EK HOCKEY – Red Lions winnen na mooie remonte met 5-3 van Engeland

Super Sunday vandaag voor de Belgische teams op het EuroHockey Championship in het Duitse Mönchengladbach! De Red Lions openen hun toernooi met een eerste kraker tegen Engeland. Daarna spelen de Red Panthers al hun tweede wedstrijd van het toernooi. Hen wacht niet minder dan de nummer 1 van de wereld Nederland!

Bij de Lions krijgt de wedstrijd van vandaag nog een extra dimensie voor John-John Dohmen. De olympische-, ex wereld- en Europese kampioen en ex FIH Beste Speler van de Wereld speelt vandaag z’n 454e (!) officiële wedstrijd in het Belgische shirt … een absoluut wereldrecord! Tot vandaag was het Nederlandse hockeylegende Teun de Nooijer die met 453 caps dit record onder z’n naam had staan. Daar kwam vandaag klokslag 12u30 verandering in. John-John verbreekt vandaag dit ongelofelijke record en gaat vanaf nu elke keer z’n eigen record verbreken!

In een redelijk goed gevuld Sparkassen Stadium (+/- 5000 man), begonnen de Belgen gretig aan de partij. Na amper 2min30 kreeg Onana (1e wedstrijd in een groot toernooi) een eerste schietkans, goed weggewerkt door de Engelse keeper. Maan na 8 minuten spelen was het Nick Bandurak die de score opende voor Engeland, met een prachtige reflexdeviatie net voor de neus van Vanasch (0-1). Een reactie kwam er snel: een eerste keer stuitte William Ghislain (ook zijn première op een ‘major’) nog op de Engelse keeper, maar een halve minuut later was het wel raak voor de speler van Watducks (1-1).

In de 26e minuut kopte (masker!) Florent van Aubel een Engelse PC van de lijn. De daaropvolgende logische strafbal werd eerst nog gered door Vincent Vanasch, maar volgens de videoscheidsrechter stond deze niet op zijn lijn toen de bal werd genomen. Bandurak scoorde bij zijn tweede poging wel en zette Engeland op een 1-2 voorsprong.  België kreeg nog een paar penalty corners, maar geen enkele sleep van Hendrickx trof raak. Helemaal op het einde van de eerste helft was het zelfs Engeland dat zijn voorsprong nog vergrootte. De sleep van Ward’s op PC was niet te stoppen. Score bij rust: 1-3.

Beide teams waren nog maar net uit de kleedkamers, of Florent van Aubel eiste een absolute hoofdrol op in deze partij. Eerst maakte hij nog de aansluitingstreffer op PC rebound. Een minuut later scoorde ‘de tovenaar’ één van zijn onwezenlijke doelpunten. Op een harde pass in de cirkel raakte de Gentenaar de bal met de stick achter de rug en devieerde die enig mooi in het dak van het doel. De bordjes stonden weer gelijk (3-3).

De wedstrijd kantelde duidelijk naar de Belgische kant. Na 10 minuten in de tweede helft ramde Loïck Luypaert op PC de bal onhoudbaar voorbij de Engelse defensie. De Belgen stonden voor het eerst in deze partrij op voorsprong(4-3). Nog twee minuten later kwam er zelfs een 5e bij voor de Belgen. Deze keer trof Alexander Hendrickx wel keihard raak op een nieuwe Belgische PC. Op het einde van het derde kwart stond België 5-3 voor.

In het vierde kwart trakteerde Vanasch het publiek op één van zijn wereldreflexen op een schot van Wallace. Geen enkele actie van betekenis volgde nadien nog en de Belgen wonnen dus overtuigend met 5-3.

Opdracht volbracht dus voor hun toernooistart. Morgen volgt al de volgende opdracht. Hert wordt opnieuw een topaffiche, tegen Spanje om 20u30.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!