Red Panthers op een wolkje en stoten door !

Op deze zaterdagavond speelden de Red Panthers hun wedstrijd van de waarheid. Na de nederlaag tegen Nieuw-Zeeland (4-2) en het gelijkspel tegen Australië (0-0), was winst tegen Japan de enige optie om door te stoten in deze competitie.

Op klokslag 18 uur stonden ze tegenover het Japanse team, dat oa. Nieuw-Zeeland hadden verslagen enkele dagen geleden. Deze laatsten startten onmiddellijk sterk, maar onze verdediging stond pal. En na 7 minuten, op de eerste PC voor de Belgen, duwde Judith Vandermeiren de bal in het Japanse doel, na een combinatie met de aangeefster. Het scenario was ideaal: België stond 0-1 voor al heel vroeg in de wedstrijd.

Ook het tweede kwart startte op de best mogelijke wijze. Barbara Nelen rukte mooi op langs de linkeflank en bereikte Jill Boon, die de bal prachtig in de winkelhaak joeg. De Red Panthers stonden 0-2 voor. De Japanners lieten zich niet van de wijs brengen, maar gelukkig stand daar Aisling D’Hooghe, onze keepster van wereldklasse, die met het tipje van de stick een schitterende redding in huis had. Les Japonaises ne se laissaient pas abattre, mais c’était sans compter sur notre gardienne de classe mondiale, Aisling D’Hooghe, qui effectua un superbe arrêt du bout du stick. Onze Panthers namen het leeuwendeel van het spel voor hun rekening en in de 22e minuut was het de beurt aan Anne-Sophie Weyns, die na prachtig werk  van Jill Boon, de Belgen net voor rust op een comfortabele 0-3 zette. De uitdaging voor de tweede helft zou zijn om deze voorsprong zo goed mogelijk te beheren en de tot het einde nodige concentratie te kunnen behouden.

Deze boodschap leek goed doorgedrongen te zijn na de pauze, want bij de start van het derde kwart zette Louise Versavel, op mooi aangeven van – opnieuw – Jill Boon, de 0-4 op het bord. De Belgen speelden bevrijd, zelfs al kwam Japan in de 36e minuut op 1-4  op PC. Ondanks de reeds zware score, bleven de Red Panthers aanvallend spelen. Versavel verdubbelde zelfs haar persoonlijke aandeel in de score, na een mooie collectieve actie (1-5).

Zoals sinds de start van dit WK, was de Belgische defensie ook in deze wedstrijd heel secuur. De Panthers konden dus aanvallend dingen proberen, wat de meegereisde en opnieuw luidruchtige Belgische supporters wisten te appreciëren.

Het was, zonder misplaatste arrogantie, een éénrichtingswedstrijd. De Belgen wonnen de meeste duels en behielden de bal goed in de ploeg. En om deze mooie prestatie nog wat meer luister bij te zetten, scoorde Louise Versavel nog een derde persoonlijk doelpunt in het vierde kwart, met een mooie sleep in de winkelhaak op PC (1-6). Maar ook Japan was efficiënt op PC. In de 50e minuut brachten ze via strafcorner de score terug tot 2-6. En met nog drie minuten op de klok, verkregen de Aziaten nog een laatste PC, die ze ook binnen ramden. De eindscore stond op 3-6. De Red Panthers beëndigden zo hun poulefase met brio!

Dankzij de 1-1 gelijke stand van Nieuw-Zeeland tegen Australië, zijn het de Aussies die eerste eindigden in poule D. Maar dankzij de mooie prestatie van vandaag, springt België over Nieuw-Zeeland naar de tweede plaats, wat hen in de volgende ronde tegenover Spanje plaatst. Deze wedstrijd staat gepland op maandag 30/07 om 19u Belgische tijd.