- Competitie
- Officials Division
- Kalender
- Kalender, resultaten en rangschikkingen
- HockeyApp
- Outdoor hockey
- Beker van België
- Indoor hockey
- Scheidsrechters
INDEX – U14/U16/U19 Nationaal en Regionaal 1
I. Inleiding
De hieronder beschreven hervorming geïntroduceerd in juni 2020 is het resultaat van een groot aantal vergaderingen en overwegingen zowel intern als extern gedurende de jaren 2019 en 2020.
Sinds de invoering werd de index onderworpen aan analyses en werden aanpassingen van het algoritme doorgevoerd om de nauwkeurigheid te verbeteren.
Kort samengevat, de hervorming is gebaseerd op twee basisprincipes:
- Iedereen speelt op zijn niveau.
- Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen resultaten en is dus niet langer afhankelijk van de resultaten van de vorige generatie.
Concreet:
- Elk team speelt op het niveau dat het zelf heeft verdiend op basis van de historie van de spelers in het team.
- Elk jaar kunnen alle clubs tot 2 teams inschrijven in de nationale divisie U14, U16 en U19.
- 36 teams in elke categorie kunnen in Nationaal 1 spelen en 6 extra teams in de 2e ronde afkomstig uit Regionaal 1.
II. Indexsysteem
Om te bepalen welke teams in Nationaal en Regionaal 1 zullen spelen aan het begin van elk nieuw seizoen, gebruikt de federatie een indexsysteem:
- Voor teams die in Nationaal of Regionaal 1 willen spelen, moeten de clubs hun kernen samenstellen in de officiële software van de federatie. Hiervoor moet de club de namen van minimaal 14 gekwalificeerde spelers opgeven;
- Elke speler kan in maximaal 1 team per leeftijdscategorie worden ingeschreven (zodat elke speler slechts één team beïnvloedt).
- Opmerking 1: Een speler kan in andere teams spelen (behalve het team waarin hij is ingeschreven) gedurende een seizoen. De registratie van het team dient alleen om de teamindex te berekenen, die de relatieve sterkte van het team bepaalt (en dus in welke divisie het team zal spelen).
- Opmerking 2: Een speler kan worden ingeschreven in 2 teams van 2 verschillende leeftijdscategorieën (bijvoorbeeld een U16 speler die ook deel uitmaakt van de U19 ploeg).
- De federatie schakelt vervolgens een extern bedrijf in gespecialiseerd in databeheer in de sportsector – SciSports uit Nederland. Elk speler krijgt een individuele index toegewezen via algoritmen. Om ervoor te zorgen dat deze indexen objectief en onafhankelijk van de federatie worden berekend, zullen de individuele indexen van de spelers niet bekend zijn bij de clubs of de federatie.
SciSports is een bedrijf dat gespecialiseerd is in databeheer in de sportsector. Ze werken samen met de grootste sportfederatie van de Benelux (KNVB – Nederlandse Voetbalfederatie) en zijn erin geslaagd de teamindexen te bepalen van maar liefst 65.000 teams in Nederland (1 miljoen spelers!);
- De teamindex wordt bepaald door het gemiddelde van de 14 beste individuele indexen. Alleen de teamindex zal door SciSports aan de federatie worden meegedeeld. Deze zal niet aan de clubs worden doorgegeven.
- Op basis van de teamindexen wordt een ranglijst opgesteld om de 36 teams te bepalen die in de nationale divisies zullen spelen. De overige teams spelen in Regionaal 1 en indien er te veel ploegen zijn om homogene poules te maken in Regionaal 1, zullen er een paar doorverwezen worden naar Regionaal 2.
III. Criteria en parameters voor de berekening van de index
De index van elke speler wordt bepaald door een reeks criteria, zoals met name:
- Beginwaarde: bepaald op basis van het competitieniveau (divisie) waarin de historie van de speler begint (uiterlijk U12).
Een speler zonder historie (nieuwe speler of speler die de U12-categorie overslaat) krijgt 75% van de gemiddelde index van het team waarin hij is ingeschreven.
Als geen van de spelers van het team een historie heeft, krijgen alle spelers de beginwaarde van de divisie als index.
