Belgian Hockey Finals 2021 – Day 1

Men Final - Dragons neemt een optie op de nieuwe titel

De herenfinale van Belgian Hockey Finals 2021 stond als laatste wedstrijd van de dag geprogrammeerd, met tegenover elkaar de beste twee teams van het kampioenschap: Waterloo Ducks en Dragons.

Zonder observatieronde namen de Ducks de spelers van Brasschaat direct bij de keel. Het spel speelde zich de eerste twaalf minuten hoofdzakelijk op de helft van Dragons af. Geleidelijk kwamen de ‘rood en blauw’ meer opzetten, maar de Waterloose defensie stond goed opgesteld en hield gemakkelijk stand. In de laatste minuut, bij een nieuwe aanval van de Ducks, kon Tommy Willems dan ook verdiend een eerste doelpunt scoren (0-1). Maar op een onmiddellijk daarop volgende PC voor Dragons zette Lucas Martinez de bordjes alweer gelijk.

Het tweede kwart bracht meer van hetzelfde, met Watducks bijna constant op de helft van Dragons. Maar buiten een mooie solo van Dumont die maar net voorlangs ging, creëerden de Ducks geen echt doelgevaar. Aan de andere kant was het opnieuw Martinez die, een beetje tegen het spel in, bijna een tweede treffer beet had. Een geconcentreerde Simon Vandenbroucke in doel kreeg er echter nog zijn handschoen tegen. Aan de rust stond het nog steeds 1-1.

In de tweede helft van hetzelfde laken een broek. Watducks constant in de aanval, maar zonder veel gevaar. En Dragons dat goed verdedigt en z’n moment afwacht. En dat moment kwam er in de negende minuut van het derde kwart, met een mooie tip-in goal van Henry Raes (2-1). En twee minuten later diepte Cédric Charlier de score nog wat verder uit voor de draken (3-1). Dat gaf Dragons vleugels. Het balbezit en de aanvallende impulsen kwamen nu van Antwerpse kant.

Het vertrouwen veranderde helemaal van kant en Waterloo Ducks moest de ene aanval na de andere proberen counteren. Bij een zeldzame tegenaanval van Watducks en de daarop volgende PC stond Tobi Walter pal om de krachtige sleep van Boccard uit z’n doel te ranselen. Maar een paar minuten later was de Duitse doelman minder secuur. Hij liet een beetje knullig een op het eerste zicht onschuldig schot van Dykmans onder zich doorgaan en liet Waterloo terugkomen tot 3-2. En daar stopte het niet, want op zes minuten van het einde scoorde Louis Capelle de gelijkmaker (3-3). Beide teams bleven proberen, maar het was uiteindelijk Dragons dat aan het langste eind trok. Op een PC hadden de Antwerpenaars een prachtige fase in petto: Noblett ‘fakete’ de sleep en schoof door naar Florent van Aubel, die met een prachtige duik de 4-3 op het bord toverde. Een laatste PC voor Waterloo Ducks met nog een tiental seconden te spelen, werd nog vakkundig door de Brasschaatse defensie weggewerkt. Eindscore DRAG-WADU 4-3.

Dragons won zo de eerste manche van deze finale en heeft met drie punten, de beste papieren voor een nieuwe nationale titel. Maar winst van Watducks in de tweede wedstrijd morgen zou alles weer gelijk zetten en shoot-outs zouden de beslissing moeten brengen. Afspraak morgen om 17u30 op Playsports of VOO Sport.

Women Final - Gantoise superieur in de eerste finaleronde

Om 15u vond de eerste finale van de dag plaats tussen de dames van Gantoise en die van Dragons.

Met al hun internationals in de gelederen heeft Gantoise dit seizoen het kampioenschap gedomineerd. Dit weekend willen ze de kers op de taart zetten in de finale die zich in twee ronden afspeelt.

De intensiteit en de snelheid van uitvoering lagen vanaf het begin een stuk hoger dan in de vorige wedstrijd van de dag. Gantoise creëerde al vroeg veel kansen, maar benutte ze niet. Ondanks de snelheid ontbrak het hen nog aan techniek en precisie.

In het midden van het tweede kwart schoot Ambre Ballenghien goed op doel, Noa Schreurs werkte de rebound beheerst binnen; 1-0. Ondanks een tweede PC voor gantoise veranderde de score niet tot aan de pauze.

Terwijl Dragons de druk opvoerde bij het begin van de tweede helft, verdubbelde Gent de score dankzij een PC en een goed uitgevoerde fase; 2-0 (S. Vanden Borre).

Een paar minuten later scoorde Barbara Nelen, de aanvoerster van de Red Panthers, het derde doelpunt van de wedstrijd met een geweldige individuele inspanning. Ze brak door op de linkerflank, kwam de cirkel binnen vanaf de zijkant en wist de bal in het net te plaatsen. De Dragons keepster kon er alleen maar naar kijken; 3-0.

Dragons liet zich niet uit het veld slaan en scoorde bijna een PC doelpunt met een krachtige sleep, maar Stephanie Vanden Borre redde op de lijn. De dames uit Brasschaat Antwerpen slaagden er uiteindelijk in om te scoren. Zij zullen alles moeten geven om in de tweede wedstrijd van morgen de broodnodige 3 punten binnen te rijven en shoot-outs af te dwingen. Afspraak morgen, zelfde plaats, zelfde uur (Play Sport /VooSport 3pm).

Women 3rd place - Racing behaalt de derde plaats bij de dames!

De dames van Racing en Antwerp kwamen onder een lichte maar constante motregen het veld op om onder elkaar uit te maken wie derde plaats van het kampioenschap naar zich toe zou trekken.

Racing nam snel het voordeel wat betreft balbezit en verzilverde dit in het tweede kwart, eerst via France de Mot en een paar minuten later via Jill Boon. Het stond 0-2.

Hoewel Antwerp moeite had om de overhand te krijgen, slaagden de ‘reds’ om het scoreverschil te verkleinen aan het begin van de tweede helft; 1-2.

Het derde kwart was een pak evenwichtiger, met meer duels aan beide kanten. Maar het was opnieuw Racing dat profiteerde. Op een matig uitgevoerde PC kon Linda Haussner op rebound toch de bal naast keepster Elodie Picard schuiven; 1-3.

Met nog 7 minuten te op de klok haalde Antwerp hun keepster eraf, ten voordele van een extra veldspeelster. Het loonde, want Rebecchi scoorde een paar seconden voor het einde, maar het was niet genoeg. Eindstand 1-3.

Proficiat aan Racing voor hun derde plaats van het nationale kampioenschap!

Men 3rd place - Orée vs Léopold

In de  eerste wedstrijd van de Belgian Hockey Finals 2021 op het Wilrijkse Plein in Antwerpen stonden de heren van Orée tegenover Léopold, met als inzet de 3e plaats van het kampioenschap en het Europees ticket dat eraan verbonden is.

Het is Orée dat het vinnigst uit de startblokken schoot, met een eerste schot op doel van Philippe Simar na 2 minuten spelen. 4 minuten later was het dezelfde Simar die via een hard schot de score opende (1-0). Léopold probeerde wel in de wedstrijd te komen, maar het was toch Orée dat in de laatste seconden van het eerste kwart de 2-0 op het bord zette via Max Branicki. En aan de start van het tweede kwart werd het zelfs 3-0 op PC, via de onvermijdelijke Tomi Domene. Léopold stond erbij en keer ernaar. Het team uit Ukkel straalde weinig fut en grinta uit.

In de tweede helft kwam daar verandering in en begon Léopold aan een indrukwekkende ‘remontada’. Midden het derde kwart scoorde Tom Boon een eerste keer voor Léopold met een prachtige backhand (3-1). En in de eerste minuut van het vierde kwart mikte Boon op PC de bal lag voorbij een tot dan toe sterk keepende Thieffry (3-2). Met nog 4 minuten op de klok zette Arthur Verdussen de bordjes weer gelijk (3-3) en 3 minuten later scoorde Cuvelier zelfs een vierde voor Léo. Een laatste PC voor Orée in de allerlaatste seconden van de wedstrijd bracht geen verandering meer. Eindscore OREE-LEOP 3-4.

Léopold wint dus de eerste van twee wedstrijden en heeft met 3 punten genoeg aan een gelijkspel in de wedstrijd van morgen om de derde Europese plaats binnen te rijven.