EK Hockey : Red Lions zitten al met hoofd bij de halve finale tegen Nederland

De sfeer was uitgelaten deze woensdagmorgen in het Sparkassen Stadium voor deze vroege wedstrijd (10:00) van de Red Lions. Voor de derde poulewedstrijd van de Belgen tegen Oostenrijk waren er niet alleen een heleboel Belgische supporters aanwezig – waaronder een honderdtal van Hasselt Stix (!) – maar daarnaast zaten er ook een paar duizend schoolkinderen in het stadion. Deze hadden duidelijk de opdracht gekregen om voor één van beide teams te supporteren, wat de decibels in het stadion enorm de hoogte in joeg.

Tegen de nummer 19 van de wereld,  was de opdracht voor de Belgen om zoveel mogelijk zaken op punt te stellen met het oog op de halve finale van vrijdag tegen Nederland (21:00). De Belgen namen onmiddellijk de controle over de wedstrijd en na vijf minuten stond het al 1-0. Alexander Hendrickx deed wat van hem verwacht wordt: scoren op PC. Oostenrijk kon af en toe tegenprikken, maar de Belgische defensie, met Loic Van Doren in doel gaf geen krimp. In de laatste seconden van het eerste kwart verdubbelde Hendrickx opnieuw op PC de score: 2-0.

In de 25e minuut diepte Nelson Onana de Belgische voorsprong verder uit, met een prachtige deviatie in het hoekje: 3-0. Een paar seconden later kwamen de Oostenrijkers tot grote blijdschap van de scholieren dichterbij. Het schot van Losonci werd aangeraakt door een Belgische verdediger, waardoor de bal een curve maakte over de uitgekomen Van Doren. De score aan de rust was 3-1.

Negen minuten in de tweede helft zat het geluk niet mee voor Charlier, wiens backhand schot de paal trof. Twee minuten later had Loic Van Doren een puike redding in petto op de tweede penalty corner voor Oostenrijk. De Belgen bleven proberen, maar geraakten nog moeilijk door de compacte Oostenrijkse verdediging. De score bleef tot het einde steken op 3-1.

Voor de buitenstaander was dit een weinig genietbare wedstrijd met te weinig mooi samenspel en teveel onnauwkeurigheden. Voor de spelers was dit een wedstrijd waar ze toch allerlei zaken hebben kunnen finetunen met het oog op de halve finale van vrijdag. Want daar zal het moeten gebeuren!