Arbitre National « Jeunes »

De Nationale Scheidsrechter Jeugd is een scheidsrechter onder de 30 jaar die fluit in de Nationale Jeugdafdelingen bepaald door de federatie.

De eerdere vaardigheden die je toepast als Club Umpire worden geacht volledig te zijn verworven.

Om je voor het nationale scheidsrechtersexamen Jeugd in te schrijven, moet je

  • tussen 14 en 30 jaar oud zijn
  • geslaagd zijn voor je theorie-examen (Drillster e-learning)
  • geslaagd zijn voor je Club Umpire examen
  • beschikken over voldoende fysieke conditie

Er zijn verschillende manieren om Nationale Scheidsrechter Jeugd te worden

  • Je kan een examen aanvragen bij de federatie via je CUC, die je al een tijdje volgt en opleidt. De bond zal je een aantal data aanbieden om het examen af te leggen tijdens een officiële wedstrijd in U14 Nationaal 1 of Ere bij een “neutrale” club onder toezicht van twee examinatoren.
  • Voor de onder-25 jaar oud: het programma “Club Umpire for District” (CU4D) volgen. Dit is een programma waarbij een selectie van jonge scheidsrechters het hele seizoen begeleid wordt door “scheidsrechterscoaches”, zodat ze wedstrijden op een hoger niveau in hun leeftijdscategorie kunnen fluiten om hun vaardigheden te verbeteren. Het nationale scheidsrechtersexamen wordt aan het einde van het seizoen afgelegd tijdens de “District Days” onder toezicht van twee examinatoren.
  • Het traject “Club Umpire U14”. Fluit je regelmatig wedstrijden in U14 Nationaal 1 of Ere (minstens vijf wedstrijden) op je club? Als je de federatie hiervan op de hoogte brengt (via je CUC), zal deze een “Umpire Developer” sturen om je te volgen en te coachen in één of twee wedstrijden om je voor te bereiden op het examen dat zal plaatsvinden in een neutrale club voor het einde van het seizoen.

Tijdens het examen beoordelen de examinatoren volgende punten

  • Kennis en toepassing van de regels

Zowel het sportief reglement van de KBHB als de officiële spelregels (ajouter hyperlink simple vers le règlement sportif et les règles du jeu NL) worden geacht gekend te zijn.

  • Signalen

Je moet een gebaar maken met één arm, horizontaal gestrekt, om de richting aan te geven waarin het spel moet worden hervat na de overtreding. Je moet ook altijd een goed zicht op het spel hebben.

  • De positionering-verplaatsing

Je moet jezelf positioneren en proactief bewegen ten opzichte van het spel, zodat je kunt beoordelen en fluiten in de meest geschikte positie. Je moet het spel naar je toe zien komen, het spel voorblijven (+/- 10m) en er niet door ingehaald worden. Als het spel daarentegen uit de verdediging komt, moet je het spel volgen.

  • Het fluitsignaal

Je fluit duidelijk en luid. Dit is belangrijk zodat het voor iedereen hoorbaar is (spelers, scheidsrechters, stafleden en supporters).

Hoe vooruitgang boeken in zijn carrière als Nationale Scheidsrechter?

De opleidingspiramide hieronder illustreert de verschillende categorieën van het nationale kampioenschap waarin de nationale scheidsrechter zich kan ontwikkelen.

Op elk niveau moet je in staat zijn om de verwerving van extra vaardigheden aan te tonen bovenop de vaardigheden die al worden verondersteld te worden beheerst in de lagere categorieën (elke categorie krijgt nieuwe extra beoordelingscriteria).

Naarmate je hoger in de piramide komt, moet je dus – naast het beheersen van eerdere vaardigheden – je inspanning richten op het verwerven van nieuwe vaardigheden.

Hieronder staat een rooster met de verschillende beoordelingscriteria en vaardigheden die vereist zijn voor elke categorie.

Tijdens je carrière als nationale scheidsrechter moet je ook elk jaar deelnemen aan de fysieke testen die door de bond worden georganiseerd en moet je tijdens het seizoen aanwezigheidsverplichtingen nakomen (beschikbaarheid van minstens 50%).

Naarmate je hoger in de piramide komt, moet je dus – naast het beheersen van eerdere vaardigheden – je inspanning richten op het verwerven van nieuwe vaardigheden.

Hieronder staat een rooster met de verschillende beoordelingscriteria en vaardigheden die vereist zijn voor elke categorie.