- Competitie
- Officials Division
- Kalender
- Kalender, resultaten en rangschikkingen
- HockeyApp
- Outdoor hockey
- Beker van België
- Indoor hockey
- Scheidsrechters
Start to umpire
Het doel van Start to Umpire is om startende scheidsrechters een houvast te geven wanneer ze voor de eerste keer het veld opstappen.
Deze uitleg is uiteraard onvolledig en kan in geen geval gebruikt worden ter vervanging van het spelreglement, maar geeft al wel een eerste zicht van wat de belangrijkste fouten zijn die een scheidsrechter moet fluiten tijdens in een wedstrijd.
Veel succes allemaal!
Rol van de scheidsrechter
De scheidsrechter staat ten dienste van de spelers, de wedstrijd en zijn collega scheidsrechter. Het is de verantwoordelijkheid van de scheidsrechters om zo rechtvaardig mogelijk de wedstrijd te begeleiden en ervoor te zorgen dat de spelers de wedstrijd op een veilige en faire manier kunnen afwerken.
De rol van scheidsrechter is bij uitstek een ondersteunende, helpende rol en niet de rol van politieagent.
Communiceer steeds zo veel mogelijk met spelers en probeer hen te helpen wanneer ze bepaalde zaken niet begrijpen.
De fouten
Als scheidsrechter is het natuurlijk belangrijk om fouten te herkennen en te fluiten, onderstaande filmpjes bespreken de meest voorkomende fouten. Als je als scheidsrechter erin slaagt om deze fouten uit de wedstrijd te halen, heb je al een superwedstrijd gefloten!
Kick
De bal mag niet met de voet of eender ander deel van het lichaam gespeeld worden (behalve een hand op de stick). Zolang de bal onder kniehoogte blijft en niet gevaarlijk is, moet dus kick gefloten worden.
Backstick
De bal mag niet met de bolle kant van de stick gespeeld worden. Noch in een dribbel, noch in een controle, tackle of schot.
Stickslag
Stickslagen die een tegenstander hinderen in het spelen van de bal zijn niet toegestaan en moeten dus gefloten worden. Zeker op jongere leeftijd als een groep spelers allemaal de bal proberen spelen dient hier tijdig ingegrepen te worden: Veiligheid van de spelers eerst!
Duwfouten
Hockey is geen contactsport : duwen met de hand of de schouder is dus NIET toegestaan! Ook hier weer het belang om de veiligheid van de spelers te verzekeren. Aarzel ook zeker niet om spelers die continu duwen hierop aan te spreken.
Gevaarlijk spel
Veiligheid werd al enkele keren aangehaald in voorgaande clips en is helemaal van toepassing in dit geval.
Airshot: een speler die helemaal naast de bal slaat verliest controle over zijn stick en is een gevaar voor spelers die rond hem staan.
Hoge bal: een bal moet altijd ingeschat worden op gevaar, maar als vuistregel wordt kniehoogte meegegeven als de hoogte waarop een bal gevaarlijk wordt.
Afstand houden
Als één van bovenstaande fouten wordt gefloten, moet een vrije slag genomen worden. Het is belangrijk dat spelers op voldoende afstand gaan staan zodat de vrije slag genomen kan worden. Als zij dit niet doen én ze spelen de bal, is dit opnieuw een fout. Probeer tijdig aan te geven en communiceer duidelijk aan de spelers als ze te dichtbij staan: liever voorkomen dan genezen.
Bij het nemen van een vrije slag moet de tegenstander altijd op 5m gaan staan;
als de vrije slag in de aanvallende 23m of de aanvallende helft genomen wordt, moeten ALLE spelers op 5m staan.
Signalen
Bovenstaande video’s laten zien welke de meest voorkomende fouten zijn die gemaakt worden tijdens een wedstrijd.
Belangrijk na het fluiten van de fout is natuurlijk dat de scheidsrechter ook duidelijk aanduidt voor wie de bal is.
In onderstaand filmpje zullen we de meest voorkomende signalen voor de scheidsrechters tonen: Fout, Uitslaan, Lange Corner, Penalty Corner, Penalty Stroke en Goal.
Looplijnen
Hieronder zien jullie de ideale looplijn van een scheidsrechter.
Maar waarom looplijnen voor een scheidsrechter?
Het is belangrijk voor een scheidsrechter om op de juiste plaats in het veld te staan, zo kan je het spel beter zien en gemakkelijker de juiste beslissing nemen. Het is véél eenvoudiger om een beslissing te nemen als het spel naar de scheidsrechter toekomt, omdat er dan geen benen of sticks in de weg zitten om de bal te kunnen zien.
Probeer dus zoveel mogelijk te anticiperen en de bovenstaande looplijnen te volgen (ongeveer 20m afstand van de fase op volledig veld).
Praktisch: probeer zo snel mogelijk op je eigen achterlijn te staan als het spel naar jouw cirkel komt!
Aangepast regels klein veld
Bovenstaande fouten worden op alle niveaus gemaakt, maar niet altijd even streng gefloten. De aangepaste regels en pictogrammen voor de wedstrijden van U7 tot U12 kunnen hier teruggevonden worden:
Veel succes met jullie wedstrijd!
Voor meer info aarzel niet om contact op te nemen met de Club Umpire Coach (CUC) van jouw club.