Belfius EuroHockey Junior Championships – finales & medailles

Zaterdag was de laatste dag van de Belfius EuroHockey Championships 2022, die sinds afgelopen zondag worden gespeeld in de prachtige faciliteiten van Gantoise HC. Dit prestigieuze toernooi eindigde in apotheose voor beide Belgische ploegen. Na hun overwinning tegen Spanje in de halve finale, speelden de Young Red Panthers vandaag de vrouwenfinale tegen Duitsland. De Young Red Lions bekampten Spanje voor brons, nadat ze gisteren de halve finale tegen Duitsland hadden verloren.

Young Red Lions winnen brons!

Net voor de wedstrijd om brons bij de mannen hadden de Nederlandse vrouwen brons gepakt door Engeland met 2-1 te verslaan. De Young Red Lions hoopten hetzelfde te doen in hun wedstrijd tegen Spanje. Het begon goed, want al na drie minuten scoorde Max Luyten het eerste doelpunt met een onhoudbaar backhand shot (1-0). Helaas voor de Belgen moest alles twee minuten later al opnieuw gedaan worden nadat Cunill gelijk maakte voor Spanje. De Belgische verdediging acteerde wat slapjes en liet de Spanjaard teveel plaats om te schieten en te scoren (1-1). Gelukkig hadden de Belgen maar drie minuten nodig om weer op voorsprong te komen. Max Luyten scoorde zijn tweede  van de wedstrijd (2-1), het thuispubliek ging uit zijn dak. De strijd ging door in het tweede kwart, met beide teams die om beurten gevaarlijk waren, maar er niet in slaagden de score te doen evolueren. Aan de rust stond België 2-1 voor.

De jonge Lions leverden hun beste prestatie van het toernooi tot dan toe. Zeven minuten in de tweede helft voegde Sebastiaan Geers zelfs een derde doelpunt toe voor België (3-1). De Spanjaarden toonden zich amper nog gevaarlijk, verhinderd door een alomtegenwoordig Belgisch team. De Belgen bleven proberen hun voorsprong uit te breiden, maar zonder veel succes. De tijd begon vorderde en het publiek voelde dat de overwinning nabij was en juichte met hernieuwde kracht. De score veranderde uiteindelijk niet meer en de Young Red Lions wonnen de wedstrijd en een welverdiende bronzen medaille.

Young Red Panthers verliezen shoot-outs, maar winnen zilver!

Aan de kant van de vrouwen was de wedstrijdstart niet zo denderend voor de Young Red Panthers. Op de eerste Duitse PC in de derde minuut van de wedstrijd werd de bal aanvankelijk goed geblokt door de Belgische defensie, maar op de rebound vond Wiedermann de opening (0-1). De Belgen hadden in het ganse eerste kwart veel moeite om aan de Duitse druk te ontsnappen. Bij het begin van het tweede kwart kreeg Duitsland twee PC’s op rij, maar Blockmans ruimde goed op. De Belgen gingen onmiddellijk in de tegenaanval, maar het schot van Ophélie Vincent werd mooi gered door de Duitse doelvrouw. Maar op de eerste PC voor de Belgen maakte Charlotte Englebert gelijk met een raket op plankhoogte (1-1). Het PC gevecht ging verder aan de andere kant, maar de Belgische doelvrouw Maïté Bussels had een aantal mooie reflexen in huis om het gevaar te stoppen. Beide teams gingen rusten met een 1-1 gelijke stand.

Bij het begin van de tweede helft waren het de Young Red Panthers die het overwicht hadden. Ze recupereerden enorm veel ballen vertoefden constant op de Duitse helft, helaas zonder effect op het scorebord. In het laatste kwart werden de rollen omgekeerd. Er was opnieuw een uitstekende Belgische doelvrouw nodig om enkele cruciale ballen te stoppen. Dit maakte de jonge Panthers wakker, ze trokken opnieuw ten aanval. Met nog acht minuten te gaan kreeg Dujardin een gele kaart voor een foutieve duw. De Belgen moesten vijf minuten met 10 tegen 11 spelen. Ze slaagden er echter in Duitsland onder druk te houden, dankzij een sterke verdediging geleid door een uitstekende Hélène Brasseur.

Het bleef 1-1 tot het einde. De gouden medaille zou worden beslist door het genadeloze spel van shoot-outs. En daar bleken de Duitsers de sterkste te zijn, met vier gescoorde shoot-outs op vier, tegen drie voor de Belgen.

Uiteindelijk won Duitsland dus de gouden medaille. Ondanks de enorme teleurstelling voor de Young Red Panthers, moeten ze toch vooral heel trots zijn op deze hele mooie zilveren medaille.