EHC2021 – Red Lions pakken brons op het EK

Spelen voor brons is nooit een lachertje, want je hebt in de vorige wedstrijd teleurstellend verloren. Toch was het vandaag voor de Red Lions een belangrijke zaak om die medaille binnen te halen. Eerst was er het revanchegevoel na de verloren wedstrijd van dinsdag tegen Engeland. Maar er moest vooral afgesloten worden met een sterke prestatie in het kader van de voorbereiding op de Spelen van Tokio.

De ‘kleine finale’ stond al om 10u geprogrammeerd deze zaterdag, wegens EK voetbal later op de dag. De tribuneplaatsen waren dan ook nog redelijk schaars bezet bij aanvang van de wedstrijd tussen Engeland en België. En ook beide teams zaten niet onmiddellijk op hun hoogste energieniveau.

Het eerste kwart verliep dan ook op een drafje, het eerste schot tussen de palen (Tom Boon) kwam er maar na 12 minuten. Een paar seconden later werd Dockier opzettelijk aan de arm getrokken door een Engelse verdediger in de cirkel : strafbal. Tom Boon zette de stroke om, voor z’n vierde doelpunt van het toernooi (0-1). Twee minuten later rukte De Kerpel onweerstaanbaar op langs rechts en vond Dockier in de cirkel, maar deze kraakte z’n schot.

In het tweede kwart was er weinig interessants te beleven, buiten een penalty corner voor Engeland die door de Belgische defensie onschadelijk werd gemaakt. Net voor de pauze kreeg Boon wel nog een reuzekans. Hij kreeg de bal in de cirkel aangespeeld door van Aubel die vanuit het midden mooi was opgerukt, maar zijn backhand schot werd eruit gebokst door de keeper.

Twee minuten na rust kregen de Engelsen een tweede PC en deze keer was het prijs voor de Engelsen. Sam Ward zette de bordjes gelijk voor Engeland: 1-1. Volgden tien minuten zonder echte kansen en veel ‘turn-overs’ in het spel. Tot in de twaalfde minuut De Sloover aan een raid op links begon. Hij vond Hendrickx die verlengde voor van Aubel in de cirkel. De Gentenaar schoot op doel en kapitein Thomas Briels raakte de bal nog net aan voor de 1-2. Dit was een prachtige team goal!

In de laatste 15 minuten van het toernooi voor de mannen, vielen er nog twee doelpunten. Tom Boon mikte een keiharde sleep tussen de benen van de keeper op PC (1-3). En zijn tegenhanger bij Engeland, Sam Ward scoorde zijn tweede van de wedstrijd met een prachtige sleep in de winkelhaak, ook op PC. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op een 2-3 score en België pakte verdiend de bronzen medaille.

De Red Lions hebben op dit EK het nodige gedaan en verlaten Amstelveen voor een weekje verdiende rust, alvorens ‘volle bak’ de laatste rechte lijn richting de gouden plak in Tokio – hun échte doelstelling –  aan te vatten.