Stijn Van Houdenhove

Hoe wordt een examen ‘Match Official’ (MO) afgenomen ?

In oktober was er een online infosessie voor alle geïnteresseerden om in het kort uit te leggen wat het takenpakket is van een MO en wat er verwacht wordt.

Daarna was er een online opleiding die hier dieper op in ging.

In november was er een “kijkstage” waar we langs het veld, samen met een ervaren MO nauwlettend volgden wat een MO voor, tijdens en na een match doet.

Bij de start van het lenteseizoen had ik een “stage match”, waar ik de voorbereiding van de match samen deed met een ervaren MO.  Tijdens de match deden we alles samen en werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om praktische tips en aandachtspunten te geven. Tijdens de debriefing werden nog wat aanbevelingen meegegeven om helemaal klaar te zijn voor het examen.

Op het examen zelf ben je dan helemaal zelf aan zet.  Van het toekomen op de club, kennismaking met de veldafgevaardigde en teammanagers, controle van het veld en van de ploegen, overleg met de umpires, respecteren van timings, nemen van notities tot het indienen van het wedstrijdblad na de match.  Dat allemaal onder het welziende oog van de examinator die altijd in de buurt is voor moest je iets niet opmerken of over het hoofd zien.  Die is er niet alleen om je te “examineren” maar ook om je te steunen.  Tijdens en na het examen worden ook nog enkele heel specifieke vragen gesteld over het reglement waar umpires en teams dikwijls niet bij stilstaan (bvb. over verzorging bij kwetsuren, hoeveel mensen mogen in de filmtoren, etc..), maar deze zaken kwamen aan bod tijdens de theoretische opleiding, dus dat was zeker geen probleem.

Kan je kort uitleggen wat de rol van een MO is ? Wat zijn de belangrijkste punten waar een MO op moet letten (voor, tijdens en na de wedstrijd) ?

Kort uitgelegd is een MO iemand die zowel voor, tijdens als na de match praktische en administratieve taken overneemt om ervoor te zorgen dat de umpires zich kunnen focussen op wat er tussen de lijnen tijdens een match gebeurt. 

Alles op het veld maar buiten de lijnen (de banken, wissels, straftijden, notities, fotografen, cameramensen, etc.) of buiten de speltijd (timings mbt opwarming, toss, line-up, pauzes) houdt de MO in de gaten.

Voor de match zijn we vooral bezig met veiligheid op en rond het veld, controleren van de spelers en stafleden, uniform, en zorgen dat de wedstrijd tijdig kan starten.

Tijdens de match zorgen we dat de wissels correct verlopen, houden we straftijden bij, houden we via de teammanagers contact met de banken en zorgen we voor de “live score” in de app.

Na de match houden we goed in de gaten wat er gebeurt en hoe iedereen zich gedraagt.  We begeleiden de umpires naar de neutrale zone en daarna naar het clubhuis en maken in samenspraak met de umpires het wedstrijdblad op.

Waarom heb je voor deze functie gesolliciteerd en wat vind je er leuk aan ?

Er kwam een oproep vanuit de federatie, omdat er een tekort was aan MO’s.  Het leek me wel eens helemaal iets anders. En toch een bijdrage leveren aan het hoogste hockeyniveau in België.  Elk weekend op het veld staan met de beste spe(e)l(st)ers en umpires uit onze competitie… wat een eer! Toch?

Matchen zijn dikwijls heel intensief.  Er gebeurt veel tegelijkertijd, we hebben dikwijls 2 matchen op een dag (en indoor nog meer), maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.  Het is ontzettend boeiend en ik leer elke week bij.

Welk aspect van het werk is moeilijker of minder leuk ?

Streng tussenkomen en streng optreden tegen stafleden en spelers.  Dat doe ik echt niet graag, maar helaas is het soms nodig.  Als MO doe je dat nooit voor je plezier, maar omdat het niet anders kan.  Dan ga je niet met een goed gevoel van het veld, want zo’n situaties wil je als MO net vermijden en pro-actief aanpakken. 

Maar soms moeten we streng zijn, omdat anderen hun grenzen niet meer kennen. Jammer. 

Umpires geven het beste van zichzelf.  Sta er dan tijdens de match niet op te roepen en gun hen tijdens de pauzes en na de match ook de rust die ze verdienen ipv op die momenten discussies te willen aangaan.  Als je iets wil weten, vraag het hen na de match op een vriendelijke, rustige manier en niet in de emotie van het moment.

Wat zijn de essentiële kwaliteiten die een MO zou moeten hebben ?

Kennis van de regels en rustige maar duidelijke communicatie (liefst in meerdere talen) zijn heel belangrijk.  Daarnaast helpen stressbestendigheid, multitasking en problem solving je ook een heel eind vooruit.

Moet je ervaring hebben opgedaan als scheidsrechter alvorens MO te worden ?

Ik weet niet of dit echt “moet”.  Maar als je zelf scheidsrechter bent, of bent geweest, heb je al kennis van veel regels en kan je situaties ook beter inschatten en het spel lezen.  Voor mij is dat zeker een grote hulp.

Is een MO volgens jou een meerwaarde voor de scheidsrechter, voor de spelers/staf, voor de club… of voor alle drie ? En waarom ?

Dat zou je eigenlijk aan hen moeten vragen. 😉

Voor de scheidsrechters twijfel ik daar niet aan.  We nemen wel heel wat van hen over zodat zij hun focus kunnen behouden.  Wij ondersteunen hen zoveel mogelijk.

Voor de spelers en de staf denk ik ook dat we een meerwaarde zijn, als ik bekijk hoeveel vragen van spelers en staf we krijgen tijdens een wedstrijd over wissels en timings.  Voor ons is de wisselwerking tussen MO en teammanager ook cruciaal.  Hoe beter de communicatie tussen beiden, hoe rustiger alles verloopt en hoe meer het om het spel op het veld gaat, wat uiteraard de bedoeling is.

Ook naar de clubs toe is de wisselwerking tussen MO en veldafgevaardigde belangrijk.  Hoe beter die communicatie, hoe vlotter alles verloopt en hoe aangenamer voor alle partijen.

Is er volgens jou iets dat verbeterd kan worden aan de MO-functie ?

Ik ben nog volop aan het bijleren.  Het lijkt me nog te vroeg om daar een goed zicht op te hebben. Stel me de vraag over een paar maanden/jaren eens opnieuw 😉

Wat is jouw persoonlijke ambitie als MO ?

Mijn eerste ambitie is bijleren.  Veel bijleren.  Als ik mezelf vergelijk met de andere MO’s in ons team, heb ik nog wel een weg te gaan.

Play-offs vind ik ook de max.  Ik heb het geluk gehad om de kans te krijgen als MO bij de semi-finals indoor in ere divisie en tijdens de Youth indoor finals.  Wat een sfeer en teamwork.  Tijdens de reguliere competitie is er 1 MO per match.  Bij play-offs en finals is het teamwork.  

Onlangs kreeg ik ook de kans om mee te gaan met 2 ervaren MO’s en een aantal umpires naar de EHL U14 in Amstelveen.  De matchen volgden elkaar in sneltempo op.  Amper tijd om te eten.  Koud en nat.  Maar de samenwerking tussen alle umpires, officers, judges was een fantastische ervaring! Één team dat hard werkte voor elkaar om al die ploegen het weekend van hun leven te bezorgen.  Ook die ervaring met officials van andere landen met hun ervaringen, wil ik zeker nog eens meemaken.

Is er iets bijzonder (leuk, grappig, ongewoon…) dat je al hebt meegemaakt als MO of een anekdote die je kan vertellen omtrent de MO’s ?

Nog niet… Maar dat komt nog wel, als ik de anderen soms verhalen hoor vertellen…