FIH Pro League Final – Australië was vandaag te sterk!

Na de wedstrijd voor de 3e plaats die overtuigend door Nederland, in hún vol Wagener Stadion, Groot-Britannië had verslagen, was het de beurt aan de twee finalisten om het veld te betreden. De KNHB had alles uit de kast gehaald om er een echt topfeest van te maken, en de sfeer was ernaar!

Vanaf de eerste seconde namen de Aussies de Belgen bij de keel, met een heel hoge pressing en pijlsnel spel, en zoals we ze kennen, met snoeiharde tackles. Na 2 minuten was dit sterkhouder Arthur Van Doren al fataal, toen Anderson naast de bal mikte en vol op Van Doren’s knie sloeg. Arthur kwam na een tijdje toch nog even het veld op … om vast te stellen dat het niet echt een goed idee was. Gelukkig kregen we na afloop van de wedstrijd te horen dat er niks ergs aan de hand was.

De Australiërs zetten hun druk gewoon verder en in de 9e minuut rendeerde dit reeds een eerste keer. Mitton scoorde de 0-1 op aangeven van Whetton. En vijf minuten later stonden de Lions al 0-2 achter, toen Ogilvie van aan de kop van de cirkel in backhand kon aanleggen en Vanasch een tweede keer versloeg.

In het tweede kwart kwamen de Belgen wat meer opzetten, met kansjes voor Tom Boon en  Antoine Kina, die goed bediend werd door John John Dohmen. Ook Alexander Hendrickx kreeg op PC de kans om te scoren, maar geen enkele bal ging erin. Dit was mede door een sterke Australische keeper. Helemaal op het einde van de eerste hoopten de Australiërs een strafcorner te krijgen door een video referral aan te vragen voor een fout van De Sloover op een Australische aanvaller. Het werd geen corner … maar wel een strafbal! Heel streng! Govers zette deze feilloos om. De Belgen gingen met een 0-3 achterstand rusten. Er was werk aan de winkel!

Na de pauze trokken de Red Lions massaal ten aanval. Deze keer waren het de Aussies die naar adem hapten. De Belgen versierden in dit kwart heelwat kansen en maar liefst 7 penalty corners, maar konden deze niet genoeg verzilveren. Eén bal belandde op de paal en helemaal op het einde van het derde kwart was het dan toch prijs voor de Belgen. Loïck Luypaert mikte de bal hard en laag onder de keeper. Het stond 1-3.

In de laatste 15 minuten bleven de Lions vol doorduwen, maar de Australische defensie hield stand. Met iets minder dan drie minuten op de klok kregen de Belgen nog maar eens een strafcorner. En zoals bij ongeveer elke wedstrijd waar hij meespeelt, pikte Alexander Hendrickx opnieuw zijn goaltje mee. De aansluitingstreffer was een feit, met nog 2:47 te spelen. Maar dit bleek te kort om nog iets te forceren. Ook al haalde Shane McLeod er Vincent Vanasch af, ten voordele van een extra veldspeler. Australië bleef achteraan goed gegroepeerd en geconcentreerd en behield z’n voorsprong. Eindscore 2-3.

Australië is de verdiende winnaar van deze allereerste editie van de FIH Pro League. Congratulations to them! Nu volgen enkele ontzettend welverdiende weekjes vakantie. En dan vanaf 21 juli volle bak richting EK in Antwerpen.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!