United Girl Power: Met z’n allen achter de Red Panthers!

« United Girl Power » is de nieuwe signatuur van de campagne rond het Belgische vrouwenhockey. De doelstelling ervan is om de Red Panthers te helpen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio, maar ook om het vrouwenhockey/de vrouwensport meer zichtbaarheid te geven en uiteindelijk de sport te promoten bij de (jonge) meisjes.   

In België is sport, en meer bepaald sport voor meisjes/vrouwen, heel belangrijk voor de publieke gezondheid. Aan Vlaamse kant zijn iets minder dan 40% van de sporters die lid zijn van een federatie, vrouwen. Aan Franstalige kant zijn dat er zelfs maar 30%.

Vrouwensport lijdt onder een belangrijk visibiliteits- en mediatiastietekort. Nochtans is bewezen dat sportprestaties, gecombineerd met een belangrijke mediatisatie, een positieve impact kunnen hebben op de aansluitingen bij een sportfederatie.

Hockey is één van de zeldzame ploegsporten waar de vrouwelijke ledenaangroei goed op weg is. Er blijft echter nog steeds een te dichten kloof.

De Red Panthers, ons nationale vrouwen hockey team, gaan momenteel een cruciale periode tegemoet: ze ronden hun eerste FIH Pro League af, schakelen dan door naar het EK (dat in augustus in Antwerpen zal plaatsvinden), om zich daarna te proberen kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Herinner u, voor de Spelen va Rio was het net niet, deze keer mag het niet fout lopen! Maanden aan een stuk zijn ze hiervoor keihard aan het trainen. Ze hebben het talent en de fysieke en mentale kwaliteiten om er te geraken. Maar spijtig genoeg ontbreekt het hen nog te vaak aan visibiliteit. Dit is niet eigen aan hockey, zelfs niet aan sport in het algemeen. In onze samenleving worden mannen nog steeds hoger aanzien dan hun vrouwelijke soortgenoten.

De Belgische hockey bond is niet van plan om deze ongelijkheid zomaar te ondergaan en wil de strijd aangaan met de vooroordelen die nog te vaak bij vrouwenhockey/-sport aanwezig zijn. « Dat is de reden waarom we vanaf nu een grote communicatiecampagne opstarten. We willen onze Red Panthers steunen en hen aanzetten tot uitzonderlijke prestaties. De doelstelling is niet louter de olympische kwalificatie, maar ook om het vrouwelijke hockey en vrouwensport in het algemeen, meer in de picture te zetten.», zegt Serge Pilet, Secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB).

De speelsters werden van bij het begin actief betrokken bij de ontwikkeling van het project. « Dit raakt ons van dichtbij. Zowel op sportief vlak, als in het dagelijkse leven, worden vrouwen geconfronteerd met vooroordelen. Topsport ontsnapt hier niet aan. Wij wensen aan te tonen dat hockey dat door vrouwen wordt gespeeld, echt de moeite waard is, maar dat vrouwen er vaak meer moeite moeten voor doen om er te geraken », zegt Emilie Sinia, Red Panther en jonge mama.

Concreet wordt deze campagne opgebouwd rond een sterke signatuur (baseline) : « United Girl Power ». Deze zin omvat uiteraard de vrouwelijke kracht, maar wil vooral het groepsgevoel, de samenhorigheid en de sterkte van het collectief om een gezamenlijk doel te bereiken, in de verf zetten.

Krachtige, soms grappige, maar steeds pertinente afgeleiden van deze boodschap zullen eerstdaags worden verspreid (zie bijlage). Deze campagne zal in eerste instantie in de komende weken via verschillende dragers worden uitgedragen, tot en met de olympische kwalificatiewedstrijden (begin november). « Maar het is de bedoeling om de campagne op langere termijn uit te bouwen, om het hockey bij de (jonge) meisjes te blijven promoten.», besluit Serge Pilet.

Vind hier alle Hockey Belgium nieuwsberichten!

Selecteer uw Categorie