Red Panthers opnieuw efficiënt op PC: JAP-BEL 0-3!

Nog geen 24 uur na de nederlaag van de Belgen tegen Australië, speelden de Red Panthers deze woensdag 6 juli al hun derde groepswedstrijd. In Terrassa ontmoette België, 5e op de wereldranglijst, Japan, de nummer 10. Een overwinning zou de tweede plaats in groep D betekenen en een reis naar Amsterdam voor een knock-out wedstrijd tegen Chili en eventueel nadien de kwartfinales (waarschijnlijk tegen Nederland).

De wedstrijd begon om 18.00 uur in een hagelbui. Na een korte observatieronde begonnen de technisch betere Belgen geleidelijk aan hun spel op te dringen en creëerden al snel een paar halve kansen. Zij kregen een eerste PC in de 10e minuut, maar zoals de dag voordien was de sleep van Stephanie Vanden Borre te zwak. Aan het eind van het eerste kwart, op de eerste Japanse PC, blokte Elena Sotgiu de bal mooi met de stick.

Terwijl het begon te donderen, werden de Belgische aanvallen steeds gevaarlijker voor het Japanse doel, maar de afwerking ontbrak nog. Ambre Ballenghien en Charlotte Englebert creëerden om beurten kansen, maar konden het doel niet vinden. In de 24e minuut kreeg Stephanie Vanden Borre opnieuw de kans om haar PC-skills te tonen en deze keer was het wel raak! Met een keiharde lage bal rechts van de doelvrouw bracht ze België op een 0-1 voorsprong. Dit doelpunt voor de rust was een goede zaak, ook al hadden de Belgen met wat meer realisme voor doel een grotere voorsprong kunnen uitbouwen.

Na de pauze hadden de Panthers het moeilijk om hun spel op te dringen, vaak door gebrek aan collectieve ingesteldheid. En enkele mandekkingsfouten maakten de situatie voor het Belgische doel gevaarlijk. Een beetje tegen het spel in verdubbelde België de score via een penalty corner dankzij opnieuw Stephanie Vanden Borre (0-2). Een paar minuten later, op de 5e Belgische PC, scoorde Ambre Ballenghien haar eerste doelpunt van dit WK. De score stond op 0-3 bij het ingaan van het laatste kwart van de wedstrijd.

In de laatste 15 minuten bleven de Panthers in de aanval gaan om de score verder op te voeren. Door de gietende regen (en met “It’s raining men” die door de stadionluidsprekers galmde! sic!), was het veld nog trager dan gewoonlijk. De Belgen kwamen niet meer tot scoren, maar het maakte weinig uit, de overwinning was binnen.

We zullen moeten wachten op het resultaat van Australië-Zuid-Afrika (21.30 uur) om hun exacte rangschikking te kennen, en dus ook hun volgende tegenstander. Al betwijfelen we dat de Zuid-Afrikanen de Aussies de baas zullen zijn.