World cup 2023 – doelpuntenfestival voor de Red Lions tegen Japan

Vervolg van het WK hockey deze vrijdag voor de Red Lions,  met op het programma een cruciale derde en laatste groepswedstrijd tegen Japan. Het Belgische team had woensdag zijn basiskamp in Bhubaneswar verlaten voor de stad Rourkela en zijn gloednieuwe Birsa Munda stadion.

De opdracht tegen Japan was duidelijk: winnen met een zo hoog mogelijk doelsaldo om de eerste plaats in poule D en het rechtstreekse ticket voor de kwartfinales veilig te stellen. Vóór deze wedstrijd stond België aan kop van de groep, met hetzelfde aantal punten als Duitsland, maar met twee gescoorde doelpunten meer dan hun Duitse tegenstanders. Maar omdat de wedstrijd van Duitsland tegen Zuid-Korea gepland stond na die van de Belgen – ze zouden dus exact weten hoeveel doelpunten ze moesten maken om over België te springen in het klassement – zagen de Lions zich verplicht om het doelpuntenverschil zo groot mogelijk te maken.

De Lions waren terug op volle sterkte voor deze wedstrijd, met het herstel van Arthur Van Doren en Simon Gougnard na lichte fysieke problemen. De Belgen namen onmiddellijk het spel in handen met zware druk op de Japanners. Bij de eerste Belgische strafcorner in de 6e minuut werd Alexander Hendrickx geraakt door de eerste uitloper. De Belgische verdediger hinkte het veld af met zichtbare pijn aan de knie. Helemaal op het einde van het eerste kwart forceerde Charlier een schot, maar zijn bal en de rebound werden door de keeper keurig weggewerkt.

Dezelfde Cédric Charlier opende na 3 minuten in het tweede kwart de score voor de Belgen met een onhoudbaar schot (1-0). Slechts enkele minuten later verdubbelde Tom Boon de score voor de Belgen met een fraai backhand lobje (2-0). De Brusselaar scoorde twee minuten later zijn tweede van de avond. Hij stond slim opgesteld in de rug van een Japanse verdediger en profiteerde van diens balverlies (3-0). De Red Lions zaten in de ‘flow’ en rolden aanval na aanval uit. Sebastien Dockier voegde aan het eind van de eerste helft een vierde doelpunt toe aan het Belgische totaal. De Belgen gingen met een comfortabele 4-0 voorsprong rusten.

Bij de start van het derde kwart bleef er plots nog maar weinig over van de Belgische dominantie. De Belgen maakten te veel fouten en verloren de bal te gemakkelijk. Drie extra PC’s voor België leverden niets op, de ballen van Luypaert raakten niet voorbij de eerste verdedigingslinie van de Japanners. Aan de andere kant was er een briljante Flo van Aubel nodig om bij de eerste Japanse PC de bal koelbloedig van de lijn te halen. Helemaal aan het begin van het vierde kwart kregen de Japanners eindelijk wat ze zochten. Na een scramble in de Belgische cirkel, kaatste Fukuda de bal over Vanasch heen voor 4-1. De Aziaten, plots een heel pak  dan de Belgen, voelden de druk. Op de tweede PC hield de Belgische verdediging stand. De Belgen waren zichtbaar gestoken en gingen opnieuw in de aanval. Van Aubel zette voor op Tom Boon die de bal aan de tweede paal binnen devieerde (5-1). Een minuut later kaatste Sebastien Dockier een voorzet van Charlier schitterend binnen. De Belgen leidden met 6-1 en konden weer ademhalen. Met minder dan vijf minuten te gaan werd Cosyns opzettelijk gehaakt in de cirkel. Tom Boon zette de strafbal om voor zijn vierde doelpunt van de avond (7-1). De Lions waren nog niet tevreden met het resultaat, maar de laatste aanvallen veranderden niks meer.

Opdracht volbracht dus voor de Red Lions, die een doelpuntenverschil van zes toevoegden aan de twee die ze al voor hadden op Duitsland. De Duitsers moesten nu negen maal scoren om de Belgen van de eerste plaats te stoten en zelf rechtstreeks door te gaan naar de kwartfinales…