HWC 2018 – Winst tegen Zuid-Afrika, maar te weinig gebracht

De doelstelling van het Belgische team voor haar derde poulewedstrijd deze zaterdag was simpel: zoveel mogelijk doelpunten scoren tegen Zuid-Afrika. Dit om het zelfvertrouwen te boosten, met de beslissende fase van het toernooi in zicht. Maar ook om, indien mogelijk, de eerste plaats in groep C te grijpen, voor India, dat hetzelfde aantal punten had als België, maar qua doelpuntensaldo op +4 stond tov. België. India, dat z’n wedstrijd tegen Canada na de Belgen speelde, wist voor aanvang van de wedstrijd hoeveel het moest scoren om de Red Lions voor te blijven.

Maar het begon op de slechtst mogelijke manier voor de Belgen, want na amper 35 seconden stond het al 0-1, nadat Spooner een splijtende pass van Rhett Halkett mooi in doel werkte. Koud gepakt, hadden de Lions heelwat tijd nodig om van deze uppercut te bekomen en om de nodige intensiteit in hun spel te leggen. Gelukkig kon Alexander Hendrickx in de laatste minuut van het eerste kwart, de eerste Belgische PC tegen de plank slepen en gelijk maken (1-1).

Het tweede kwart startte bijna zoals het eerste, maar deze keer stond Vincent Vanasch pal voor de Zuid-Afrikaanse aanvaller. Drie minuten later vond Simon Gougnard op zijn beurt de weg naar het doel, na een mooie raid langs rechts en een gekruist schot (2-1).

En nog enkele minuten erna toonde Hendrickx dat hij de man in vorm is op PC bij de Belgen, door z’n tweede sleep van de avond erin te jassen. Maar de Red Lions bleven het moeilijk hebben om hun spelritme beduidend te verhogen en begingen teveel technische fouten, om hun tegenstanders op duidelijke wijze te overtroeven.  Nochtans viel er in de laatste seconden van de eerste helft nog een vierde doelpunt, deze keer van Loïck Luypaert, ook op PC. 4-1 was de score bij de rust.

Na de pauze gingen de Belgen eindelijk wat sneller spelen, maar de nauwkeurigheid ontbrak vaak nog teveel. Helemaal op het einde van het derde kwart werd een derde doelpunt van Hendrickx nog door de videoscheidsrechter afgekeurd, omdat de bal binnen de cirkel gestopt werd. In de 48e minuut dribbelde Simon Gougnard, later verkozen als Man of the Match, zich een weg tot aan de achterlijn, alvorens met een terugspeelbal Cédric Charlier te bedienen voor de 5-1. In de allerlaatste minuut van de wedstrijd scoorde ook hij zijn tweede van de avond. Maar de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal niet helemaal de doellijn voorbij was op de ‘buzzer’ en keurde ook dit doelpunt af.

De eindscore was 5-1, wat de Belgen op een doelpunten saldo van +1 zette tov. India. Maar dit bleek later op de avond niet genoeg, want India versloeg Canada ook met 5-1. Dit maakt dat België tweede eindigt in poule C en dat het in de achtste finales zal moeten opnemen tegen de derde van poule D. In deze groep staat Duitsland momenteel aan de leiding met 6 punten op 6, gevolgd door Nederland met 3 punten en Pakistan en Maleisië, elk met 1 punt.  Morgen speelt Duitsland tegen Maleisië en Nederland tegen Pakistan. Omstreeks 20u45 Indische tijd (16u15 in België), kennen de Red Lions dus hun tegenstander van dinsdag.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!