Champions Trophy – Zware nederlaag tegen Nederland

Tweede competitiedag voor de Red Lions op de Champions Trophy in Breda, na hun overtuigend gelijkspel tegen Australië gisteren. Vandaag stond de Derby der Lage Landen tegen gastland Nederland op het programma. Het stadion zat goed gevuld, maar niet enkel met Oranje supporters. Een hele groep Belgische supporters waren ook naar Breda afgezakt, dat maar een uurtje rijden is van Brussel.

De Red Lions zaten onmiddellijk in de match, met een eerste PC na amper 45 seconden. De prachtige sleep van Luypaert spatte uiteen op de paal. Het waren echter de Nederlanders die, in de 4e minuut en tegen de gang van het spel in, de score openden op een tegenaanval.  De Belgen trokken opnieuw in de aanval, maar Oranje kon de bal onmiddellijk recupereren en via een mooie combinatie zat de tweede er al in. En het bleef hier spijtig genoeg niet bij. In de 6e minuut dwongen ze hun eerste PC af, die voor de 3-0 zorgde voor Nederland.

Bij de start van het tweede kwart kwamen de Belgen opnieuw wat beter in de wedstrijd, met 60% balbezit. Maar de Nederlanders toonden heel veel realisme. Jeroen Hertzberger kon opnieuw op PC de vierde goal voor zijn team voorbij Vanasch. Ondanks heel gelijklopende statistieken voor beide teams (PC, cirkelpenetraties, shots op doel), toonden de Nederlanders zich veel efficiënter tegenover een kwetsbare Belgische defensie. Eén minuut voor rust verzwaarden ze nog een beetje de score tot 5-0. De kopjes van onze Red Lions hingen naar beneden bij het verlaten van het veld.

Bondscoach Shane McLeod had werk op de plank om zijn troepen opnieuw te motiveren. En in de 11e minuut van de tweede helft slaagde John-John Dohmen, op PC rebound, erin om de score ietwat te temperen: 5-1. Maar ondanks opnieuw een groter balbezit, blijft alles voor de Belgen nogal steriel, in tegenstelling tot hun efficiënte tegenstanders vandaag.

Ondanks hun reeds indrukwekkende voorsprong, bleven de Nederlanders zwaar ‘pressen’. Een schot van Cédric Charlier belandde nog op de paal van het Nederlandse doel, maar het was uiteindelijk Jeroen Hertzberger die, alweer op PC, de eindscore vastlegde op 6-1.

Ons team zal in de komende dagen moeten getuigen van een grote mentale veerkracht en een goede prestatie leveren tegen Argentinië komende dinsdag (18u).

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!