LET OP: Het overslaan van de U12-categorie kan dus een negatief impact hebben op de index.
- Aantal gespeelde wedstrijden: een speler moet minimaal 5 wedstrijden spelen gedurende een seizoen om een index te krijgen.
- Resultaten van alle wedstrijden sinds de U12-categorie waaraan de speler heeft deelgenomen, rekening houdend met:
- Het verschil in index tussen de teams
Als de index van je team hoger is: hoe groter het verschil, hoe minder punten er te winnen zijn en hoe meer punten er te verliezen zijn
Als de index van je team lager is: hoe groter het verschil, hoe meer punten er te winnen zijn en hoe minder punten er te verliezen zijn
- Het verschil tussen de index van een speler en de index van het andere team
Als de index van de speler hoger is: hoe groter het verschil, hoe minder punten er te winnen zijn en hoe meer punten er te verliezen zijn
Als de index van de speler lager is: hoe groter het verschil, hoe meer punten er te winnen zijn en hoe minder punten er te verliezen zijn
Een forfait wordt niet meegenomen in de index.
- Doelsaldo van elke wedstrijd: een wedstrijd gewonnen met een marge van 7 doelpunten heeft een grotere impact dan een wedstrijd gewonnen met een marge van 1 doelpunt. Deze factor heeft echter veel minder invloed op de index dan de factor “wedstrijdresultaten”.
- Thuis- of uitwedstrijd: een zeer beperkt aantal punten wordt toegevoegd aan het team dat uit wint, terwijl een zeer beperkt aantal punten wordt afgetrokken van het team dat thuis verliest.
- Afbouwend: de laatste 2 seizoenen van de speler hebben 100% impact. Voor eerdere seizoenen wordt een degressief percentage toegepast.
- Impact van volwassen competities: een bonus wordt toegekend aan de speler die speelt in de Belgian League of Open League Nationaal. Als er minder dan 10 wedstrijden worden gespeeld in deze categorieën, wordt alleen een evenredig deel van de bonus toegevoegd op basis van het aantal gespeelde wedstrijden.
- Individuele criteria die niet worden meegenomen: aantal gescoorde doelpunten, positie op het veld, selectie in District of BeGold, …
Verschillende parameters beïnvloeden ook de berekening van de individuele index, namelijk:
- Proportionaliteit van de gespeelde wedstrijden in verschillende teams: spelers die gedurende een seizoen in verschillende teams spelen, krijgen een index op basis van de indexen van de teams waarin ze hebben gespeeld, evenredig met het aantal gespeelde wedstrijden.
- Hogere leeftijdscategorie: als een speler in een hogere leeftijdscategorie speelt, wordt een aantal punten afgetrokken van de basisindex van de speler om de berekening in deze hogere leeftijdscategorie uit te voeren.
- Spelers die in meerdere leeftijdscategorieën spelen: een gewogen gemiddelde wordt berekend op basis van elke index per leeftijdscategorie waarin de speler heeft gespeeld.
- Groeifactor: de groeifactor bepaalt de snelheid waarmee een speler index kan evolueren gedurende een seizoen. Een speler met een beperkte historie (eerste jaar U14 of beginnende speler) heeft een hogere groeifactor om sneller een correcte schatting van zijn sterkte te verkrijgen.
- Inactiviteit: geblesseerde of niet-actieve spelers krijgen een inactiviteitsmalus. Als ze meer dan 6 maanden niet hebben gespeeld, zal hun index langzaam dalen (met een maximumplafond).
IV. Registratieprocedure
- Begin juli (dag X)
Uiterste datum voor de inschrijving van alle teams in Sportlink (nationaal en regionaal)
- Dag X + 1
Goedkeuring door de federatie van de ingeschreven teams.
- Dag X + 2
Uiterste datum voor het invullen van de namen van de spelers in de teams U14, U16 en U19 die in de Nationaal of Regionaal 1 willen spelen.
Geen 14 spelers in het team: de federatie waarschuwt de in gebreke blijvende club en geeft hen 48 uur om het team aan te vullen. Als het team na deze termijn niet is aangevuld, wordt aan elke ontbrekende speler een waarde van 0 toegekend.
- Gedurende de maand juli
Publicatie van de poules.