PRO LEAGUE : resultaat van de Panthers en de Lions tegen Duitsland

Een moeizame start voor de Panthers

Amper drie maanden na het WK van deze zomer kwamen de Red Panthers weer in actie. Op de agenda: twee Pro League double-headers in Mendoza, Argentinië, tussen nu en 8 november.

De tegenstanders op vrijdag 4 november waren de Danas, het Duitse nationale team, zesde op de wereldranglijst, net voor België. Op het tijdstip van schrijven scheiden slechts 23 punten de twee landen.

De wedstrijd begon op de best mogelijke manier met een PC in het voordeel van de Belgen na slechts 45 seconden. Ambre Ballenghien ging voor een sleep die de Duitse keepster redde, maar Emma Puvrez zette de rebound om in een doelpunt na één minuut spelen!

Nog geen twee minuten later hingen de Duitsers de bordjes weer in evenwicht wanneer Nike Lorenz de gelijkmaker scoorde, ook op PC. Daarna waren het de Danas die hun spel meer oplegden in het eerste kwart.

De Duitsers bleven druk uitoefenen op een nerveuse Belgische verdediging die het zonder Stephanie Vanden Borre moest stellen. Zij namen de leiding door in de 22e en 23e minuut tweemaal een field goal te scoren en zo de stand al op 1-3 te brengen! Van de Panters werd een reactie verwacht, maar zij slaagden er niet in hun duels te winnen. België dook de kleedkamers in met veel uitdagingen, zowel op technisch als tactisch vlak.

Na de pauze bleven de Duitsers balbezit houden en vooral het spel controleren. Ze waren technisch superieur en vooral preciezer. Aan Belgische zijde leidden de dribbels nergens toe en was de passing onnauwkeurig. Tegen de gang van het spel in maakte Abi Raye er echt 2-3 van in de 41e minuut, op een zeer fraaie voorzet van Barbara Nelen.

Alles was dus nog mogelijk in het laatste kwartier, en de Belgen lieten zich niet uit het lood slaan en behaalden een PC. Louise Versavel sleepte, maar net als aan het begin van de wedstrijd was het de aangeefster van het moment, Charlotte Englebert, die kon scoren.  Haar prachtige backhand verdween van vlak voor doel recht in de winkelhaak! Met nog 12 minuten te gaan in de wedstrijd, domineerden de Belgen het einde van de wedstrijd waarin ze meer mogelijkheden creëerden. Het Belgische spel was vloeiender, ook al hadden de Danas hun laatste woordje niet gezegd.

Uiteindelijk veranderde de score niet meer en eindigde de wedstrijd op een 3-3 gelijkspel en werd er overgegaan tot shoot-outs.

In de shoot-outs veroverde België een verdiend bonuspunt, door te winnen met 4-3! (Englebert – Ballenghien – Duquesne en Englebert).

Een moeilijke terugkeer naar de competitie voor de Red Lions

Na de Panthers was het de beurt aan de Red Lions om hun Pro League-seizoen 2022-2023 te beginnen tegen Duitsland. Een tegenstander waartegen de Lions sinds juli 2017 niet meer hadden verloren! Na bijna vijf maanden zonder internationale competitie wilden de Belgen op een serieuze en gefocuste manier aan deze Pro League beginnen.

En de Red Lions begonnen sterk! Na slechts 30 seconden had Tom Boon de Duitse doelman al een eerste keer aan het werk gezet. Deze eerste kans gaf de Belgen vertrouwen en ze domineerden het spel qua balbezit. Vijf minuten later volgde de eerste pc voor de Red Lions en het was de uiteraard Alexander Hendrickx die zich op kop cirkel aanmeldde. Zijn sleep werd echter gemakkelijk gered door de keeper. Hoewel het balbezit in het voordeel van de Red Lions was, scoorden de Duitsers als eerste, na een lange flick en een snelle tegenaanval waarna Miltkau een-op-een tegen Vanasch uitkwam. Ondanks Vincents eerste redding kon hij niet voorkomen dat het tweede schot toch raak trof, 0-1 voor Duitsland. Met nog enkele minuten te gaan in het eerste kwart kregen de Lions een tweede PC en deze werd gescoord door Hendrickx via een krachtige sleep aan de rechterkant van het doel (1-1).

Het tweede kwart was een herhaling van het eerste : België domineerde en drukte hoog en Duitsland was gevaarlijk op de tegenaanval. Echte kansen waren er niet, behalve een backhandschot van Wellen dat in de achtste minuut door Vincent Vanasch werd gepareerd. Pas helemaal aan het einde van de eerste helft kon Miltkau dankzij een Duitse tegenaanval een tweede keer scoren (1-2).

Aan het begin van de tweede helft was de wedstrijd redelijk in evenwicht met een Duitse ploeg die verdedigend zeer goed gestructureerd was. Na enkele uitwisselingen wist Florent Van Aubel een overtreding te maken in de cirkel en bezorgde de Belgen een nieuwe PC. Alexander Hendrickx vond opnieuw het gaatje en bracht de stand weer op gelijke hoogte (2-2). De rest van het kwart was in het voordeel van de Duitsers, die twee grote kansen kregen om te scoren. De eerste was een pc die goed gered werd door Vanasch en de tweede, opnieuw op een pc, werd op de lijn gestopt door Arthur de Sloover.

Het laatste kwart zou de beslissing moeten brengen tussen beide teams en de Red Lions waren de eersten die kansen creëerden. Eerst met Cedric Charlier en daarna met Nicolas de Kerpel. Maar de Duitse doelman was beide keren onwrikbaar en keerde de ballen uit zijn doel. Met nog enkele minuten te gaan tackelde Loïck Luypaert een tegenstander in de cirkel en de scheidsrechter floot een stroke voor de Duitsers. Tom Grambusch aarzelde niet en versloeg Vincent Vanasch vanop de stip (2-3). Jammer genoeg slaagden de Red Lions er niet meer in om tegen te scoren en moesten ze het onderspit delven tegen een zeer goed georganiseerd Duits team.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!