EK Indoor – ontgoochelende dag voor Indoor Red Lions

Dag één van het EK Indoor Hockey in Berlijn werd een ontgoocheling voor de Indoor Red Lions. Na de zware nederlaag tegen Duitsland (12-1) moesten de Belgen later op de dag ook de zege aan Nederland laten: 4-7. Onze hockeymannen staan nu nog voor drie wedstrijden in poule C, de degradatiepoule. En die matchen zijn alleszins nog heel belangrijk.

GER-BEL 12-1

In een mooi gevuld Horst-Korber-Sportzentrum kon het EK voor onze Indoor Red Lions niet slechter beginnen. In hun openingswedstrijd moesten de troepen van bondscoach Alexandre de Chaffoy op alle vlakken de wet van de sterkste ondergaan tegen Duitsland: 12 – 1. In de eerste helft was de prestatie van de Belgen tegen een ijzersterk Duitsland nog best oké: België versierde wat kansen en dankzij een aansluitingstreffer op stroke van Tom Degroote gingen de spelers met 3-1 de rust in. Na de pauze – met twee zeer snelle Duitse goals – liep het echter helemaal fout.

Bondscoach en spelers waren na de match eensgezind. “Dit Duitsland was veel te sterk en wij verloren na die twee snelle doelpunten na de pauze helemaal de structuur.”

Pictures: WorldSportPics.com

BEL-NED 4-7

Voor de Belgen ging het vervolgens snel naar het hotel om het kopje leeg te maken en de batterijen weer op te laden voor de belangrijke avondmatch tegen Nederland, dat eerder op de dag ruim met 6-2 van Tsjechië won. Om nog kans te maken op de halve finale was winnen tegen onze noorderburen een must.

Al snel in de wedstrijd kregen de Belgen een stevige tik te verwerken met een doelpunt in de eerste minuut van Jochem Bakker. Toch toonden de Belgen mentale weerbaarheid door in het eerste kwart via Philippe Simar en Jérôme Truyens een 0-2 achterstand recht te zetten (2-2). In kwart twee was het Tom Degroote die België na een mooie actie terug in de wedstrijd bracht: van 2-3 ging het naar 3-3.

Bij de start van de tweede helft leken de Indoor Red Lions aanvankelijk op de goede weg, maar een Nederlands doelpunt in de 27ste minuut (3-4) was het begin van het einde. In het vierde kwart maakte Nederland de klus helemaal af: 4-7.

Een zware ontgoocheling voor bondscoach Alexandre De Chaffoy en zijn troepen. Negentien doelpunten tegen krijgen in twee wedstrijden is nu eenmaal veel te veel.

“We maakten vandaag in beide wedstrijden te veel fouten”, aldus Jérôme Truyens. “Op dit niveau mag dat absoluut niet. We rekenden in de wedstrijd tegen Nederland op een overwinning, maar moeten toegeven dat zij de zege verdienden. Zij controleerden de wedstrijd. Er sloop vandaag te veel twijfel in ons hockey.”

“Dit is een zeer bittere pil om slikken, maar we moeten ons toch nog focussen op de drie resterende wedstrijden. Die zijn zeer belangrijk.”

Mikken op vijfde of zesde plaats

De Indoor Red Lions spelen nu inderdaad nog drie belangrijke matchen in poule C, de degradatiepoule. De laatste poulematch morgen om 11.30 uur tegen Tsjechië wordt meteen ook de eerste wedstrijd in poule C. De laatste twee landen – de nummers zeven en acht op dit EK – degraderen in 2022 immers naar het EK voor B-landen én missen volgend jaar ook nog eens het WK. De nummers vijf en zes behouden hun plaats op het EK en mogen zo goed als zeker naar het WK. Voor het land dat vijfde eindigt is dat WK een zekerheid, het land dat zesde eindigt moet hopen dat het WK in Europa wordt georganiseerd.