Belfius EuroHockey Junior Championships – ½ finales

Beide Belgische ploegen hadden zich woensdag weten te plaatsen voor de halve finales van het EK U21 in Gent. Deze stonden deze vrijdag geprogrammeerd, te beginnen met de Young Red Panthers die het op het middaguur tegen Engeland opnamen. In de laatste wedstrijd van de dag stonden de Young Red Lions tegenover Duitsland.

Young Red Panthers plaatsen zich autoritair voor de finale!

Het eerste kwartier diende vooral als observatieronde, met weinig echt gevaar aan beide kanten. Geleidelijk aan begonnen de Belgen het spel meer te controleren, terwijl de verdediging eens te meer liet zien dat het zich moeilijk uit verband zou laten spelen. In het begin van het tweede kwart creëerden de jonge Panters enkele grote kansen, maar de afwerking ontbrak aan snelheid en kracht. Bij de eerste Belgische PC had Charlotte Englebert pech toen haar sleeppush vol de paal raakte. De Belgen hadden duidelijk meer balbezit, hun aanvallen werden steeds preciezer. Drie minuten voor de pauze op een chaotische fase in de cirkel, vond Charlotte Englebert toch eindelijk het gaatje. België stond 1-0 voor, het publiek ontplofte. De Belgen controleerden het spel goed en de score bleef ongewijzigd tot de rust.

Na de pauze veranderde het spelbeeld een beetje omdat Engeland met een pak meer ‘grinta’ het veld weer op kwam. Vijf minuten in de tweede helft recupereerden ze de bal voorbij het midden en vonden Manton die op fraaie wijze gelijk maakte voor Engeland (1-1). De Belgen hadden een paar minuten nodig om de schok te boven te komen en de wedstrijd weer onder controle te krijgen. Bij dom balverlies van de Engelse defensie in eigen cirkel, was Englebert zo verrast oog in oog te staan met de doelvrouw, dat zij haar schot miste. Bij het begin van het vierde kwart stond het nog steeds 1-1. De wedstrijd was nog maar twee minuten terug gestart, of Anne-Sophie Roels – die helemaal alleen stond aan de kop van de cirkel – de 2-1 op het bord zette met een krachtig schot. De Belgen konden weer ademhalen. Sinds het begin van de wedstrijd domineerden de Young Red Panthers. Op een paar uitzonderingen na werden alle Engelse aanvallen ruim voor de cirkel gestopt. En een solide verdediging ruimde de zeldzame acties op die er toch door geraakten. De Belgen controleerden het spel tot het laatste fluitsignaal en wonnen de wedstrijd verdiend (eindscore 2-1).

De Belgische dames plaatsen zich zo voor de finale waar ze Duitsland zullen treffen. De Duitse dames hadden eerder Nederland verslagen in de eerste halve finale. De finale wordt deze zaterdag om 15.45 uur gespeeld. Er zijn nog kaarten beschikbaar, maar haast u want het aantal is beperkt!

Duitsland een maatje te groot voor de Young Red Lions!

De tweede halve finale bij de mannen was een ‘good old’ België-Duitsland. Eerder op de middag in de eerste halve finale versloeg Nederland Spanje met 3-3.

De wedstrijd begon meteen op een hoog niveau voor beide teams. Vanaf het begin toonden de Young Red Lions discipline en organisatie, iets wat in de groepswedstrijden niet altijd genoeg het geval was geweest. De eerste 15 minuten neutraliseerden de twee ploegen elkaar, waardoor er weinig echt gevaarlijke kansen te noteren vielen. Bij het begin van het tweede kwart verloren de Belgen een beetje stuntelig een bal in het midden. Mario Schachner had een voortreffelijke deviatie in huis op de voorzet die daaruit voortvloeide. Duitsland stond 1-0 voor. De jonge Lions lieten zich niet uit hun lood slaan en gingen opnieuw ten aanval. Helaas voor hen stuitten ze op een zeer solide Duitse verdediging. Op een PC voor Duitsland redde Boris Feldheim eerst nog met een prachtige reflex van de hand. Maar op de rebound en de daaropvolgende fase had Nikas Berendts alle tijd om aan te leggen en deze keer de Belgische doelman wel te kloppen. Bij rust stond Duitsland met 2-0 voor.

Bij het begin van de tweede helft werden de Belgen opnieuw koud gepakt. Elian Mazkour had maar weinig ruimte nodig om aan te leggen en de derde voor Duitsland binnen te rammen (0-3). De Duitsers heersten en dwongen de Belgen vaak tot foute passes en balverlies dankzij hun onberispelijke organisatie. Guillermo Hainaut kreeg in de 50e minuut een goede schietkans, maar de Duitse doelman redde op spectaculaire wijze. Twee minuten later dwongen de jonge Lions zelfs een strafbal af, maar Biekens miste zijn poging volledig. De Belgische spelers bleven hun tanden stukbijten op de Duitse defensie en konden hun acties maar niet afmaken. Duitsland beheerde zijn voorsprong van drie doelpunten perfect en hield stand tot het einde. Ze wonnen deze halve finale met een duidelijke 0-3 score en plaatsen zich voor de finale van morgen (18u), waar ze Nederland zullen bekampen.

De Young Red Lions zullen morgen om 11 uur proberen de bronzen medaille te pakken. Hiervoor zullen ze Spanje moeten verslaan.