WORLD CUP 2023 – Geen winnaar in strijd tussen België en Duitsland

Een wedstrijd tegen Duitsland is er nooit één als alle andere. Met de eerste plaats in poule B op het spel – die een rechtstreeks ticket naar de kwartfinales biedt – was de wedstrijd van vandaag in Bhubaneswar nog belangrijker dan gewoonlijk. In hun eerste groepswedstrijd hadden de Red Lions Zuid-Korea met duidelijke 5-0 cijfers verslagen. Maar dat verging niet zonder enige moeite, na een te slordige eerste helft. Tegen de Duitsers, die met 3-0 van Japan hadden gewonnen, moesten de Belgen zich vanaf het begin van hun beste kant laten zien.

Vanaf de start toonden de Red Lions zich uiterst geconcentreerd en legden veel intensiteit en precisie in hun spel om Duitsland onmiddellijk onder druk te zetten. Hoewel Vincent Vanasch na een Duitse doorbraak een prachtige redding in twee tijden moest verrichten, waren het de Lions die zich het meest dominant toonde. De Kerpel recupereerde op rechts, vond Denayer die zich sterk doorzette en Charlier in stelling bracht. De Racing-spits vuurde af en liet de Duitse keeper geen kans. Na 10 minuten leidde België met 1-0.

In het tweede kwart kwam er meer evenwicht in het spel, met Duitsland die meer ballen begon te recupereren en gevaarlijker werd. In de 23e minuut, na zo’n recuperatie van Niklas Wellen door het midden, kon deze zelfde Wellen zich doorzetten op rechts en uit een gesloten hoek Vanasch verslaan: 1-1. Tot aan rust bleven beide ploegen evenwichtig de bal opeisen, zonder echter gevaarlijk te kunnen zijn.

Na de pauze was er onmiddellijk een autoritaire Vanasch nodig om in een warrige fase een Duits doelpunt te voorkomen. Het waren nu de Duitsers die geleidelijk de overhand namen en scherper voor de dag kwamen. Op de tweede Belgische corner zat de handschoen van doelman Stadler er nog net tussen op een sleep van Hendrickx. De spanning steeg, beide teams probeerden de overhand te krijgen, maar geen van beide historische concurrenten slaagde erin los te komen.

Het werd een ontzettend ‘enerverend’ einde van de wedstrijd. De Red Lions kwamen dicht bij het tweede doelpunt, maar de Duitse doelman redde nog maar eens. Een minuut later miste een Duits schot op een haar na het Belgische doel. Maar met nog acht minuten te gaan kreeg Duitsland een strafbal na een opzettelijke duw van De Kerpel in de cirkel. Mats Grambusch zette deze feilloos om, Duitsland stond 2-1 voor. Vijf minuten later kreeg Denayer een pass in de Duitse cirkel. De Belgische captain schoof knap door naar Victor Wegnez die helemaal alleen aan de kop van de cirkel keihard binnen schoot.  De Lions ontploften van vreugde, Wegnez verblijdde het Indiase publiek met één van zijn beruchte vieringen. Maar de Belgen hadden bloed geroken en bleven aandringen. Charlier dicht dicht bij een tweede doelpunt, maar zijn schot werd geblokt. Een prachtige Belgische pass werd in extremis onderschept door een Duitse verdediger… Het lukte hen helaas niet om de wedstrijd te winnen. De burenstrijd eindigde uiteindelijk in een fel bevochten gelijkspel (2-2), waarbij beide teams meer hadden kunnen claimen…

Vóór de laatste groepswedstrijd van vrijdag staan de Red Lions aan kop in hun groep, met vier punten, net als Duitsland, maar met twee gescoorde doelpunten meer dan hun Duitse tegenhangers.  Tegen Japan aanstaande vrijdag in Rourkela (12u30 Belgische tijd) zal het erop aankomen om zoveel mogelijk te scoren en zelf geen tegendoelpunten te slikken. Want Duitsland speelt na de Belgische wedstrijd tegen Korea en zal dus precies weten hoeveel doelpunten het zal moeten scoren om België voorbij te steken en eerste te eindigen.