Desillusie voor de Panthers: ze spelen goed maar kunnen niet scoren!

Op dinsdag 5 juli stonden de Red Panthers tegenover Australië in de tweede groepswedstrijd (D) van dit WK. Ter herinnering: twee dagen geleden hadden de Panthers met 4-1 gewonnen van Zuid-Afrika in het prachtige olympische stadion van Terrassa. Bovendien speelden Japan en Zuid-Afrika, ook in groep D, twee uur ervoor gelijk (3-3), wat een goede zaak is voor de Belgen die nog steeds de ambitie hebben om bovenaan in de groep te eindigen. Maar de wedstrijd tegen de nummer drie van de wereld beloofde een stuk moeilijker te worden. Door de gezondheidscrisis hadden Australië en België elkaar sinds januari 2020 niet meer ontmoet, de Belgen hadden sinds 2017 niet meer verloren van de Hockeyroos!

De Panthers begonnen de wedstrijd met veel ‘goesting’ en aanvallende druk. Maar zoals verwacht boden de Australiërs goed weerstand met een efficiënte offensieve press.

Met nog iets meer dan een minuut te spelen in het eerste kwart braken de Belgen een paar keer door en forceerden gevaarlijke kansen. Eerst devieerde Charlotte Englebert een hoge bal voor het Australische doel, daarna schoot Ambre Ballenghien voorlangs naast de paal op een PC rebound.

De Australiërs lieten heel weinig ruimte voor de Panthers en maakten het Belgische uitverdedigen ingewikkeld. Stephanie Vanden Borre kreeg nog een kans om haar kunnen te tonen op PC, maar haar krachtige sleep miste het doel. Ondanks de snelle tegenaanvallen van de Australiërs, slaagden de Belgen er dankzij hun goede positionering in veel ballen terug te winnen.

Aan het eind van de eerste helft stond het scorebord nog steeds op 0-0. Een logische score gezien het spelbeeld en de felle strijd die beide teams leverden om de punten.

Na de pauze kregen we meer van hetzelfde te zien, met een vijfde PC voor de Panthers. Het eerste doelpunt kwam nabij, maar toch weer niet. De Belgische fans op de tribunes lieten zich horen, maar je voelde dat de wedstrijd beide kanten op kon.

Dit werd inderdaad bevestigd in de 39e minuut. De Australiërs openden de score via een opportunistische Hayes, na een verwarde fase in de Belgische defensie (1-0). Dat was een gans ander scenario voor de Belgen, die nu op zoek moesten naar de gelijkmaker. Amper een minuut later verdubbelde Greiner de voorsprong voor de Hockeyroos (2-0), het rampscenario kwam dichterbij.

De Belgen hadden nog 20 minuten om het tij te keren, maar het waren de Australiërs die eerder in staat leken om een derde te scoren. Zonder de onverzettelijkheid van Hélène Brasseur bij verschillende Australische aanvallen was de score nog zwaarder geweest.

Met nog 15 minuten om terug in de wedstrijd te komen, leken de Panters moeite te hebben om de nodige kracht te vinden. De weinige kansen die ze kregen waren niet echt uitgesproken, terwijl aan de andere kant Australië gevaarlijk uit de hoek bleef komen. Op het einde van de wedstrijd  kwam Vandermeiren toch nog heel dicht bij een Belgisch doelpunt, maar het mocht niet baten. De stortbui in het Spaanse stadion leek de Belgen geen geluk te brengen. De Red Panthers konden niet scoren en het bleef 2-0 voor Australië.

De nederlaag van vandaag betekent dat België meer dan waarschijnlijk aanstaande zaterdag naar Amsterdam zal moeten afreizen voor een cross-over wedstrijd. Tegen wie, zal afhangen van de wedstrijden van morgen: België-Japan om 18.00 uur en Australië-Zuid-Afrika om 21.30 uur.