“Bijzondere ambiance is dé charme van Indoor Hockey”

Bij de jeugd is de competitie al twee weken aan de gang, maar dit weekend wordt ook in de overige reeksen – en dus ook in de eredivisie – het startschot gegeven van het Indoor Hockey-seizoen. Indoor Hockey kent de laatste jaren een sterke groei. Blijven optimaliseren is dan ook de boodschap van Justine Mahiat, verantwoordelijk voor Indoor Hockey binnen de KBHB. “Wij moeten kwaliteit bieden en onze jeugd moet Indoor Hockey meer en meer ontdekken”, aldus Mahiat.

Binnen de KBHB is de Naamse Justine Mahiat verantwoordelijk voor alles wat met Indoor Hockey te maken heeft. Zelf komt Mahiat uit de volleybalwereld”.

Het aantal indoorhockeyers én teams ging de laatste jaren de hoogte in en dat betekent dus steeds meer werk voor Mahiat. “Dit seizoen organiseren we de wedstrijden in 119 zalen. Wegens het tijdelijk karakter van onze competitie – van einde november tot begin februari – is dat niet altijd een even eenvoudige zoektocht. Andere sporten zoals basketbal, volleybal en zaalvoetbal krijgen geregeld voorrang. Momenteel maken we een kadaster van alle zalen, met de bedoeling om steeds de best mogelijke accommodatie aan te bieden. Kwaliteit vormt immers een prioriteit.”

Wat ik de grote charme van Indoor Hockey vind ? Zonder twijfel de bijzondere ambiance. In de kleinere zalen zit het publiek dicht bij het gebeuren en de matchen zijn kort (vanaf dit seizoen wordt er 4 keer 10 minuten per wedstrijd gespeeld), attractief én intens. Het gaat echt geweldig snel. Ook voor onze scheidsrechters (lacht). Maar zij worden op de best mogelijke manier opgeleid.”

En het feit dat sinds drie jaar de wedstrijden (in Eredivisie) per speeldag in één zaal worden gespeeld, zorgt voor een bijzonder band tussen de teams. Ook voor de visibiliteit van Indoor Hockey is dat een zeer goede zaak.”

“Eredivisie wordt steeds evenwichtiger”

Met acht teams bij de heren en acht bij de dames gaat dit weekend in de eredivisie dus de competitie van start. White Star bij de heren en Watducks bij de dames verdedigen hun landstitel. “In de topreeks – en vooral bij de heren – zijn het vooral de LFH-clubs (Ligue francophone de hockey) die de dienst uitmaken. “De LFH-clubs hebben een grotere traditie wat Indoor Hockey betreft, maar binnen de VHL (Vlaamse Hockey Liga) wordt de interesse wel groter ”, zegt Mahiat. “In ieder geval: de competitie in de eredivisie en de eerste afdeling wordt jaar na jaar serieuzer. Vroeger staken er in de eredivisie een viertal clubs met kop en schouders bovenuit. Dat is nu niet meer het geval. De competitie is veel homogener geworden.

Door het drukke internationale programma – straks start alweer de tweede editie van de Pro League – blijft het voor onze Red Lions en Red Panthers moeilijk om Indoor Hockey te spelen. Nochtans zijn er heel wat internationals die van het spelletje houden en staan ze bij een vrij weekend paraat. Week na week kan een team dus wijzigen en dat maakt toch ook voor een deel de charme van Indoor Hockey uit.”

Voor clubs die tijdens het veldseizoen niet tot de absolute top behoren geeft Indoor Hockey wel de mogelijkheid om de hoogste viool te spelen. “Klopt”, zegt Mahiat. “Namen is daar een mooi voorbeeld van. Enkele jaren geleden speelde de club landkampioen en dat heeft toch een impact op de stad en de sponsors. Je kan immers uitpakken met een nationale titel. White Star is nog een club met een bijzondere indoortraditie en ook Amicale Anderlecht is zeer ambitieus. Spelers die daar hun hockeycarrière begonnen keren er voor de indoorcompetitie terug.”

De Belgian Indoor Finals staan van 7 tot 9 februari in Le Dôme in Charleroi gepland.

Voortbouwen op succes van EK 2018

In 2018 kwam Indoor Hockey in ons land helemaal in de schijnwerpers met de organisatie van het EK heren in Antwerpen, terwijl even later de Indoor Red Panthers de titel van EK voor B-landen in Ukkel wonnen.

 

Voor de populariteit van Indoor Hockey in ons land betekende dat EK in Antwerpen een echte boost”, aldus Mahiat. “De belangstelling van de media was groot en ook de resultaten volgden. Onze Indoor Red Lions geraakten in finale en verloren pas na het nemen van shoot-outs van Oostenrijk. Onze meisjes bleven in het uiterst sfeervolle Uccle Sport ongeslagen en mogen einde januari als beloning naar het echte EK in Minsk (24-26 januari). De Indoor Red Panthers zijn sedert einde september aan het trainen en het doel is om het behoud bij de Europese elite in Wit-Rusland te verzekeren.

Voor de Indoor Red Lions gaat  het van 17 tot en met 19 januari naar het EK in Berlijn. Zij hebben er dus een zilveren medaille te verdedigen. “De ambitie bij de Indoor Red Lions is de top vier”, zegt Mahiat. “Er schuilt veel kwaliteit in de groep. Ook ex-Red Lions kapitein Jérôme Truyens zal van de partij zijn.”

Ondanks het drukke outdoorprogramma in België zitten we niet ver van het niveau van landen die zich helemaal op Indoor Hockey concentreren. Mits extra inspanningen moet het mogelijk zijn om die kloof helemaal te dichten.”

Het is duidelijk dat Mahiat ambitieus aan het indoorproject in ons land werkt. “We willen dezelfde strategie en hetzelfde model volgen als het outdoor hockey”, zegt ze vastberaden. “Het organiseren van belangrijke evenementen in eigen land is daar een onderdeel van. Voor de organisatie van het Europees kampioenschap Indoor Hockey 2022 zullen we ons dan ook kandidaat stellen.”

Jeugd moet Indoor Hockey ontdekken

Om Indoor Hockey nog breder en populairder te maken voelt Justine Mahiat zich geruggesteund door Adam Commens, technisch directeur van de KBHB.”Het is dan ook belangrijk om jeugdspelers Indoor Hockey zo vlug mogelijk te leren kennen”, aldus Mahiat. “Daarom werden er met ‘Indoor4Fun’ en Indoor4Games’ twee instapformules ontwikkeld. Bij ‘Indoor4Fun’ krijgen 7- en 8-jarigen initiatielessen door gediplomeerde trainers en tegelijk kunnen de ouders gevormd worden tot Indoor-scheidsrechter. Bij ‘Indoor4Games’ ligt het spelniveau al hoger en worden er gedurende een seizoen vijf wedstrijden gespeeld. Ook voor nieuwe clubs is dit ideaal om Indoor Hockey te ontdekken.”

De groei van Indoor Hockey genereren wordt in de toekomst één van de belangrijkste taken van Mahiat. “We blijven voortdurend nadenken om alles rond Indoor Hockey nog te optimaliseren”, besluit ze. “De verplaatsingen zo veel mogelijk beperken is daar een voorbeeld van. Kwaliteit blijft immers het sleutelwoord.”

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie