EHC2021 – Red Lions missen de finale, maar heroveren onze harten!

3300 mensen op de tribune voor de klassieker der klassiekers in de halve finales van het Europees kampioenschap: Nederland-België! Sinds het begin van dit toernooi zitten de prestaties van de Red Lions in de lift. Maar toch zullen ze hun niveau moeten opkrikken om aanspraak te kunnen maken op winst, tegen Nederlanders die voor eigen publiek altijd heel zelfzeker voor de dag komen.

De Belgen toonden zich vanaf de eerste seconden heel gefocust en agressief in de duels. En heel snel kwam er Belgisch gevaar in de Nederlandse cirkel. Charlier was de eerste die op doel schoot, maar de Nederlandse doelman Blaak redde. Na een gemiste PC van Oranje een paar minuten later had Tom Boon een mooie deviatie in huis op de daaropvolgende Belgische aanval, maar de keeper stond opnieuw in de weg. En in de elfde minuut volgde de tot dan gevaarlijkste actie van de Lions, met een eerste serieuze dreiging van van Aubel en Gougnard via de achterlijn en Dohmen die op de rebound keihard uithaalde … maar opnieuw zeer fraai gered door Blaak.

De Belgen zetten hun elan verder in het tweede kwart, maar zonder echte kansen te creëren. In de negende minuut forceerden de Belgen een eerste penalty corner, maar de sleep van Hendrickx werd goed onderschept door de eerste uitloper. In dit tweede kwart toonde Oranje zich één keer gevaarlijk, maar hun voorzet ging voorlangs. Helemaal aan het eind van de eerste helft vuurde Charlier een gevaarlijk schot op doel af, maar zijn bal werd opnieuw gered door een verdediger. Beide teams gingen rusten zonder een doelpunt te hebben gescoord (0-0).

Ook na de pauze bleef het een strijd op het scherpst van de snee, met Belgen die de controle van het spel autoritair in handen namen. Na vijf minuten onderschepte Boccard een slechte bal van Nederland en verstuurde in één tijd een ‘kaviaar’ pass naar Nicolas De Kerpel, die in de cirkel was blijven hangen. De Antwerpenaar kwam alleen voor Blaak en plaatste de bal kalm in de linkerhoek van het doel. De Lions stonden 0-1 voor. Er volgden twee PC’s, één voor Nederland en één aan onze kant, maar beiden werden geannuleerd door videoscheidsrechters. Een agressieve tackle van De Wijn deed de gemoederen oplaaien en de daaropvolgende reactie van Wegnez was te driest. Beide spelers werden voor twee minuten naar de strafbank gestuurd. Maar de toon was gezet, deze derby loste al zijn beloften in.

Bij het begin van het laatste kwart mikte Boon een scud richting winkelhaak, maar deze keer was het de helm van Blaak die in de weg zat. Een paar minuten later, na balverlies van Dockier aan de rechterkant, maakte Seve van Ass gelijk voor het thuisteam. Vrijwel onmiddellijk daarna kregen de Red Lions weer een PC en ditmaal schoot Alexander Hendrickx raak: 1-2. Het tempo was adembenemend, want twee minuten later verrichtte Vincent Vanasch een geweldige redding op een schot van Brinkman. En kort daarna kreeg Oranje een nieuwe corner, die Jip Jansen ditmaal wel feilloos tussen de benen van de Belgische doelman mikte.

Het stond 2-2 en alles was spijtig genoeg te herdoen voor de Belgen, die tot dan de wedstrijd constant hadden gedomineerd. In de laatste minuten van de wedstrijd was geen van beide teams nog in staat de leiding te nemen en dus zou deze halve finale beslist worden door shoot-outs. Voor Oranje zetten Hertzberger, Van Dam en Croon hun shoot-out om. Aan Belgische zijde scoorde Denayer, maar werd het doelpunt van Wegnez geannuleerd omdat het buiten de tijd was, terwijl we bij de poging van Van Doren hadden kunnen hopen op een strafbal, maar de videoscheidsrechter besliste er anders over.

Nederland plaatst zich zo voor de grote finale. Maar onze Red Lions hebben niettemin met een karaktervolle prestatie al hun fans gerustgesteld! Nu moet er zaterdag volop voor het brons gegaan worden tegen Spanje… en dan vizier op Tokio!