EHC2021 – Red Panthers blijven er tot het einde in geloven en gaan naar de 1/2 finale!

Een plaats bij de beste vier van Europa en een kwalificatie voor het volgende WK, dat was de inzet van deze laatste poulewedstrijd tussen België en Engeland. De Red Panthers hadden genoeg aan een gelijkspel, maar bij winst zat er misschien zelfs nog een eerste plaats in groep B in, wat zou betekenen dat Nederland zou worden ontlopen in de halve finale. Maar eerst moest er dus minstens dat gelijkspel gehaald worden.

Het eerste kwart werd één lange observatieronde, met aanvallen op en af en veel balverlies bij beide teams. Toch één opmerkelijke actie voor de Belgen, toen Michelle Struijk van achteruit oprukte en Ballenghien vond in de Engelse cirkel. De jonge Brusselse haalde fors uit, maar haar schot ging voorlangs.

Het tweede kwart evolueerde naar een loopgravenoorlog op het middenveld, waar beide teams geen duimbreed wilden toeven op het andere. Beide defensies verdedigden ook sterk, zodat er aan beide kanten geen enkele kans kon worden opgetekend. Bij de rust stond het nog steeds 0-0.

Ook in de tweede helft bleef het heel close tussen beide teams, met uiterst weinig cirkelpenetraties tot gevolg. Wel begon België meer en meer de bovenhand te halen qua balrecuperatie. Dit leverde in de tiende minuut dan toch een mooie kans op, waarbij Abi Raye alleen werd weggestuurd en oog in oog kwam te staan met Hinch. Haar actie kon de Britse doelvrouw echter niet verrassen.

Na twee minuten in het laatste kwart kregen de Engelsen de enige PC tot dan toe, maar deze werd vakkundig verdedigd door de Panthers. Deze bleven meer ballen recupereren dan hun tegenstanders, maar dit bracht maar nis op.

En dan, met nog twee minuten te gaan, gebeurde wat niet mocht gebeuren: nieuwe PC voor Engeland en 1-0 via Ansley. De kopjes bij de Belgische dames gingen even naar beneden … maar dat was maar heel kort. Deze jonge Red Panthers gingen onmiddellijk weer in positie staan, veroverden de bal en bestormden de Engelse cirkel. Ze hadden nog iets meer dan een minuut te gaan toen ze hun allereerste PC van de wedstrijd veroverden. Zoals al vaker op dit EK bleek dit een nieuw wapen voor de Panthers. Stephanie Vanden Borre, uitstekend sinds het begin van het toernooi, ramde de bal keihard achter Maddie Hinch.

1-1 en tweede in de groep, dat betekende een plek in de halve finales en een rechtstreekse kwalificatie voor het WK in Spanje en Nederland in juli 2022. Het FEEST kon beginnen! Maar niet te lang, want in de halve finale vrijdag wacht wereldmacht Nederland.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!