EK Indoor start vandaag voor de Indoor Red Lions

Vandaag start het EuroHockey Indoor Championship voor mannen in het Horst-Korber-Sportzentrum in Berlin. Onze Indoor Red Lions treden aan in een ijzersterke poule, samen met indoor grootmachten Duitsland en Tsjechië, en mogelijke outsider Nederland

Nog beter doen dan twee jaar geleden – wanneer de Indoor Red Lions zilver behaalden in een kolkende Lotto Arena in Antwerpen – wordt een serieuze challenge. Maar de Indoor Red Lions zullen het veld in de Duitse hoofdstad vol vertrouwen opstappen. 

Er zal in Berlijn ook een andere Belg in actie treden: Michaël Pontus is één van de officiële scheidsrechters op dit EK. Hij start deze vrijdag met de wedstrijd tussen regerend Europees kampioen Oostenrijk en Rusland om 11u15. 

Programma euroHockey Indoor Berlijn 2020

13u45 : GER-BEL
18u30 : BEL-NED
11u30 : BEL-CZE
16u45 : 1/2 fin. of klassement
Vanaf 10u : kassement / 13u : kleine finale / 14u30 : finale
Vrijdag 17 jan 2020
Vrijdag17 jan 2020
Zaterdag 18 jan 2020
Zaterdag 18 jan 2020
Zondag 18 jan 2020
Vorige slide
Volgende slide

Alle wedstrijden worden live gestreamed

Bondscoach Alexandre de chaffoy à over dit EK

Alexandre De Chaffoy stond mee aan de basis van de heropleving van Indoor Hockey in België.  Tussen 2003 en 2011 had België geen team in de internationale kampioenschappen. Daar kwam in 2012 een einde aan toen België – met de toen 42-jarige De Chaffoy in de spits – in de Europese C-reeks zilver veroverde in het Portugese Gondomar. De promotie naar de B-reeks was meteen een feit. Daarin eindigden de Belgen in 2014 zesde in Bern, maar twee jaar later werd het, opnieuw in Portugal, goud in Espinho en promotie naar het échte EK. Meteen het sein voor de federatie om het ‘Euro Hockey Indoor Championship 2018’ in eigen land te organiseren. In Antwerpen speelden de Indoor Red Lions een haast perfect tornooi. De absolute kers op de taart kwam er net niet: in finale verloor België na het nemen van shoot-outs van Oostenrijk.

“Op internationaal niveau stelde België, wat Indoor Hockey betreft, heel weinig voor en in 2012 begonnen we aan een project om daar verandering in te brengen”, zegt Alexandre De Chaffoy, die zelf als indoorhockeyer de clubkleuren van onder andere White Star, Orée en Léopold verdedigde. “We komen echt van heel ver. Twee jaar geleden in Antwerpen wisten we eigenlijk niet aan wat we ons mochten verwachten. Alles viel mee tijdens dat EK, alleen de shoot-outs in finale tegen Oostenrijk waren er te veel aan. Antwerpen 2018 werd een absoluut toptornooi en gaf Indoor Hockey in ons land een grote push.”

“Ook het niveau in de Belgische competitie ging er de laatste jaren op vooruit. Dat kwam enerzijds omdat de clubs meer investeerden in Indoor Hockey, maar ook omdat het niveau van de outdoorcompetitie alsmaar hoger werd. Daardoor kweekten we betere hockeyspelers.”

In een land waarin het outdoorhockey aan de absolute top staat is het voor een bondscoach niet altijd eenvoudig om tot een selectie te komen. “Er zijn vanzelfsprekend overlappingen met het programma van de Red Lions en dat zal altijd zo blijven”, zegt De Chaffoy. “Voor landen als Duitsland en Nederland is dat net hetzelfde. We beschikken echter over een mooie basis van indoorspecialisten. Heel wat jongens die in 2018 het EK in Antwerpen speelden zijn er nu opnieuw bij. En Jérôme Truyens heb ik zelf overtuigd om deze uitdaging aan te gaan. Hij doet dit spelletje gewoon heel graag.”

Straks mogen onze indoorhockeyers dus hun kunsten tonen op het EK in Berlijn. Het doel van bondscoach De Chaffoy: een plaats in halve finale. “En dat wordt helemaal niet evident, want we staan zonder twijfel in de sterkste poule”, zegt De Chaffoy, die ook zoon Achille in de selectie heeft.  “Met Duitsland en Tsjechië staan we tegenover de nummers twee en drie van de wereld. Ook Nederland valt niet te onderschatten. Net als wij twee jaar geleden komen zij uit de B-reeks en kunnen zij voor de verrassing zorgen. Mochten we de halve finale niet halen, dan moeten we resoluut voor een plaats binnen de top zes gaan. De eerste zes van het EK kwalificeren zich immers voor het WK 2021. In ieder geval ben ik tevreden over ons voorbereidingstornooi van begin dit jaar in Wenen. Zonder twee basisspelers, Tanguy Zimmer en Renaud Pangrazio, behaalden wij daar mooie resultaten.”

Jérôme Truyens : "Er kan veel gebeuren in zaalhockey".

Een opvallende naam bij onze nationale indoormannen is die van ex-Red Lions kapitein Jérôme Truyens (32). Tijdens zijn uitmuntende carrière bij de Red Lions was het voor hem zo goed als onmogelijk om ook aan de indoorcompetitie deel te nemen. “Ik heb altijd wel enorm graag Indoor Hockey gespeeld en als jongere werd ik met Racing zelfs kampioen. Nieuw is dit voor mij dus helemaal niet”, aldus Truyens. “Door het drukke programma bij de Red Lions ging Indoor Hockey vervolgens wel naar de achtergrond. De weinige vrije dagen die er waren spendeerde ik eerst aan mijn studies en later aan werk en familie.”

Vorig seizoen speelde Truyens met Racing opnieuw in de indoorcompetitie en kwam hij in de belangstelling van bondscoach De Chaffoy. “Hij heeft me inderdaad gepolst om er op dit EK bij te zijn. Aanvankelijk leek het trainingsschema me nog net iets te druk, maar uiteindelijk kwam alles toch in kannen en kruiken.”

“Ik beleefde heel veel plezier aan ons voorbereidingstornooi in Wenen en ik kijk er nu naar uit om in Berlijn de zilveren medaille van 2018 te verdedigen.”

Truyens beseft dat de doelstellingen op het EK in de loop van het tornooi kunnen bijgesteld worden. “Want in wedstrijden van vier keer tien minuten kan heel veel gebeuren”, zegt hij. “De eerste wedstrijd tegen poulefavoriet Duitsland zal ons toelaten in te schatten hoe ver we staan. Vervolgens moeten we tegen Nederland voor winst gaan. Dat land blijft natuurlijk gevaarlijk, maar zij hebben toch geen echte indoorcultuur. In dat scenario wordt de wedstrijd van zaterdagochtend tegen Tsjechië wellicht beslissend voor een plek in halve finale.”

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie