Louise Cavenaile: de perfectionistische T2 van Indoor Red Panthers

Een week na de Lions is het nu aan de Indoor Red Panthers om het Europees kampioenschap af te werken. De nationale indoorvrouwen reisden ondertussen naar Minsk met als hoofddoel het behoud in de Europese A-reeks te verzekeren. Bondscoach Maxi Garreta kan in Wit-Rusland rekenen op de ervaring en perfectionisme van T2 en ex-Red Panther Louise Cavenaile.

Vrije plekken in de agenda van de 30-jarige Louise Cavenaile zijn er niet veel. Ze vond vorig jaar in maart een job als juriste bij het BOIC en combineert dat met het coachen van het outdoorteam van Wellington, het indoorteam van Watducks én ze is ondertussen dus assistent-bondscoach van de Indoor Red Panthers.

In september 2018 moest Cavenaile wel even op de tanden bijten toen ze vernam dat haar actieve carrière als Red Panther er op zat. “Ik kreeg dat een maand na het WK in Londen te horen en dat was een zware ontgoocheling”, geeft Cavenaile toe. “In mijn hoofd was ik nog niet klaar bij de Red Panthers. Ik was ook gestopt als advocate omdat dat niet meer te combineren viel met het drukke programma van de nationale hockeyvrouwen. Ondertussen staat mijn carrière weer helemaal op de rails. Bij het BOIC vond ik een droomjob en daarnaast heb ik dus heel wat werk als coach. Het is geweldig druk, maar wel heel leuk. Mijn carrière als speelster sloot ik in mei bij Watducks af. Ik wil altijd voor honderd procent voor iets gaan. En op het moment dat het voor mij stopte als Red Panther, kon ik het maximum uit mijn spelerscarrière niet meer halen.”

Als coach deed Cavenaile de eerste ervaringen op bij Watducks (U19), La Rasante (U14) en werkte ze twee jaar bij de nationale meisjes U15. “Als speelster was ik veel met tactiek bezig. Ik kreeg van heel wat trainers te horen dat ik het later ook als coach moest proberen”, lacht ze.

Dit seizoen kreeg Cavenaile enkele aanbiedingen om als T2 of T3 aan de slag te gaan, maar het was  Wellington dat in haar de ideale T1 zag. “Wellington speelt dan wel niet in de eredivisie, maar om de eerste stappen als hoofdcoach te zetten is een reeks lager ideaal”, aldus Cavenaile. “In het dameshockey is Wellington toch een naam en het is vanzelfsprekend onze ambitie om volgend jaar terug in de eredivisie te spelen. Met een huidige tweede plaats zijn we op de goede weg.”

In het Indoor Hockey is Cavenaile, die bij Uccle Sport haar eerste hockeystappen zette en vervolgens voor drie jaar naar Dragons verhuisde, wél in de eredivisie aan de slag. Dat doet ze bij Watducks, de club waar ze de laatste vijf jaar van haar carrière speelde. “Ik heb nog een pak vrienden bij Watducks en het was al langer afgesproken dat ik het indoorteam zou trainen”. En zo kwam Cavenaile voor de vreemde situatie dat ze het indoorteam van Watducks moest coachen tegen Wellington. “En daar heb ik helemaal geen problemen mee”, glimlacht ze. “Van zulke situaties kan ik heel gemakkelijk afstand nemen. Watducks is indoor, Wellington is outdoor: zo simpel is het. Met Watducks staat in februari trouwens ook nog de Europacup B indoor in Litouwen op het programma.”

Zelf speelde Cavenaile tot op 15-jarige leeftijd ook indoorhockey, maar later als Red Panther moest ze het hockey in zaal laten vallen. “En dat vond ik zeker jammer”, zegt ze. “In indoorhockey moet je altijd enkele stappen vooruitdenken. Tactische zaken hebben indoor een zeer grote impact en dat neem je dan weer mee als outdoorspeelster.”

Naar Minsk met de Indoor Red Panthers

In november kreeg Louise Cavenaile de kans om assistent van Maxi Garreta te worden bij de Indoor Red Panthers. “Ik vermoed dat de speelsters mijn naam hebben laten vallen”, zegt Cavenaile. “Ik ken heel wat van die meisjes en als speelster heb ik toch wel wat ervaring opgebouwd.”

Garreta en Cavenaile werkten in het verleden nooit samen. “Maar het klikt helemaal”, aldus Cavenaile. “We vormen een complementair duo. Maxi zorgt vooral voor het creatieve, ik voor de organisatie en structuur. Bij mij moet vooral alles duidelijk zijn.”

Als voorbereiding op het EK in Minsk speelden de Indoor Red Panthers, die twee jaar geleden in Brussel zonder een doelpunt te incasseren het EK in de B-reeks wonnen, enkele wedstrijden tegen de nationale U19 Boys en een Frans team. “En daarna was ons voorbereidingstornooi in Wenen zeker geslaagd”, zegt Cavenaile. “We grepen de tweede plaats na verlies in finale tegen Oostenrijk. Belangrijk was onze overwinning na shoot-outs in halve finale tegen Tsjechië. Dat is een team dat we straks in de poulefase van het EK opnieuw ontmoeten.”

Onze Indoor Red Panthers, nummer veertien op de wereldranglijst, moeten het in Minsk achtereenvolgens opnemen tegen Oekraïne (FIH 4), Tsjechië (FIH 5) en grootmacht Duitsland (FIH 1). “Ons doel is lastig, maar wel realistisch: in de top zes eindigen en zo het behoud in de A-reeks verzekeren en ons plaatsen voor het WK 2021. We beschikken over een mooie spelersgroep. Het was zelfs moeilijk om een selectie te maken, iets wat in het verleden nooit het geval was. Deze keer zijn er speelsters met indoorkwaliteiten die we thuis moesten laten.”

“In onze poule wordt de wedstrijd tegen Duitsland zo goed als zeker te moeilijk. Duitsland is een absoluut topteam. Tegen Oekraïne en Tsjechië kunnen we wel iets grijpen. Maar laat ons duidelijk zijn: eenvoudig wordt het niet.”

Het team reisde ondertussen reeds naar Wit-Rusland af. “Minsk is niet meteen de meest idyllische bestemming”, lacht Cavenaile. “Vier jaar geleden werd het ganse Belgische team ziek in Minsk. Dat willen we nu absoluut vermijden.”

Cavenaile lijkt aan de start te staan van een mooie trainerscarrière, maar alles alleen op hockey zetten wil ze niet. “Ik wil ook mijn job blijven doen”, besluit ze. “Het komt er gewoon op aan om het beste evenwicht te vinden. Het allerliefste wil ik zo lang mogelijk mijn job en mijn hockeyactiviteiten combineren.”

Programma

Vrijdag 24 januari
08 uur: België – Oekraïne
Vrijdag 24 januari
Vrijdag 24 januari
14 uur: België – Tsjechië
Vrijdag 24 januari
Zaterdag 25 januari
08.15 uur: België – Duitsland
Zaterdag 25 januari
Zaterdag 25 januari
vanaf 14.45 uur plaatsingswedstrijd of halve finale
Zaterdag 25 januari
Zondag 26 januari
vanaf 08 uur: plaatsingswedstrijd, match om derde plaats of finale
Zondag 26 januari

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie