EK Hockey : dominante Red Lions pakken oververdiend brons!

Op de laatste dag van het EK in Mönchengladbach was er voor de Red Lions maar één scenario aanvaardbaar: winnen van thuisland Duitsland voor de bronzen medaille. Na de verloren halve finale tegen Nederland was de kleine finale nog het hoogst haalbare voor de Belgische hockeymannen. Dat zijn ze wel aan hun standing verplicht … maar die wedstrijd is wel tegen regerend kampioen Duitsland, dat verrassend verloor van Engeland in de andere halve finale.

Net als in hun groepswedstrijd tegen Nederland grepen de Duitsers de Belgen vanaf de eerste seconde bij de keel. De Lions bleven kalm en gefocust en lieten de storm voorbij komen. In de 6e minuut kregen ze de eerste twee penalty corners toegekend. Bij de tweede werd de ‘sleep’ van Hendrickx van de lijn gehaald door de Duitse ‘line stop’. Een paar minuten later was het de beurt aan Luypaert op een nieuwe corner. De Duitse keeper redde met de handschoen.  Uit de rebound probeerde dezelfde Luypaert een volley, die over het doel ging. In de twaalfde minuut kreeg Denayer een prachtige bal toegespeeld in de cirkel. Hij draaide en vuurde keihard af met de backhand. De bal spatte op de lat uiteen.  De Belgen schakelden een versnelling hoger. Met nog 6 seconden te gaan in het eerste kwart openden de Lions eindelijk de score. Nelson Onana kaatste de voorzet van Luypaert onhoudbaar in het dak van het doel (1-0).

In het tweede kwart bleven de Belgen de Duitsers onder zware druk zetten. De aanvalsgolven rolden over de Duitse defensie. Helemaal aan het einde van de eerste helft ontdeed Van Dessel zich van 2 Duitsers in het centrum en vond Dohmen op links in de cirkel. Zijn schot werd door Florent van Aubel net voor doel gestopt en al duikend met een prachtige backhand binnen geduwd. De stand bij rust was een verdiende 2-0.

Net als in de eerste helft begonnen de Duitsers met een denderend ritme aan de tweede helft. Opnieuw bleven de Belgen kalm en gefocust op hun taak, en geleidelijk aan hernamen ze hun aanvallende dominantie. De offensieve PC’s bleven echter problematisch (7 stuks). Aan het einde van het derde kwart stonden de Red Lions nog steeds met 2-0 voor.

De Belgische aanvallers bleven op de Duitse verdediging inbeuken. Met nog zes minuten te gaan trok de Duitse coach zijn keeper terug ten gunste van een extra veldspeler. Terwijl de druk toenam, boog de Belgische verdediging, maar brak niet. Voor het eerst in de wedstrijd moest Vincent Vanasch al zijn klasse tonen bij een paar gevaarlijke Duitse pogingen. Maar de score bleef 2-0 tot het einde.

De Red Lions winnen dus een oververdiende bronzen medaille. Ze legden een sterke dominante prestatie op de mat en gaven van begin tot eind niets weg. Na de teleurstellende wedstrijd tegen Nederland was dit een belangrijke eerste stap in het verwerkingsproces en de voorbereiding op Parijs 2024.