EuroHockey Indoor Championship – DAY 3

BEL-SWI 2-3 - een nederlaag die alle hoop op een medaille wegneemt

Vijfde en laatste groepswedstrijd voor de Indoor Red Lions op het EK Indoor in Hamburg met Zwitserland als tegenstander. Een nederlaag was uitgesloten voor de Belgen die zich hoopten te plaatsen voor de wedstrijd om het brons de volgende dag. Een gelijkspel of een overwinning zou de vierde plaats in de groep veiligstellen voor de Indoor Red Lions en dus een ‘kleine finale’ tegen Nederland, dat als derde eindigde.

De Belgen begonnen zoals gewoonlijk met een hoge intensiteit aan het begin van de wedstrijd. Ondanks de dominantie van de Lions waren het de Zwitsers, via Boris Stomps, die aan het eind van het eerste kwart de score openen na balverlies van Arnaud Dykmans (0-1). Pas halverwege het tweede kwart werd de stand gelijkgetrokken dankzij een schot van Mallory Magnant door de benen van de Zwitserse doelman (1-1). .

Het begin van de tweede helft was ingewikkeld voor de Belgen, die al na 20 seconden een strafcorner tegen kregen. Na een fout op de doellijn kende de scheidsrechter een penalty toe aan Zwitserland die Boris Stomps zette die Stomps feilloos omzette (1-2). De score liep enkele minuten later op na een Zwitserse tegenaanval, Romain Henet was kansloos op het subtiele lobje van de Zwitserse spits Martin Greder (1-3).

De Belgen probeerden alles in het laatste kwartier en verwijderden hun keeper om een overal te creëren. Die tactiek loonde, want met nog twee minuten te gaan verkleinden ze de achterstand dankzij de onvermijdelijke Philippe Simar (2-3). De laatste seconden waren spannend en de aanvallen  vermenigvuldigden zich. Maar de Belgen slaagden et uiteindelijk niet meer in om te scoren.

Door deze nederlaag is alle hoop op een medaille vervlogen voor de Indoor Red Lions die zondag om 11 uur spelen voor de vijfde plaats van het toernooi tegen Tsjechië.

BEL-CZE 3-2 – Korte, maar o zo belangrijke overwinning!

Met 1 punt in het klassement moesten de Indoor Red Lions zaterdag hun laatste 2 groepswedstrijden winnen, wilden ze nog kans maken op een podiumplaats op het Europees Kampioenschap Indoor in Hamburg.

Tegen Tsjechië begonnen beide teams voorzichtig, stevig opgesteld in de verdediging. Na 10 minuten observatie begon de intensiteit te stijgen en werden de kansen duidelijker. In de 12e minuut opende Philippe Simar de score voor België op spectaculaire wijze. Amper een minuut later maakte Plochý gelijk op penalty corner (1-1). Simar liet zich niet van de wijs brengen en antwoordde enkele seconden later, met een prachtige individuele actie en een tweede doelpunt voor België (2-1). Helemaal op het einde van de eerste helft vergrootten de Belgen nog hun voorsprong dankzij mooi collectief spel: een pass van Degroote op Englebert, die de bal door kaatste naar Simar voor zijn derde doelpunt van de wedstrijd (3-1).

In het derde kwart ging het tempo weer omlaag, waardoor er opnieuw weinig te beleven viel. Met nog 8 minuten op de klok haalde de Tsjechische coach zijn keeper eraf, in de hoop te profiteren van het numerieke overwicht. Opnieuw hadden de Belgen last met de toegenomen druk en het naderende einde van de wedstrijd. De onnodige balverliezen en persoonlijke fouten stapelden zich plots op. Met nog 5 minuten te gaan forceerde Tsjechië een PC, hard omgezet door Klaban. Gelukkig herpakte de Belgische verdediging zich ietwat aan het einde van de wedstrijd en wonnen de Indoor Red Lions uiteindelijk met de kleinste marge: 3-2.

Vanavond tegen Zwitserland wordt dus een ‘must win game’, willen de Belgen de 4e plaats op de ranglijst veilig stellen, wat hen morgen een mediallekans zou bieden in de wedstrijd om brons om 12.30 uur.