Vincent Dehaene

Hoe heet je ?

Vincent Dehaene

Hoe oud ben je ?

49

Waar ben je opgegroeid en waar woon je nu ?

In Brugge en nog steeds daar woonachtig

Wat doe je in het dagelijkse leven (studie, beroep,…) ?

Coördinator Shipping Intermodal voor ECS (Zeebrugge)

Van welke hockeyclub ben je lid ?

KHC Brugge

Waarom ben je begonnen met fluiten ?

Omdat ik een slechte ervaring had als speler (lang geleden), en ik vond dat het spel eerlijk moest kunnen verlopen voor beide teams

Wie heeft je opgeleid als scheidsrechter ?

Niemand maar wel heb ik enorm geleerd van wijlen Georges Collignon

Op welke leeftijd en in welke context ben je begonnen met fluiten ?

Op 18-jarige leeftijd (1992) was ik reeds een eerste keer Nationale Scheidsrechter tot ik in 2005 door omstandigheden ben gestopt. De reden waarom ik de draad nu weer oppak is enerzijds omdat ik merk dat er meer en meer interesse is bij spelers/ouders om wedstrijden te leiden op niveau en ik daar aan wil helpen met mijn ervaring, en anderzijds is mijn zoon al 2 jaar Youth Umpire en zou ik op termijn zeer graag samen met hem willen fluiten want als “scheidsteam” komen we zeer goed overeen.

In welke leeftijdscategorie(ën) fluit je voornamelijk ?

Dames Nat. 1, en ook enkele zaterdagen U16 Boys

Wat vind je vooral leuk bij het fluiten ?

De regels laten gelden zodat elk team op een veld kan uitmaken wie verdient te winnen zonder vooroordeel en vooringenomenheid. Dat de teams dezelfde kansen krijgen en zich enkel hoeven te focussen op de match en ze je nadien oprecht komen bedanken en zeggen dat ze, ondanks mogelijke meningsverschillen en eventueel verlies, toch een aangename wedstrijd hebben kunnen spelen.

Wat zijn je persoonlijke ambities als scheidsrechter ?

Ik heb zelf geen ambitie om in de top regionen te fluiten maar wil graag de jongere scheidsrechters bijstaan met mijn ervaring.

Wat zou er volgens jou verbeterd kunnen worden aan de arbitrage in België ?

Tegenwoordig merk ik dat er te weinig coaching is van jonge scheidsrechters en dan vooral in de afgelegen steden/provincies. Niet enkel de grote clubs hebben talentvolle scheidsrechters, en er zijn te weinig momenten waarop die geëvalueerd (kunnen) worden. Ik besef dat dit niet vanzelfsprekend is, maar dit zal wel nodig zijn om geen umpires of MO’s te verliezen.

Speel je zelf ook hockey ? Zo ja, in welke categorie ?

Ik ben vorig seizeoen gestopt. Speelde toen in Fun League en heb bewust gekozen om mij verder toe te spitsen op fluiten en opleiden van beloftevolle scheidsrechters binnen mijn club en ook omringende clubs.

Mocht je één spelregel kunnen veranderen, afschaffen of uitvinden, wat zou dat dan zijn en waarom ?

De aanpassing in het reglement waarbij het nu verplicht is voor alle verdedigers om bij PC een masker te dragen zou moeten doorgetrokken worden tot bij de senioren. Bij U14 is de sleep bij lange niet zo hard als in een Fun League Eredivisie, maar daar is geen verplichting wat haaks staat op het idee van hockey veiliger te maken.

Ook het niet dragen van een bit bij Fun League en Gents wordt amper en nauwelijks gecontroleerd en bestraft…

Wat zijn je hobby’s buiten arbitrage ?

Hockey blijft mijn uitlaatklep en daar gaat het meeste van mijn vrije tijd naar, maar als er toch een gaatje is en er geen hockey is, dan volg ik met veel plezier het NFL (American Football) waarbij ik supporter ben van de Pittsburg Steelers.

Heb je opmerkingen, ideeën of anekdotes die je graag wilt delen over arbitrage ?

Een leuke anekdote is dat ik enkele jaren geleden een speler ben tegengekomen bij een bezoek op andere club. De man speelde 25 jaar geleden op hoog niveau en in die periode floot ik ook enkele van zijn wedstrijden waarbij hij een gele kaart kreeg aangesmeerd. Op het ogenblik dat ik de man terug zag, kruisten onze blikken en hij leek me na al die jaren te herkennen en kwam met de glimlach naar mij toegestapt. We hadden maar enkele woorden uitgewisseld toen hij die fameuze gele kaart aankaartte. Hij vroeg me of ik het nog wist waarop ik bevestigde en hij al lachend zei : “Ik heb serieus gevloekt en het je verweten, maar de kaart was volledig terecht. Blij je terug te zien”…