( : doelpunt wordt met de voet gescoord)

Via volgende links vind je pictogrammen die de belangrijkste regels hernemen voor de categorieën U7-U8-U9: