HWC 2018 – Historische finale tegen Nederland!

Om 16u (11u30 Belgische tijd) stonden de Red Lions in Bhubaneswar India) aan de start van hun allereerste halve finale van een WK uit hun geschiedenis. Het stadion zat in het begin maar voor een derde vol (5000), maar beetje bij beetje kwamen de toeschouwers binnen. Blijkbaar is 16u geen goede timing voor het Indische publiek.

De Belgen zaten onmiddellijk lekker in de wedstrijd, speelden heel gefocussed en lieten de bal goed rond gaan. De defensieve organisatie stond goed, met een efficiënte press vanzodra een Engelse speler in het bezit van de bal kwam.
In de 8e minuut plaatste Victor Wegnez een eerste versnelling, schoof de bal door naar Flo van Aubel op de linkerflank, die de goed meegekomen Tom Boon perfect bediende voor de tip-in : 0-1 voor België (zie video hieronder). Tom Boon kwam dichtbij een 2e doelpunt op het einde van het eerste kwart, maar zijn deviatie spatte spijtig genoeg uiteen op de lat van het Engelse doel. Wat een begin!

De eerste PC van de wedstrijd kwam voor de Belgen in de 19e minuut in het tweede kwart. De sleep van Alex Hendrickx werd door doelman Pinner gestopt, maar de goed opgestelde Simon Gougnard flatste de bal in doel op de rebound: 0-2 voor de Red Lions! Emotioneel moment, toen hij de vinger naar de hemel richtte om zijn doelpunt op te dragen aan zijn papa, die een paar uren eerder was gestorven…
De Engelsen zaten in de klem en wisten niet hoe eruit te geraken. Ze kwamen niet aan echte kansen toe en moesten wijken onder de Belgische druk. De Red Lions legden hun spel op en maakten het de Britten onmogelijk om het tij te keren.

Bij de start van de tweede helft kwamen de Engelsen met iets aanvallendere intenties het veld terug op. Ze verkregen onmiddellijk een eerste PC, maar de poging van Dixon werd op de lijn gestopt door een soevereine Arthur Van Doren.
In de 42e minuut haalde Cédric Charlier snoeihard uit met een gekruist schot, voor het 3e Belgische doelpunt (0-3, zie video hieronder). En enkele minuten later maakte Alexander Hendrickx van de tweede Belgische PC gebruik om z’n zesde doelpunt van het toernooi te scoren (0-4, zie video hieronder).

En het was nog niet gedaan! ! Le quatrième quart voyait les Belges encore marquer à deux reprises. A la 50ème minute les Lions obtenaient un troisième PC et Alexander Hendrickx, encore lui, s’empressait d’inscrire son second de l’après-midi (0-5, voir vidéo ci-dessous), passant à sept but dans ce tournoi, ce qui le place en tête du classement des butteurs !  Le dernier but de la partie fut inscrit par Sebastien Dockier, d’un tir imparable dans le plafond du goal (0-6, voir vidéo ci-dessous).

(vertaling volgt)
Deze overduidelijke overwinning opent voor het eerst in de geschiedenis van de Belgische nationale ploeg, de deur van een WK finale.  Gezien de shoot-out winst van Nederland in de andere halve finale tegen Australië, zal er opnieuw een Derby der Lage Landen plaatsvinden in een finale. We hebben met Nederland nog een openstaande rekening …

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!