5 vragen aan ex-tophockeyspeler Jean Willems

Jean Willems, ex-tophockeyspeler en één van de beste spelers van zijn generatie in het Belgische hockey. Hij blikt terug op mooie momenten.

 

Jean boekte vele successen, maar is ervan overtuigd dat, als hij de middelen zou hebben gehad waarover hockeyspelers vandaag beschikken, er nog meer kon worden uitgehaald. “Met de middelen die er toen waren, heb ik er kunnen uithalen wat er uit te halen was.”, zegt hij. Hiermee bedoelt hij de financiële middelen. Vandaag kan een topsporter leven van hockey, maar dertig jaar geleden was dit niet het geval: “Voor een toernooi moest ik verlof zonder wedde nemen.”

Het levensritme van een topsporter ziet er vandaag helemaal anders uit in vergelijking met toen. “We trainden altijd ‘s avonds. Ik werkte toen in Frankrijk, vertrok om 6u30 ’s morgens en keerde om 17u30 weer richting België. Dan was ik net op tijd voor de training van 20u tot 22u.  Tegen middernacht lag ik meestal in bed en om 6u liep de wekker af om terug te gaan werken.“ , vertelt Jean.  Niet ideaal bij topsport, waarbij recuperatie essentieel is. Vandaag is Jean coach van de Waterloo Ducks. Hij wil dat jonge hockeyspelers hun volle potentieel bereiken en benadrukt dat hockey een ploegsport is: “Je dient als individuele hockeyspeler altijd ten dienste te staan van de ploeg.”

Zijn vier kinderen, ook allemaal professionele hockeyspelers, kregen van kleins af de passie voor hockey mee vanop, hoe kan het ook anders, een hockeyveld. “We hebben onze kinderen nooit in de richting van hockey geduwd. Toen ze klein waren kwamen ze altijd mee naar de hockey. Ze namen toen een hockeystick in hun handen en die vonden dat plezant.”, zegt Jean 

Daarnaast is Jean Business Line Director van het kunstgrasmerk Domo® Sports Grass. Hij wordt dagelijks betrokken bij de ontwikkeling van hockeyvelden en weet perfect wat hockeyspelers nodig hebben: “Goede grip is heel belangrijk. Ook het balgedrag dient voorspelbaar te zijn. Een vlak en even speelveld is hiervoor vereist.” Hockey is over de jaren veel sneller geworden. De middelen om meer te kunnen trainen zijn vandaag wèl aanwezig. Hockeyvelden zijn niet zo heel veel geëvolueerd, maar het ecologische aspect is wel belangrijker geworden. “Topvelden zijn, zoals 30 jaar geleden, nog altijd watervelden. De evolutie zit meer in de ecologische sfeer. Watervelden dienen minder water te verbruiken. Onze Domo® Ultimate Pro biedt hier bijvoorbeeld een oplossing.“ , vertelt Jean. Daarbij is het noodzakelijk dezelfde hoge speltechnische eigenschappen te garanderen.

Het leven van Jean behoort nog steeds toe aan hockey, zijnde als trainer, Business Line Director en vader. De hockeysport kan zo nog lang van zijn talenten genieten.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!

Selecteer uw Categorie