Red Panthers in kwartfinales na 5-sterren prestatie tegen Chili!

Twee verschillende stadions, twee verschillende atmosferen. Na het eerste deel van het toernooi in Terrassa te hebben gespeeld, landden de Red Panthers donderdagmiddag in Amsterdam voor het vervolg van hun WK. Terwijl het stadion in Spanje relatief leeg bleef, was dit in Amstelveen toch heel anders. De 9.000 zitplaatsen in het stadion waren niet uitverkocht voor de wedstrijden van zaterdag, maar de fans kwamen toch in groten getale opdagen.

Voor hun achtste finale stonden de Red Panthers tegenover Chili, 15e op de wereldranglijst en verrassing van dit WK 2022. In deze knock-outfase was de doelstelling helder: snel scoren en zich niet laten verrassen door dit overgemotiveerde outsider-team.

De wedstrijd begon op een hoog tempo. De Belgen konden als eersten de cirkel van de tegenstander binnendringen, maar het waren de Chilenen die na 4 minuten voor gevaar zorgden en Elena Sotgiu dwongen te gaan liggen om de bal weg te werken. Amper twee minuten later bracht Stephanie Vanden Borre, wie anders, de Belgen op voorsprong: 1-0 op PC.

Na dit eerste doelpunt konden de Panthers bevrijd hun spel spelen. Ze slaagden erin goed te combineren en dwongen verschillende PC’s af. De Chilenen gaven niet op en telkens ze oprukten richting Belgische cirkel, voelde je het gevaar. Maar de Red Panthers hadden hun zinnen gezet op de overwinning en dat was eraan te zien!  Louise Versavel serveerde met een precieze backhand voor doel Justine Rasir op een blaadje, die met een mooie tip-in de score verdubbelde. Een minuut later scoorde Stephanie Vanden Borre een derde doelpunt, opnieuw op PC. De Belgische dames eindigden het eerste kwart met een comfortabele 3-0 voorsprong.

De Panthers zetten hun momentum voort en dit keer was het Charlotte Englebert die na 20 minuten scoorde, dankzij een tip-in op een PC rebound: 4-0. Men zag niet goed hoe Chili deze schijnbaar onklopbare Belgen zou kunnen counteren. De kansen voor België bleven komen, net als de PC’s. Met nog iets meer dan twee minuten te gaan voor rust kreeg Lien Hillewaert een groene kaart (2min), maar dit had geen gevolgen.

Vlak na de pauze dribbelde Charlotte Englebert alleen op de keepster af en schoof de bal met een krachtige backhand tegen de plank: 5-0. Daarna besloten de Belgen op de counter te spelen, met succes, ook al bleven sommige passes onnauwkeurig. Achteraan redde een oplettende Aisling D’Hooghe op een van de weinige Chileense schoten met de handschoen.

In het laatste kwartier kregen de Chilenen vijf PC’s op rij, maar die werden telkens slecht gegeven of gestopt en brachten dus niks op. De Chileense fans, de ganse wedstrijd zeer aanwezig op de tribunes, bleven hun ploeg tot het einde steunen, maar deze Red Panthers waren te sterk. Ze hielden de nul tot het laatste fluitsignaal.

Deze 5-0 is een perfecte uitslag om vertrouwen op te bouwen voor de kwartfinale van dinsdag (19:30, Wagener Stadion in Amstelveen). De Panthers zullen het dan opnemen tegen regerend wereld- en olympische kampioen Nederland. En deze keer zal België de underdog zijn. Voor een vol, luidruchtig en helemaal oranje gekleurd stadion, zal de taak moeilijk worden voor de Belgen. Maar de Red Panthers hebben sinds de start van dit WK mooie dingen laten zien en een echte vechtersmentaliteit getoond. Waarom zouden ze niet in staat zijn om Nederland te verrassen?!

Het Wagener stadion is dinsdag uitverkocht, maar u kunt de kwartfinale live volgen op Playsports en VOO Sport.

VIND HIER ALLE HOCKEY BELGIUM NIEUWSBERICHTEN!