PARIJS 2024 – Drie waardevolle punten voor de Red Panthers tegen China

Wat een contrast in Parijs deze zondagochtend! Na de onophoudelijke regen die de Franse hoofdstad sinds vrijdag had geteisterd, was de zon weer van de partij voor de eerste wedstrijd van de Red Panthers op deze Olympische Spelen. Op het programma stond voor onze hockeyvrouwen meteen een belangrijke wedstrijd tegen China – 8e op de wereldranglijst – op het programma.

De Panthers leken het aanvankelijk moeilijk te hebben met het spel van de Aziaten. Maar gaandeweg kwamen ze beter in het spel en creëerden ze een aantal interessante kansen. Halverwege het tweede kwart bereikte een pass van Camille Belis de alleenstaande Ambre Ballenghien in de cirkel. De jonge Brusselse legde onmiddllijk aan en schoot feilloos langs de Chinese keeper voor het eerste doelpunt van de Panthers op dit Olympisch toernooi (1-0). De speelsters en de ruim 3.000 Belgische fans in het stadion ontploften van vreugde … en toch ook een beetje van opluchting.

De Belgen hadden hun voorsprong eigenlijk moeten verdubbelen aan het begin van de tweede helft, toen ze een strafbal kregen voor een opzettelijke overtreding van de keeper op Vandermeiren die helemaal alleen op haar toe stormde. Helaas miste het schot van Vanden Borre kracht en precisie en bleef de score onveranderd. De Panthers hadden moeite om hun ign spel op te leggen en kansen uit te bouwen. Het voelde alsof er elk moment een doelpunt kon vallen voor de Chinezen. En dat was precies wat er gebeurde in de eerste minuut van het laatste kwart, toen de alleen gelaten Chen met een onhoudbaar schot de gelijkmaker scoorde (1-1).

De Belgen hadden even tijd nodig om te herstellen van deze opdoffer, maar kropen geleidelijk aan uit het dal. Met nog vijf minuten te gaan, lanceerden ze in de omschakling een scherpe tegenaanval via Rasir. Vlak voor de cirkel legde de speelster van Racing de bal mooi af aan Charlotte Englebert op links, die met een kruisraket in het dak van het doel, ei zo na een gat in de netten sloeg (2-1). Het stadion ging uit zijn dak! Daarna gaven de Belgen geen krimp meer en konden ze de eerste drie punten van de Olympische Spelen in Parijs op hun conto bijschrijven.

Dit was een ideale start voor de troepen van Raoul Ehren. Deze overwinning tegen een van hun ‘angstgegners’ levert hen niet alleen drie punten op in het klassement, maar geeft onze Red Panthers ook een enorme morele boost. Morgen staat de tweede wedstrijd al op het programma, om 20.15 uur tegen thuisland Frankrijk.