Pro League – 3 op 6 voor Red Panthers tegen Nieuw-Zeeland

MATCH 1 – RED PANTHERS WINNEN TEGEN STERK NIEUW-ZEELAND

Dit week-end stond voor de Red Panthers een dubbele confrontatie tegen Nieuw-Zeeland op het programma in de FIH Pro League. In Auckland haalden de Belgische dames in de eerste manche op zaterdag een knappe 1-2 overwinning tegen de nummer 6 van de wereld. Hiermee behalen de Red Panthers een mooie 6 op 9 in de Pro League en kan hun nieuwe start een echt succes genoemd worden.

Na Australië vorige week, staat de tweede etappe van de FIH Hockey Pro League op het programma van de Red Panthers, tegen Nieuw-Zeeland. De Blacksticks staan dan wel ‘maar’ 6e op de wereldranglijst, zij zijn intrinsiek één van de beste ploegen ter wereld. Ze wonnen de Oceania Cup tegen de nummer 2 Australië en plaatsten zich zo voor de Spelen van Tokio 2020.

Het kon niet beter beginnen voor de Red Panthers, want in de tweede speelminuut stuurde Barbara Nelen Ambre Ballenghien weg op links. De jonge speelster van Gantoise zette zich sterk door in de Nieuw-Zeelndse cirkel en mikte een harde bakckand vanuit een moeilijke hoek in het doel van de Kiwi’s (0-1). Koud gepakt, hadden de Blacksticks wat tijd nodig om in hun spel te komen. Maar geleidelijk aan kregen ze meer vat op de wedstrijd en kropen de Red Panthers naar achter.

Bij de start van het tweede kwart  was het dan zover: McCaw maakte met een makkelijke goal gelijk (1-1). Daarna was het tot aan de rust pompen of verzuipen voor de Belgen. Deze verdedigden echter heel moedig en secuur en ondanks maar liefst 9 PC’s tegen in de eerste helft, hielden ze goed stand tot aan de rust.

In de tweede helft kwamen de Red Panthers meer opzetten en slaagden ze er beter in om de Nieuw-Zeelandse ploeg vast te zetten, al bleef deze toch dominant. Maar de Belgen kregen meer vertrouwen. En op hun tweede PC in de 50e minuut was het weer prijs voor de Panthers: Anne-Sophie Weyns  plaatste de bal mooi in het hoekje (1-2).  Nieuw-Zeeland werd daarna vakkundig uit de wedstrijd gehouden tot het einde en de eerste overwinning van deze Pro League was een feit voor de Red Panthers.

MATCH 2 – NIEUW-ZEELAND TE STERK VOOR RED PANTHERS

Deze zondagmorgen was de tweede wedstrijd van de Red Panthers tegen Nieuw-Zeeland in de FIH Hockey Pro League. Gisteren waren de Belgen erin geslaagd de Blacksticks te verslaan (1-2). Vandaag namen de Panthers opnieuw de leiding in het begin van de wedstrijd. Maar in de tweede helft was de druk van de Nieuw-Zeelanders te groot en Olivia Merry besliste op haar eentje de wedstrijd door vier maal te scoren (4-1). Ondanks de nederlaag was het weekend toch positief voor de Belgische dames, die drie punten pakken tegen één van de beste teams ter wereld en in totaal zes op twaalf haalt in de vier eerste Pro League wedstrijden.

Na de belangrijke 1-2 overwinning van gisteren, bereikt na sterk defensief werk en veel realisme en efficiëntie in de aanval, stonden de Red Panthers vandaag opnieuw oog in oog met de Blacksticks in het North Harbour Hockey Stadium in Auckland, voor hun tweede Pro League wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Elena Sotgiu verving Aisling D’Hooghe in doel, terwijl Joanne Peeters de plaats innam van de jonge Lucie Breyne.

De wedstrijd begon op dezelfde manier als gisteren. De Nieuw-Zeelandse dames domineerden het spel vanaf het begin, maar het waren de Belgen die als eerste scoorden. Na 7 minuten opende Abi Raye de score op één van de eerste Belgische aanvallen van de wedstrijd (0-1). Maar daarna moesten de Red Panthers vooral verdedigen tegen de aanvalsgolven van de dominante ‘Kiwi’s’. Daar slaagden ze aanvankelijk ook met succes in. Ze wisten hun voorsprong te behouden tot aan de pauze.

In de tweede helft zetten de Blacksticks gewoon hun dominantie verder, met veel druk op de Belgische defensie. Na amper één minuut versloeg Olivia Merry doelvrouw Elena Sotgiu (1-1). En vier minuten later deed diezelfde Merry het nog eens over met een krachtig schot op een PC. Nieuw-Zeeland stond aan de leiding met 1-2. De Red Panthers konden weliswaar een paar keer van onder de Nieuw-Zeelandse druk uitkomen en ook een paar PC’s forceren, maar het leverde niks op.

In het vierde kwart breidden de Nieuw-Zeelanders hun voorsprong nog uit naar 4-1, dankzij nog twee doelpunten van opnieuw Olivia Merry. Hierdoor wordt zij de topscorer aller tijden voor de Blacksticks. De overwinning was meer dan verdiend voor Nieuw-Zeeland, dat de wedstrijd van begin tot eind had gedomineerd.

De Red Panthers keren dinsdag terug naar België, met een meer dan verdienstelijk resultaat van hun Pro League trip in Oceanië: zes punten op vier wedstrijden. Hun reis wordt uiteindelijk ingekort, doordat de wedstrijden in China werden uitgesteld vanwege het coronavirus.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!