Belfius Indoor Finals 2020 – vooruitblik

ERE HEREN - Léo favoriet voor de titel

De voorrondes zijn afgelopen. Tijd voor de halve finale- en finalewedstrijden dit weekend in Charleroi. Leopold-Amicale Anderlecht Avia (18u30 in Le Dôme) en White Star-Waterloo Duck (18u30 in La Garenne) zijn de halve finales bij de heren op zaterdag, vóór de eindstrijd op zondag (16u30 in Le Dôme). Inzicht en uitleg dankzij Alexandre de Pauw (Oree) die tegen alle titelpretendenten speelde dit seizoen.

Leo verloor maar 5  van de mogelijk haalbare 42 punten. White Star heeft de beste aanval, maar ook de 3de slechtste verdediging in de topdivisie. Watducks kan dan weer rekenen op Ghislain, Van Oost en Willems, maar Boccard is onderweg voor de Pro League. AAA maakte een knallende comeback om zich zo van hun 4de plek te verzekeren. Wie haalt de finale? We halen de antwoorden uit vier vragen.

Alexandre, wat denk jij van de regerende kampioen voor deze eerste beslissende fase?

White heeft hoogte- en dieptepunten meegemaakt tijdens de 14 speelrondes. De Everanen hebben de breedste en meest professionele spelerskern van deze competitie. Ze spelen een spectaculair spelletje en scoren aan de lopende band. Maar ze incasseren ook veel te veel  goals. Zijn ze defensief misschien te laks? Het kost hun in ieder geval gewoon te veel.  Ik hoop dat ze in deze play off fase het lek boven water krijgen.

Kan Watducks voor de verrassing zorgen?

Ik denk zelfs dat Watducks favoriet is. Ze zijn gewoon completer. Waar ze voor moeten oppassen is dat ze hun ‘cool’ bewaren als het af en toe niet mee zit. Ze moeten ook goed samen spelen, en dat ondanks dat hun opstelling vaak verschilt van week tot week. Ze hebben er nu de drie talenten uit de Young Red Lions weer bij, maar verliezen Boccard, en daarmee, het slot op de deur achterin. Dit team kan verrassen.

In de andere halve finale lijkt alles veel duidelijker tussen Anderlecht en Leo?

Leo is de duidelijke favoriet in deze wedstrijd, omdat Leo simpelweg ook favoriet is voor de titel. Zij waren het toonbeeld van regelmaat in de voorrondes. En ze hebben nooit teleustellende prestaties neergezet. Ze speelden vaak met dezelfde spelersgroep wat natuurlijk de automatismen in de hand werkt. Zimmer en Degroote zijn vaste waarden terwijl hun coach, Maxime Bergez, een uitstekende job doet.

Maar AAA bezorgde de club uit Ukkel toch hun enige nederlaag dit seizoen ?

Je hebt gelijk. Maar ik zie AAA gewoon niet verder gaan. Natuurlijk hebben ze een schat aan ervaring met de drie Garreta broeders, Pangrazio en Bourdeaud’hui. Maar ik geloof niet dat het voldoende zal zijn.

ERE DAMES - Alle teams dicht bij elkaar

De voorrondes van het Ere Dameskampioenschap zijn van begin tot einde  heel spannend geweest. Bewijs daarvan is wel dat het uiteindelijke kwartet gescheiden wordt binnen twee punten in het klassement. En in de wedstrijden tussen teams uit de Top 3 is er maar één partij geweest  waar er meer dan één doelpunt verschil was. De vierde plaats van Racing is dan weer het resultaat van een zekere wisselvalligheid. Gaan we naar zeer  onvoorspelbare halve finales (zaterdag 17u00 in Le Dôme en in La Garenne te Charleroi)?  Een veronderstelling die onderschreven wordt door Stéphanie De Groof, speelster van Dragons die zich gemeten heeft met de vier hoofdrolspelers met het  behoud als inzet.

Dragons en Wellington waren de promovendi maar hebben zich uitstekend gered in de Elite. Beide teams hebben zelfs een rol gespeeld in de race naar de play offs. Play offs die via een  ervaren blik  voorbeschouwd worden door Brasschaatse Stéphanie De Groof.

White Star-Racing (5-3 en 3-1 in de voorrondes)

Ik vond Dragons beter dan White Star, na onze eerste confrontatie. Maar toen ik ze pas geleden Park zag verslaan, zag ik ze prachtige goals maken. Als ze er in slagen om dergelijke fases te herhalen tegen grote tegenstanders, dan zie ik het wel zitten. Temeer omdat ze er Jessica Gucassoff bij hebben, een echte versterking.  Maar ik denk toch dat Racing de betere ploeg is. Met Haussener, Boon en Raes zit er veel techniek in het team. En daarnaast zal de terugkeer van Red Panther Englebert zich laten voelen. Vergeet ook niet dat de Ukkelse dames de beste aanvalslinie van het eerste luik van het kampioenschap hebben, samen met Dragons.

Antwerp-Watducks (2-1 en 2-3 in de voorrondes)

Ik herinner mij de wedstrijden van Dragons tegen deze teams. Het waren niet echt open wedstrijden.  Antwerp en Watducks staan tactisch goed. En ik weet ook nog dat tegen ons, het vooral hun verdedigende en aanvallende PC’s waren die het verschil maakten. Voor de Antwerpse dames scoort Yana Vorushylo gemakkelijk op deze fases, terwijl Elodie Picard vaak de juiste keuzes maakt als keepster. Maar aan de overkant zijn de Brabantse dames ook zeer effectief in de aanval. Morgane Vouche heeft een uitstekend neusje voor doelpunten en het gevaar kan ook komen van Vanessa Blockmans als ze op volle snelheid is. Volgens mij wordt het vooral belangrijk hoe de keepsters presteren.

Wie wint de titel?

Ik denk dat de kampioen zondag het team is dat als winnaar uit het onvoorspelbare duel tussen Antwerp en Watducks komt.

De speelsters om naar uit te kijken

Ik zou je een paar internationals als Picard of Ronquetti kunnen noemen. Maar ik kies voor de juniors van Antwerp.  Naast de ervaren speelsters hebben de youngsters veel gespeeld dit seizoen. En zelfs al ken ik ze niet bij naam, ze hebben echt wel indruk op mij gemaakt.  Wij hebben ook vertrouwen gegeven aan de jeugd bij Dragons et dat heeft resultaat gehad. Het merendeel speelt beter dan de oudere garde. Vroeger hadden wij geen specifieke zaaltrainingen, maar sinds een paar jaar hebben zij dat wel.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie