Red Lions en Red Panthers in Australië ondanks bosbranden – waarom?

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft het programma voor het nieuwe seizoen van de FIH Hockey Pro League na de zomer van 2019 vastgesteld. Dit programma voorziet dat onze nationale teams eind januari in Australië spelen en vervolgens in Nieuw-Zeeland en India.

Zodra het wedstrijdschema door de FIH was geofficialiseerd, is de KBHB begonnen met het organiseren van een voorbereidingsprogramma voor dit uiterst belangrijke sportjaar, waarin de Red Lions aantreden in de FIH Pro League van januari tot juni 2020 om nadien te strijden voor de  Olympische titel in Tokio in juli-augustus 2020.

Het spreekt voor zich dat de Red Lions als regerend wereld- en Europees kampioen, Olympisch vice-kampioen en nr. 2 op de wereldranglijst, in elke competitie waarin ze aantreden zeer ambitieus zijn. Het programma dat is samengesteld houdt dan ook rekening met deze hoge ambities. Het omvat een twee weken durende voorbereidingsstage in Australië, waarin de fysieke, technische, tactische en mentale basis wordt gelegd voor de Olympische Spelen. Daarna zal het team zich op een meer specifieke manier voorbereiden op de wedstrijden van de Pro League.

Sinds 2 maanden heeft de KBHB regelmatig en grondig contact met de FIH en met Hockey Australia (Australische federatie), die zelf in nauw contact staat met de lokale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor veiligheid en gezondheid ter plaatse, om de brand- en luchtvervuilingssituatie dagelijks te monitoren. De gezondheid en veiligheid van onze teams komt uiteraard op de eerste plaats.

Concrete en praktische regelingen voor deze voorbereidingsperiode (vliegtuigen, accommodatie, reserveringen voor sportinfrastructuur, maaltijden, etc.) staan al lang vast en vormen een serieus budget voor de Federatie, maar ook een substantieel inkomen voor de lokale economie.

 

Wat is de huidige situatie?

  • Zowel de stage als de Pro League wedstrijden staan gepland in de onmiddellijke omgeving van Sydney. Dit is niet het gebied waar de branden het hevigst en meest problematisch zijn.
  • De FIH en Hockey Australia kondigden begin januari aan dat ze momenteel de officiële wedstrijden tegen Australië op de geplande data en locatie handhaven.
  • De lokale gezondheids- en veiligheidsautoriteiten hebben aangekondigd dat er geen veiligheidsrisico’s zijn voor de spelers.
  • Onze Technisch Directeur, zelf een Australiër, is al enkele weken ter plaatse en heeft deze adviezen bevestigd.
  • Bovendien zou het wijzigen of annuleren van de plannen belangrijke financiële gevolgen hebben voor onze organisatie, maar zeker ook voor de lokale mensen/organisaties, waarmee we verplichtingen hebben (hotels, restaurants, hockey- en fitnessclubs, Australische federatie,…). We willen hen niet nog meer in de problemen brengen.
  • Dus hebben we besloten de reis te handhaven zoals gepland. Maar er wordt geen enkel risico genomen. Wij blijven aandachtig voor het advies van de bevoegde lokale autoriteiten en de FIH en zullen ons zo nodig houden aan de instructies.
  • We analyseren de mogelijkheid om activiteiten te organiseren voor de lokale bevolking (gratis hockeyclinics, bezoeken,…), om zo voor hen een verschil te proberen maken in hun huidige moeilijke dagelijkse leven.
  • De spelers gebruiken hun grote fanbase op sociale netwerken en hun populariteit om de aandacht van het publiek in België en de rest van de wereld op het probleem te vestigen. Zij moedigen hun fans aan om NGO’s die in de regio actief zijn financieel te steunen. Sommige van hen organiseren zelfs persoonlijke fondsenwervingsacties.

 

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie