World Cup 2023 – tweede wk finale op rij voor de Red Lions!

Dit WK is voor de Red Lions in de beslissende fase gekomen. Na hun eerste plaats in de poule en een redelijk makkelijke zege tegen Nieuw-Zeeland in de kwartfinales, speelden de titelverdedigers deze vrijdagavond in Bhubaneswar een ‘derby der Lage Landen’ met zware inzet. De winnaar van deze halve finale verzekert zich van een plaats in de titelstrijd van zondag tegen Australië/Duitsland, dat eerder op de avond Duitsland/Australië met 3-2 heeft verslagen.

De Nederlanders zetten vanaf de start veel druk op de Belgische baldrager en dwongen daardoor de Red Lions tot fouten. Ze slaagden er niet in hun spel te ontwikkelen. Na 8 minuten kreeg Oranje een eerste strafcorner, die door eerste uitloper Wegnez goed werd geblokt. Maar bij de tweede Nederlandse strafcorner drie minuten later belandde het schot van Jip Janssen keihard op de plank. Nederland stond 0-1 voor. De Belgen zaten in de problemen, vonden geen manier om het spel onder controle te krijgen en hadden moeite met de aanvallen langs de rechterflank. Gelukkig was Vanasch bij de pinken bij enkele  gevaarlijke kansen van de tegenstander. De spelers van Michel van den Heuvel hielden de bal geduldig in de ploeg en verzorgden hun ‘basics’. Beetje bij beetje begon dit zijn vruchten af te werpen. In de 27e minuut bracht Tom Boon de Lions weer langszij op de eerste PC voor België, met een platte sleep tussen de keeper en de lijnstop (1-1). De twee teams stonden weer op gelijke voet, waardoor de Red Lions een nieuwe impuls kregen.

Amper 90 seconden in de tweede helft werd een Nederlandse lob over driekwart van het veld half gemist door Luypaert, waardoor de cirkel open lag voor van Dam. Maar Vincent Vanasch had een magistrale save met de handschoen in huis op het schot van laatstgenoemde. Even later kreeg Dohmen een grote kans aan de andere kant, maar Blaak redde knap. Op de derde Nederlandse PC deed Janssen het het nog eens over en zette zijn team aan de leiding (1-2). De Belgische spelers leken niet te kunnen reageren en stuurden bal na bal in de stick van de tegenstander. In de 43e minuut stuurde Wegnez een prachtige steekpass naar Denayer, wiens twee schoten door Blaak werden geblokkeerd. In de laatste minuut van het derde kwart kwam Nicolas De Kerpel in het spel voor zijn eerste seconden. De Antwerpenaar maakte zijn bijnaam ‘Joker’ weer helemaal waar, want hij scoorde na enkele seconden de gelijkmaker voor België (2-2).

In het laatste kwartier namen de Belgen duidelijk de overhand, monopoliseerden de bal en zochten onophoudelijk naar de winnende opening. In de 51e minuut werd van Aubel in de cirkel in de rug aangelopen, strafbal! Maar Pirmin Blaak anticipeerde goed op de bal van Boon en hield zijn ploeg overeind. De Lions slaagden er niet in een beslissende voorsprong te nemen voor het einde van de reglementaire tijd. En dus zou deze wedstrijd tegen Nederland, net als in de finale van 2018, via shoot-outs worden beslist. Het waren net dezelfde helden als in 2018 die schitterden in deze hachelijke opdracht. Flo van Aubel en Arthur De Sloover zetten de eerste twee om. Wegnez legde hem er niet in, maar vroeg slim om de video en kreeg een strafbal voor een backstick van de keeper. Tanguy Cosyns zette deze om. Maar het was opnieuw Vincent Vanasch die de absolute hoofdrol speelde in dit dramatische stuk. De Belgische doelman stopte niet minder dan 3 shoot-outs en stuwde België naar een tweede WK finale op rij! Op weg naar een historische prestatie !?