MEER INFORMATIE VOOR CLUBS

Een belangrijke taak voor hockeyclubs is het opleiden en omkaderen van trainers en coaches. Om jullie als club hier zo goed mogelijk in te begeleiden, hebben wij werk gemaakt van het vergemakkelijken en herstructureren van belangrijke informatie en de nodige stappen die jullie hierin kunnen nemen.

Een belangrijk startpunt als club is het organiseren van twee mogelijke cursussen op je club. Voor beginnende trainer-coaches bestaat de Start 2 Coach in Hockey, een laagdrempelige cursus van 18u waarvan:

 • 6u e-learning;
 • 4u theorie;
 • 8u praktijk.

Het volgende VTS-diploma is de Initiator Hockey-opleiding (53u), gericht op beginnende trainers en coaches in de participatie context. Ook deze cursus kan je op je club organiseren, mits enkele voorwaarden. De inschrijvingen gebeuren nadien via de Vlaamse Trainersschool.

Cursus organiseren

Start 2 Coach in Hockey

De Start 2 Coach cursus is de eerste stap in het opleiden van je trainers en coaches.

De cursus bestaat uit 2 onderdelen:

 1. Hockey Coach FUNdamentals

Een online gedeelte van 3u waarbij het raakpunt is gezocht voor zowel trainers als coaches. Dit gedeelte is volledig online te volgen, via VTS Connect, wanneer je zelf wil.

 1. Basisprincipes rond verantwoord training geven

Het is de basismodule en de eerste stap in de opleiding van de Vlaamse Trainersschool. In 15 uur, waarin praktijk en theorie gecombineerd worden, leren de cursisten alle basisvaardigheden van training geven en coachen. Met deze cursus op zak kan jouw trainer of coach zijn sporters optimaal doen ontwikkelen en bijleren. Zo zullen ze nog meer plezier beleven aan hockey.

Voor de Start 2 Coach werken wij samen met de Vlaamse Trainersschool. Dit wil zeggen dat wij de planning een half jaar op voorhand maken. Het minimum aantal deelnemers voor het organiseren van deze cursus is 10.

Naast het opleiden van trainers en coaches, krijgt de club voor een opgeleide Start 2 Coach trainer ook extra subsidies. Meer informatie over subsidies? Ga dan naar Jeugdsportfonds.

Graag een Start 2 Coach cursus organiseren? Vul onderstaand formulier als club in als je interesse hebt. Nadien bekijken we samen of jullie aanvraag te realiseren is in functie van aantallen, docenten,…

Initiator Hockey

De Initiator Hockey is de eerste cursus in het participatieniveau. Deze cursus is gericht op trainers en coaches van de leeftijdsgroepen U7/U12. De Initiator Hockey bestaat uit 4 Modules en duurt in totaal 53u:

 • Module 1 (Start 2 Coach): 15u
 • Module 2 (Sporttechnisch gedeelte): 17u
 • Module 3 (Trainingspraktrijken): 13u
 • Module 4 (Stage gedeelte): 8u

Naast het opleiden van trainers en coaches, krijgt de club voor opgeleide Initiators Hockey ook extra subsidies. Meer informatie over subsidies? Ga dan naar Jeugdsportfonds.

Voor de Initiator Hockey werken wij samen met de Vlaamse Trainersschool. Dit wil zeggen dat wij de planning een half jaar op voorhand maken. Het minimum aantal deelnemers voor het organiseren van deze cursus is 10.

Vul onderstaand formulier als club in als je interesse hebt om zelf een cursus te organiseren. Nadien bekijken we samen of jullie aanvraag te realiseren is in functie van aantallen, docenten,…

Labels

Clubs die zich extra inzetten inzake trainersopleidingen maken ook kans op een Coach Academy Label! Check snel de voorwaarden als je in aanmerking wil komen voor Brons, Zilver of Goud!

Diplomaverplichtingen

Om tegemoet te komen aan de nood aan gediplomeerde trainers, werkt de Koninklijke Belgische Hockeybond sinds 2018 met een licentiesysteem. Hoofdcoaches van teams in bepaalde categorieën moeten voldoen aan een diplomaverplichting. Om onze clubs optimaal voor te bereiden voor de komende seizoenen, wordt hieronder de tabel met de diplomaverplichtingen weergegeven

Belangrijk: het betreffende diploma moet behaald zijn tegen het einde van het seizoen om een boete te vermijden.

Géén diploma? In gevallen van uitzonderlijke ervaring kan een licentie aangevraagd worden. Meer informatie kan je terug vinden bij licentievoorwaarden.

Sportieve organisatie

Als club op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Duid tijdig een Opleidingsverantwoordelijke (OV) en Technisch Manager Jeugd (TMJ) aan in Sportlink bij je club!

 • De OV is het administratief contactpunt voor de Coach Academy inzake opleidingen, bijscholingen. Daarnaast is dit ook de persoon die zich zal bezig houden met de concrete aanvragen van cursussen.
 • De Technisch Manager Jeugd is het sporttechnisch contactpunt voor de Coach Academy en kan uitgenodigd worden voor specifieke VHL-workshops rond het technisch management van een hockeyclub.

Vul ten slotte bij de start van het seizoen ook onderstaand sportief organigram aan om te kunnen meedoen aan het jeugdsportfonds!