World cup 2023 – autoritaire Red Lions zetten Nieuw-Zeeland opzij en zitten in halve finales

De Red Lions hadden de poulefase op het WK in India aan de kop van groep B beëindigd. Deze dinsdag startte voor de Belgen de eliminatiefase. Hun tegenstander in de kwartfinales was niet India, zoals de meeste waarnemers hadden verwacht, maar Nieuw-Zeeland, dat zondag voor een verrassing had gezorgd door het gastland in een vol huis na shoot-outs te verslaan.

Het Belgische kamp moest het voortaan doen zonder Alexander Hendrickx, die helemaal in het begin van de laatste groepswedstrijd tegen Japan uitviel met een knieblessure. In zijn plaats komt de jonge (23) Maxime Van Oost. Een mooie vuurdoop op het wereldtoneel voor de verdediger van Waterloo Ducks!

De Belgen startten de wedstrijd autoritair, met veel precisie en intensiteit in de opbouw en een groot aantal balrecuperaties. Na een paar schuchtere pogingen, met name van een scherp ogende Boon, dwongen de Belgen na 11 minuten een eerste strafcorner af. Zonder Hendrickx in de gelederen was het Tom Boon die het publiek eraan herinnerde dat ook hij een PC-specialist is. Zijn sleep push ging keihard tegen de plank en België 1-0 voor.

Het spel was nauwelijks hervat na de korte pauze toen Gougnard over rechts de achterlijn haalde en Florent van Aubel vond op het ‘stroke’ punt. De volley van de Gentenaar liet de doelman van de Kiwi’s geen kans (2-0). Sinds het begin van de wedstrijd was de Belgische verdediging onverzetbaar, elke poging van de tegenstander werd geblokkeerd en aanval na aanval werd vanuit de achterlinie gelanceerd. Een prachtige combinatie van Denayer – Boon – van Aubel eindigde net over het doel. En bij de tweede PC voor de Belgen miste Dohmen net de rebound. Helemaal aan het einde van de eerste helft kregen de Nieuw-Zeelanders een PC, maar Vincent Vanasch maakte die met de handschoen onschadelijk. De Red Lions stonden bij rust 2-0 voor.

Het derde kwart vertoonde dezelfde fysionomie als de eerste twee, met een ijzersterke Belgische verdediging die de tegenstander geen millimeter ruimte liet. Aanvallend kwamen er echter geen echte open kansen meer en hadden de Lions moeite om hun voorsprong uit te breiden. Een ongelukkige tegenaanval of een afschamper en de druk voor het einde van de wedstrijd zou de hoogte in schieten. Gelukkig gebeurde dit niet, de Belgische verdediging hield het bij een voorbeeldige clean sheet.

Deze 2-0 overwinning stuwt België naar de halve finales, waar ze zullen uitkomen tegen de winnaar van de wedstrijd Nederland – Zuid-Korea van morgen. Deze halve finale staat gepland voor aanstaande vrijdag om 19.00 uur Indiase tijd (14.30 uur in België).

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!