EK 2019 – Red Lions door naar halve finales na hard bevochten winst tegen Engeland

In een vol en zinderend stadion op het Wilrijkse Plein in Antwerpen, stonden de Red Lions vandaag tegenover Engeland, voor hun tweede poulewedstrijd van het Belfius EuroHockey Championship 2019.

Het toernooi en de Red Panthers en Lions werden vandaag vereerd door de komst van Zijne Majesteit, Koning Filip. Duizenden landgenoten zongen eendrachtig de Brabançonne in beide landstalen. De Belgische vorst hoorde dat het goed was!

De Red Lions, voor de gelegenheid in het wit, hadden aanvankelijk wat tijd nodig om in het ritme te komen. Maar na 10 minuten werd de Belgische dominantie duidelijker. Het publiek voelde dit onmiddellijk aan en liet zich nadrukkelijk gelden. In de laatste seconden van het eerste kwart versierden de Belgen hun eerste strafcorner, met Tom Boon perfect opgesteld op de rebound. De openingstreffer was een feit (0-1).

In het tweede kwart breidden de Lions hun dominantie verder uit, maar er slopen te vaak slordigheden in hun spel. In de achtste minuut besloot Thomas Briels om z’n duivels te ontbinden, maar na een spectaculaire dribble in de Engelse cirkel, ging z’n backhand schot maar nipt over.  Een paar minuten later, op de tweede Britse corner, toonde Vincent Vanasch waarom hij de beste keeper ter wereld is: save met de voet en cool wegwerken met de stick. Klasse! Ondanks nog een hele reeks Belgische kansen bleef de score 0-1 tot aan de rust.  De Lions hadden in de eerste 30 minuten 73% balbezit gehad.

Na de pauze kwamen de Engelsen met nieuwe ambities het veld terug. Aanvankelijk leverde dit enkel een paar cirkelpenetraties op, maar op de derde Engelse pc moest Vanasch alles uit de kast halen om de bal uit z’n doel te ranselen. De Lions hadden opnieuw meer moeite om hun spel op te leggen. In de 41e minuut zette Gougnard een mooie één-twee op met Wegnez, maar zijn backhand shot miste precisie. Een paar minuten later volgde een nieuwe strafcorner voor de Britten. Deze keer hadden de Belgen de hulp nodig van de lat, op de sleeppush van Jackson. De score bleef tot het einde van het derde kwart op 0-1 staan voor de Belgen, maar de Engelse gelijkmaker was niet ver weg.

Het publiek besloot nog maar eens als één man achter de Red Lions te gaan staan. En in de tweede minuut van het laatste kwart, forceerden de Belgen een tweede strafcorner, maar de sleep van Hendrickx werd mooi van de lijn geboxt door de Engelse keeper. Op dat moment besloot ‘King Arthur’ Van Dooren dat het genoeg was geweest. Met een recuperatie van wereldklasse lanceerde hij eerst een Belgische aanval, om aansluitend eigenhandig een nieuwe pc te forceren. En ‘zoals gewoonlijk’ pikte Alexander Hendrickx opnieuw zijn goaltje mee. Zijn keiharde push vloog meedogenloos laag binnen. België stond 0-2 voor en het publiek kon opnieuw ademhalen. De Lions bleven geconcentreerd opbouwen en kwamen niet meer in de problemen.

Het ging nog niet altijd van een een leien dakje, maar de tweede overwinning was binnen, alsook de plaats in de halve finales van donderdag 22 augustus. De Red Lions kunnen nu rustig blijven groeien naar hun beste vorm, met dinsdag 20 augustus een laatste poulewedstrijd tegen Wales.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!