WK – De Red Panthers verliezen met 4-2 ondanks mooie prestatie

Om 20u Belgische tijd, speelden onze Red Panthers hun eerste wedstrijd van het WK in Londen tegen Nieuw-Zeeland, 4e op de wereldranglijst.

Het wedstrijdbegin was intens, met zware druk van de tegenstanders en een eerste PC, die vakkundig werd weggewerkt door doelvrouw Aisling D’Hooghe.

In het eerste kwart waren het vooral de Nieuw-Zeelanders die gevaar creëerden, maar de Belgische defensie hield mooi het hoofd koel.  Alix Gerniers creëerde zelfs een mooie kans, maar er was geen Belgische stick om de bal in doel te deviëren. Op het einde van het eerste kwart versierden de Red Panthers zelfs nog een PC, maar de sleep van Stephanie Vanden Borre miste scherpte.

Na een uiteindelijk redelijk gelijk opgaande eerste kwart, namen de Black Sticks geleidelijk aan wat psychologisch voordeel, na een reeks gevaarlijke aanvallen en een bal die de Belgische 25m niet meer uit geraakte. Aisling D’Hooghe toonde op twee momenten haar klasse. Maar in de 24e minuut was het zover: op een Nieuw-Zeelandse PC werkte Smith mooi af (1-0).

De Belgen lieten de moed echter niet zakken. Vier minuten later forceerden de Panthers de weg naar het Nieuw-Zeelandse doel, en plaatste Louise Versavel de bal mooi voorbij doelvrouw Rutherford (1-1).

Dit doelpunt verloste de Belgen en op 14 seconden van de rust verstuurde Anouk Raes een prachtige pass op Jill Boon, helemaal alleen gelaten ‘kop cirkel’, die een kanonskogel afvuurde op de Nieuw-Zeelandse keepster. België stond 1-2 voor aan de rust!

Na de pauze kreeg Nieuw-Zeeland onmiddellijk een nieuwe PC. Hun fase werkte opnieuw perfect en Gloyn maakte gelijk; 2-2. Amper enkele seconden later, de Red Panthers waren nog niet goed bekomen van het tegendoelpunt, scoorde Olivia Merry een nieuwe goal op een onweerstaanbare tegenaanval (3-2). De Belgen bleven wat verweesd achter, na deze dubbele uppercut.

Daarnaast verliezen de Panthers dan ook nog eens hun recht op video arbitrage, door een foute call voor een, na videocontrole, onbestaande voetfout.

Maar ondanks hun achterstand, bleven de Belgen mooi hockey aanbieden, met heel veel fighting spirit. Op technisch vlak hielden ze volledig stand, tegen deze te duchten tegenstander.

Bij de start van het laatste kwart waren het opnieuw de Black Sticks die de druk opvoerden. De Belgen kwamen een paar keer goed weg. Maar Jill Boon kreeg opnieuw een mooie bal ‘kop cirkel’. Deze keer kon ze haar backhand shot echter niet goed genoeg richten.

Met nog zes minuten op de klok, stopte Lien Hillewaert ongewild een bal die recht het doel ingang, met haar rug. De daarop volgende stroke werd prompt door Merry verzilverd; 4-2. Dit bleef de score tot het einde.

De Belgen hebben voor hun eerste optreden op dit WK mooie dingen laten zien waar ze fier op mogen zijn. Zelfs al is het toch de frustratie die overheerst, na een paar sterke momenten tegen het vierde land van de wereld.

Afspraak nu komende dinsdag 24 juli, om 15u30 Belgische tijd, voor de wedstrijd tegen Australië.