HWC 2018 – Halve finales, here we come!

Het was kwart voor vijf lokale tijd wanneer onze nationale ploeg het Kalinga stadion in Bhubaneswar, India, betrad. De Belgische Red Lions stonden vandaag in de kwartfinale tegenover het stugge Duitsland, de nummer zes van de wereld.

Tijdens de eerste minuten van deze wedstrijd observeerden beide teams elkaar voorzichtig, met weinig kansen als gevolg. In de 7e minuut vroeg een zelfzekere Thomas Briels al een ‘video-refferal’ aan, voor een niet gefloten voetfout.De videoscheids gaf hem uiteindelijk gelijk: de eerste PC voor België was een feit! Jammer genoeg resulteerde deze niet in een doelpunt voor België.

Op het einde van het eerste kwart vuurde Loïck Luypaert een knap schot af in de cirkel, maar de bal werd door geen enkele Belgische speler aangeraakt! Kort daarna hadden de Duitsers op hun beurt een eerste gevaarlijke aanvallende actie, gelukkig zonder schadelijk gevolg voor België. Maar amper twee minuten later zette de Duitse ploeg opnieuw een collectieve aanval op, die Linnekogel helemaal alleen voor het Belgische doel vond. Deze ‘fusilleerde’ Vanasch van dichtbij: het stond 1-0 voor Duitsland.

In de laatste seconden van dit eerste kwart kregen de Belgen maar liefst 3 strafcorners op rij, maar geen enkele poging vloog erin!

Het tweede kwart ging aanvankelijk moeilijk van start voor de Red Lions. Tot in de 18e minuut, moment waarop strafcornerspecialist Alexander Hendrickx binnen jaste met een strakke lage dragflick, 1-1. Dit was al het vijfde strafcorner doelpunt voor Hendrickx op dit WK.

De Red Lions begonnen geleidelijk aan hun spel op te leggen in deze kwartfinale. Opmerkelijk waren wel de zes strafcorners in de eerste helft van de wedstrijd: er werd ervoor gekozen om elke PC rechtstreeks op doel af te vuren via een dragflick, al hadden we wel één of andere variant kunnen verwachten.

Na de pauze, liep het spel van beide ploegen vrij gelijk op. Enkele goede acties van onze kant, maar ook een paar heel gevaarlijke tegenaanvallen van de Duitse kant. De zevende Belgische strafcorner werd opnieuw rechtstreeks genomen, terwijl de Duitse druk alsmaar toeneemt. Doelman Vincent  Vanasch moest nog een aantal keer alles uit de kast halen om een tweede Duits tegendoelpunt te voorkomen!

Met nog twee minuten te gaan in het derde kwart, probeerden de Red Lions een strafcorner variant, hun negende in deze wedstrijd, die helaas nergens toe leidde.

Het laatste kwart begon onder heel wat druk. Wie de eindwinnaar van deze spannende wedstrijd kon voorspellen, moest wel over een heel goede glazen bol beschikken! De Belgen hadden een pak meer balbezit, maar de Duitsers verdedigden ontzettend goed. Maar in de 50e minuut vuurde Thomas Briels een bal richting Duitse doelman af, die de bal nog net kon keren. Tom Boon maakte gretig van de rebound gebruik, om de bal onder de keeper door te slaan! België stond eindelijk voor! (1-2)

Wat volgde waren tien ontzettend lange en vooral spannende minuten. Op zes minuten van het einde besliste de Duitse coach om de doelman om te ruilen voor een extra veldspeler! Al deden de Duitsers hun uiterste best om gevaarlijke acties op te zetten, de Red Lions stonden pal, verloren geen enkele bal en bleven ijzersterk verdedigen. De winst was binnen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft ons nationale hockeyteam de halve finale van een wereldbeker bereikt!

Op zaterdag 15 december, om 11u30 Belgische tijd, staan we tegenover Engeland dat gisteren regerend Olympisch kampioen, Argentinië, versloeg. We zullen opnieuw een sterk blok moeten vormen en proberen gevaarlijker en efficiënter te zijn op onze strafcorners, om de verhoopte finaleplaats binnen te rijven!

Deze halve finale zal zaterdag Live te bekijken zijn op PlaySports en VOOsport. Goed nieuws, Telenet zal de halve finale zaterdag open zetten voor ALLE Telenet kabelabonnees!

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!