EK HOCKEY: de Panthers starten overtuigend!

De Red Panthers trapten vanochtend hun EuroHockey Championship af in het prachtige stadion van Mönchengladbach.

Voor deze groepswedstrijd tegen Italië, 17e op de wereldranglijst, zat er maar één ding op: winnen. De ideale manier om dit toernooi aan te vatten was om de drie punten te pakken, maar ook om het moreel op te krikken door zoveel mogelijk doelpunten te maken.

De Belgen kwamen pas echt in de wedstrijd aan het einde van het eerste kwart. Het eerste kwart was vooral een observatieronde voor beide teams en waren de Panters nog te onnauwkeurig. In de 12e minuut opende België echter de score op PC. De sleep van Steph Vanden Borre werd nog weggeduwd door de Italiaanse keepster, maar Michelle Struijk pikte de bal op en wist deze, met een beetje hulp van de Italianen, in het net te schuiven.

Na dit doelpunt leken de Panthers meer bevrijd. Ze verhoogden hun spelintensiteit in het tweede kwart en het tempo ging omhoog. Een bijzonder scherp ogende Abi Raye scoorde het tweede doelpunt met een prachtige en krachtige backhand (24′): 2-0.

Vlak voor rust nam België wat gas terug en koos het voor een iets defensievere tactiek. Met 5 wedstrijden in 8 dagen voor de boeg en deze ochtend al een ontzettend drukkende temperatuur, was dit begrijpelijk. Fysieke fitheid en herstel zullen cruciaal om uiteindelijk ‘all the way’ te kunnen gaan…

De Italianen kwamen oorlogszuchtiger het veld op bij de start van de tweede helft. Maar het waren de Belgen die het meeste in de aanval trokken, zonder het echter te kunnen afmaken. De Red Panthers waren misschien nog niet indrukwekkend, maar ze controleerden het spel en hun voorsprong goed.

Met nog twaalf minuten op de klok kreeg België twee PC’s kort achter elkaar. Bij de tweede kreeg Charlotte Englebert een strafbal die ze perfect afmaakte. België stond 3-0 voor.

Emma Puvrez voegde daar nog een schepje bovenop toen ze op rebound van de backhand van Versavel voorbij de Italiaanse keepster schoot. Het einde van de wedstrijd was eenrichtingsverkeer en de Belgen voerden hun dominantie verder op met een doelpunt van Charlotte Englebert na een mooie PC-fase. Zij was de aangeefster van de strafcorner, maar kreeg de bal terug en devieerde de – binnen.

In de 58e minuut moest de Italiaanse keepster nog een laatste keer een bal uit haar netten vissen (hoewel ze er een goede wedstrijd had opzitten). Stephanie Vanden Borre legde met een mooie sleeppush op PC de 6-0 eindstand vast.

Morgen, tegen ’s werelds nummer 1 en titelverdediger Nederland, wordt het een heel ander verhaal. De wedstrijd begint om 15.00 uur. Je kunt alle Belgische wedstrijden live volgen op VTM en Eleven/DAZN!