EK Hockey : Red Lions geven finaleplaats weg

Wilden de Red Lions voor een tweede Europese titel gaan, dan moesten ze vandaag voorbij Nederland in de halve finale van het EK in Mönchengladbach. Steeds een enorme clash in het wereldhockey, maar dit jaar, met een sterk verjongd en enorm beloftevolle Nederlandse ploeg, nog meer. De troepen van Michel van den Heuvel groeiden in dit toernooi naar deze titanenstrijd toe. Al de hele week straalden ze veel zelfvertrouwen uit. Ze waren dan ook vast besloten om op zondag een gooi te doen naar de titel.

Het vertrouwen geeft vleugels! Na amper anderhalve minuut veroverde een goed teruggekomen Charlier de bal op rechts, gaf af aan Wegnez die hem op zijn beurt de diepte in stuurde. De strakke voorzet van de Brusselaar werd feilloos in doel gedevieerd door een goed gevolgde Felix Denayer en het stond 1-0. Nederland trok naar voren, de druk op de Belgische defensie ging de hoogte in. De Lions bleven echter kalm en goed gegroepeerd spelen. Daardoor recupereerden ze een heel aantal ballen en haalden ze vaak het ritme uit de acties van Oranje. Tegelkamp kwam bijna tot scoren, maar Vanasch stond paraat en maakte het schot onschadelijk. België versierde een aantal penalty corners, maar de Nederlandse defensie wist steeds exact waar Hendrickx ze zou plaatsen. Vijf minuten voor rust kreeg Charlier een schietkans, maar zijn backhand werd mooi gestopt door de keeper. Aan de andere kant ontsnapten de Belgen aan de gelijkmaker toen een scherpe voorzet geen afzender vond. België ging rusten met een 1-0 voorsprong.

In de vierde minuut van de tweede helft miste Wegnez z’n controle op een moeilijke terugspeelbal van Van Doren. Jonas de Geus kon helemaal alleen op Vanasch afstormen. De Belgische doelman stopte de bal ei zo na, maar het backhand schot van de Nederlander was te hard en vloog via z’n handschoen in doel (1-1). Vier minuten later was er een grote kans voor Ghislain, maar de scheidsrechter zag een fout van de Belgen. Op de tegenaanval rukte Thierry Brinkman op langs links en klopte Vanasch met wat meeval tussen de benen. Nederland ging in vier minuten van 1-0 naar 1-2. Net daarna recupereerde Arno Van Dessel op prachtige wijze de bal in het midden. Zijn pass vond De Kerpel die al duikend probeerde door te spelen naar van Aubel. De bal van de Antwerpenaar werd echter via de voet van de keeper in doel gedevieerd voor de 2-2.

Het vierde kwart werd nerveuzer aan beide kanten. Ghislain werd alleen weggestuurd door Charlier, maar de Nederlandse doelman kwam goed uit zijn cirkel en werkte nipt de bal met de stick weg. Een paar minuten later ging het schot van De Kerpel net naast. Met nog drie minuten op de klok werd een Nederlandse voorzet van op links slecht gestopt door Hendrickx. Telgenkamp bedankte en schoot de 2-3 voorbij Vanasch. De Lions leken verdoofd en machteloos. Nederland won met 2-3 en plaatste zich voor de finale … dankzij drie weggevertjes van België. Zuur!