ION Hockey Finals: DAG 1

RACING WINT DE KLEINE FINALE VAN DE BELFIUS WOMEN'S LEAGUE

Dit jaar vinden de finales van het Belgisch kampioenschap, de ION Hockey Finals, plaats in Louvain-la-Neuve. De clubfaciliteiten werden omgetoverd tot een prachtig stadion met een capaciteit van meer dan 3200 toeschouwers, met daarnaast een “Hockey Village” om het publiek op gepaste wijze te ontvangen.

De dag begon om 11 uur met de wedstrijd van de dames voor de 3de plaats van de Belfius Women’s League tussen Braxgata en Racing. Het werd een ware strijd tussen de twee teams. Maar toch stond Racing nog voor het einde van de eerste helft 0-3 voor (Holz, Sistermans en Willems). In de tweede helft slaagde Emma Puvrez erin om nog een vierde en laatste goal te scoren … en wat voor één! Racing won dus gemakkelijk en eindigt zo derde in de Belfius Women’s League 2022.

dames - Gantoise neemt de leiding na de eerste ronde

Om 13.30 uur betraden Dragons en Gantoise het veld voor de eerste ronde van de finale van de Belfius Women’s League. Deze finale was identiek met die van vorig jaar, die de blauw-witten uiteindelijk wonnen.

De wedstrijd startte onmidellijk fel, met intense duels en mooie dribbels. Ambre Ballenghien zette haar ploeggenoten al na een paar minuten op voorsprong (0-1), maar Dragons liet het kopje niet zakken. Beide teams kregen een aantal PC’s maar konden deze niet verzilveren. Kort voor de rust vergrootte Delfina Gaspira de voorsprong voor Gantoisel (0-2).

Dragons bleef vechten, maar het was Noa Schreurs die een derde keer kon scoren voor blauw-wit (een mooie flats uit een onwaarschijnlijke hoek). De Antwerpenaren gaven echter niet op en zetten de strijd voort. Ze waren minder nauwkeurig dan hun tegenstanders, maar dankzij een slechte stopping op PC van een Gentse verdedigster, slaagden ze er in om een eerste keer te scoren en zo opnieuw wat spanning in de wedstrijd te houden (1-3). Dragons domineerde nog het einde van de wedstrijd maar slaagde er uiteindelijk niet meer in om nog dichter te komen.

De terugwedstrijd van morgen wordt zonder twijfel opnieuw een spannende wedstrijd, waar Dragons het tij wel eens zou kunnen keren.

GANT-RACI: Betwiste eerste ronde

In de verwachte finale bij de mannen stonden Racing en Gantoise tegenover elkaar in de ION Men’s League. De supporters van Racing namen rond 4 uur plaats in de tribunes, die van Gantoise zaten er nog sinds de vorige wedstrijd.

Het eerste kwart startte zeer competitief, met mooie harde duels. Na een bal tegen het lichaam van een Racing verdediger op PC, kreeg Gantoise vroeg in de wedstrijd een strafbal, die Pepijn Scheen feilloos omzette (1-0).

Het tweede kwart was een kopie van het eerste: veel strijdlust, mooie duels, en opnieuw een stroke voor de Gentenaars voor exact dezeldfe reden, en met hetzelfde resultaat: Pepijn Scheen scoorde z’n tweede van de namiddag.

Op achterstand, trachtte Racing het spel te versnellen, maar zonder resultaat, want teveel onnauwkeurige passes en een efficiënte press van Gantoise voerde een goede press. De score aan de rust was 2-0.

Na de pauze probeerden beide teams hoger te pressen. Het gevecht speelde zich hoofdzakelijk op het middenveld af. Geduld was uiteindelijk de sleutel tot succes voor de “Ratten”, die dankzij Cedric Charlier een eerste keer scoorden. De Brusselaars zaten weer 100% in de wedstrijd en werden luid aangemoedigd door een actieve twaalfde man.

Met nog ongeveer 10 minuten op de klok gingen de hemelsluizen helemaal open, wat het spel enorm vertraagde. Geen van beide ploegen slaagde er nog in om z’n spel aan de ander op te leggen. Drie minuten voor tijd kreeg Racing toch nog een laatste PC. Tanguy Cosyns zette de bordjes weer gelijk dankzij een krachtige sleep. Deze 2-2 score bleef tot op het einde onveranderd.

De “terugmatch” van morgen belooft dan ook uiterst spannend te worden. Tot morgen dus, zelfde tijdstip, zelfde plaats!