Red Panthers na shoot-outs onverdiend onderuit tegen Spanje

Deze maandagavond speelde België op het WK Dames in Londen tegen Spanje. Onze Red Panthers (13e of de FIH wereldranglijst) eindigden 2e in poule D en moesten het in de ‘cross-over’ wedstrijd (de officieuze achtste finale) dus opnemen tegen de 3e uit poule C, de Spaanse Red Sticks (FIH 11). De inzet van deze wedstrijd was een ticket voor de kwartfinales van dit WK.

Na een korte observatieronde waren het de Spaanse dames die de meeste controle over de bal opeisten, zelfs al konden de Panthers een paar keertjes gevaarlijk uit de hoek komen.

De Belgen vatten het tweede kwart een stuk offensiever aan, met een eerste echte kans voor Anouk Raes in de 20e minuut. Maar Spanje slaagde erin om de Belgen constant onder druk te zetten, waardoor er heel weinig ruimte was. In de 29e minuut versierde België twee PC’s kort na elkaar, maar deze leverden spijtig genoeg niks op. En op 2 seconden van het einde moest doelvrouw Aisling D’Hooghe nog mooi tussenkomen, om Spanje van een eerste doelpunt te houden op een scherpe bal voor doel. Score bij rust: 0-0.

In de tweede helft was het meer van hetzelfde, met een redelijk opgaand spelverloop. In de 41e minuut kreeg Oliva een gele kaart waardoor Spanje vijf minuten met 10 moest spelen, maar dit bracht weinig op. De druk vergrootte naargelang de tijd verstreek, waardoor beide teams slordiger begonnen te spelen. Met nog 15 minuten te gaan, stond de score nog steeds op 0-0.

In het vierde kwart begon de vermoeidheid geleidelijk aan een rol te spelen. In de 54e minuut volgde een gevaarlijke strafcorner voor de Belgen, maar doelvrouw Jimenez redde mooi met de stick. De laatste minuten waren ontzettend spannend, maar de score bleef onveranderd tot het laatste fluitsignaal. Shoot-outs, dus.

Jill Boon mistte haar poging, waarna Aisling D’Hooghe met een prachtige interventie Garcia afstopte (0-0). Versavel scoorde, alsook Perez op stroke, na een ‘licht’ foutje van onze keepster (1-1). Vanden Borre plaatste haar bal op de paal, maar ook Magaz miste (1-1). Ook Raes miste de bal, terwijl Bonastre, na een rare beslissing van scheidsrechter Joubert, die de shoot-out liet herspelen terwijl er geen enkele fout van D’Hooghe te bespeuren viel, de 2-1 op het bord zette. De jonge Pauline Leclef legde de 2-2 met stalen zenuwen in het Spaanse doel, terwijl Riera goed werd afgestopt door D’Hooghe. Alles was ter herdoen voor beide teams, de sudden death zou beslissen over wie naar de kwartfinales ging. Perez scoorde eerst de 3-2, terwijl scheidsrechter Joubert een strenge obstructiefout floot van Louise Versavel, die haar shoot-out vroegtijdig zag afgestopt worden. Heel zuur voor de Red Panthers, om zo te verliezen!

Eindscore 3-2 voor Spanje en een grote desillusie voor de Belgische dames.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!